Gündem
08 Kas 2017 16:33 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 23:15

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Mimarlar Odası'na sert tepki!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şehircilik Şurası’nda Mimarlar odasına sert cevap verdi. Erdoğan ayrıca Limak’ın Mühendis Kızları ile de sahnede fotoğraf çektirdi.

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca düzenlenen "Şehircilik Şurası Genel Kurulu"na katıldı. 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü'nü kutlayan Erdoğan, "Şehircilikte Yeni Vizyon" temasıyla toplanan Şehircilik Şurası Genel Kurulu'nun ülke, millet ve özellikle de şehirler için hayırlı olmasını diledi.

Erdoğan’ın konuşmasında şu başlıklar ön plana çıktı:

ARTIK SİZE TAHAMMÜL YOK


Yol yaparsınız, baraj yaparsınız, metro yaparsınız karşınızda hep bu çeteyi bulursunuz. İstanbul’da AKM’nin projesini takdim edersiniz, ertesi gün mimarlar odası müracaatta bulunuyor. Ne yaptınız ya bugüne kadar onu söyleyin. Biliniz ki inşallah 2019 Atatürk Kültür Merkezi’nin bittiği yıl olacaktır. İstediğiniz kadar çırpının, yatın. Ne yaparsanız yapın. Böyle yapa yapa 10 yılımızı yediniz. Artık daha size tahammül yok. Bedeli neyse biz bunu yapacağız.



NE YAZIKKİ DEVAM EDİYOR

Çok ilginçtir, göreve geldiğimde (belediye başkanlığı) ne yazık ki İstanbul'daki gecekondu sayısı 640 bindi, İstanbul'un nüfusu da o zaman 8 milyon. Görevi bıraktığımda İstanbul'da gecekondu sayısı 110 bine düşmüş, bunların içerisinde kaçak yapılaşma ayrıca var, bütün bunlarla beraber o günden bugüne ne yazık ki gerek gecekondulaşma gerek kaçak yapılaşma devam ediyor.

İNSANOĞLU’NUN ŞIMARIKLIĞI

Modern dönemle birlikte gelişmeye başlayan makina, çelik ve beton teknolojisi insanın eline dünyayı adeta inşa etme, değiştirme, arzu ve isteklerine göre biçimlendirme noktasında tahayyül edilemeyecek bir güç veriyor. İnsanoğlu bu gücün verdiği şımarıklıkla, belkide tarihte ilk defa, kendisini yaşadığı çevrenin yegane hakimi olarak görmeye başlar.



ŞEHİRLER HUZUR VERMİYOR

Bugünkü şehirlerimiz, maalesef insan fıtratını değil, bireysel hırsları merkeze alan bir bakış açısıyla inşa ediliyor. İnsan fıtratıyla mütenasip olmayan her yer zamanla insanın zindanı haline dönüşüyor. Bu sebeple günümüz şehirleri insana huzur vermiyor.

ATILACAK ADIMLARLA…

İnşallah atılacak adımlarda, hazırlanacak projelerde ve bu projelerin içine sığdırılacağı planlarda bunlar ihmal edilmezse, inanıyorum ki şehirlerimiz çok daha farklı, çok daha güzel olacaktır. İnsan bizzat kendi elinin ürünü olan şehirlerde dünyasını karartan bir ruh haliyle oradan oraya savrulup duruyor. Onca ihtişama, onca şatafata rağmen dünyadaki metropollerin insanı ürkütmesinin, mutsuz etmesinin adeta bir değirmen gibi öğütmesinin sebebi budur. Tüm kurumlarımızla birlikte asırlık ihmalleri gidermenin, kronikleşen meselelere çözüm bulmanın mücadelesini vermeyi sürdürüyoruz. Ancak böylesine köklü sorunların kısa sürede çözümü kolay olmuyor.



LİMAK VE TÜRKİYE’NİN MÜHENDİS KIZLARI

Erdoğan konuşmasının ardından Türkiye’nin önde gelen inşaat şirketlerinden Limak’ın büyük sosyal sorumluluk projelerinden biri olan ‘Türkiye’nin Mühendis Kızları’ projesi öğrencileriyle birlikte sahnede fotoğraf çektirdi.