Gündem
09 Ağu 2013 11:55 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:20

CUMHURBAŞKANI GÜL İSPANYOL GAZETEYE YAZDI!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, El Pais'e "Muhammed Mursi'yi serbest bırakın” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Abdulla Gül, Mısır'ın Arap dünyasında oynadığı role değinerek, şu anda yaşadığı zor durumun sadece kendini değil aynı zamanda Arap Baharı'yla ortaya çıkan genç demokrasilerin de kaderini etkiyeceğini vurguladı.

Türkiye olarak, 25 Ocak 2011'de Mısır halkının özgürlük, demokrasi ve onur arayışı uğruna gerçekleştirdiği devrime destek verdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, devrimden sonra bu ülkeyi ilk ziyaret eden Devlet Başkanı'nın kendisi olduğunu hatırlattı.

Abdullah Gül, Mısır'da demokratik olarak seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı'nı koltuğundan eden darbenin demokrasinin gelişmesi açısından bir hayal kırıklığı olduğunun altını çizdi.
Halkı iki zıt kutuplara ayrılmasının ve tehlikeli bir biçimde karşı karşıya gelmesinin endişe verici ve sürdürülemez olduğunu belirten Gül, erken seçim kararı alınmış olsaydı böyle bir durumun meydana gelmeyeceğini savundu.

Cumhurbaşkanı, Mısır'daki tüm taraflara ülkede demokrasiyi yeniden rayına oturtmak için birlik ve diyalog çabalarını bir kenara bırakmama çağrısı yaptı.

"Mısır'ın geleceği demokrasidedir” diyen Gül, tüm tarafların dahil olduğu geçiş süreciyle demokrasinin yeniden inşa edilmesi gerektiğini ifade etti.

Abdullah Gül, "Diyalog ve uzlaşmaya başlamak için, Cumhurbaşkanı Mursi ve gözaltına alınan veya tutuklanan diğer politikacılar serbest bırakılmalı ve önümüzdeki seçimlerde yer almalıdır.” dedi.

Bölge ve dünya barışına açısından çok önemli rol oynayan Mısır'ı istikrarlı ve müreffeh görmek istediklerine değinen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin ortak tarihi ve kültürel değerleri paylaşan Mısırlı kardeşlerinin demokrasi yolunda yürümeye devam etmesi için çaba gösterdiğini vurguladı.