Gündem
29 Tem 2019 12:59 Son Güncelleme: 29 Tem 2019 13:23

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Melih Gökçek'e yeni görev

AKP’de olağan kongrenin erkene çekilmesi yeni tartışmalara neden oldu. Erdoğan’ın kongreyi öne çekmesinin, seçim hezimetinden sorumlu tuttuğu isimleri tasfiye amacı taşıdığı ve Melih Gökçek’i genel başkan yardımcısı yapabileceği belirtiliyor.

AKP’de yerel seçimlerden sonra ortaya çıkan parti içi muhalefet, eski bakan Ali Babacan’ın istifasıyla derinleşmişti. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda olağan kongreyi bir yıl öne çekme kararı ise, yeni partiye kaymaları önleme amacına yönelik bir adım olarak yorumlanmıştı. Ancak Erdoğan’ın olağan kongreyi bir yıl öne çekmesi, AKP’de yeni tartışmaları da beraberinde getirdi.

AKP kulislerinde Erdoğan’ın hem genel merkez teşkilatında hem de bazı illerde 31 Mart’taki yerel seçim yenilgisinden sorumlu tuttuğu isimleri tasfiye edeceği ve bunun için de kongreyi erkene aldığı görüşü hakim. Yeniçağ'dan Fatih Ergin'in haberine göre parti yönetiminden kimlerin üstünün çizileceği net olarak ortaya çıkmasa da, kulislerde Erdoğan’ın 2017’de Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan istifa ettirdiği Melih Gökçek’i genel başkan yardımcılığına getireceği konuşuluyor.

Erdoğan, Abdullah Gül, Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’ın kendisine cephe almasına ve yeni parti çalışmalarına başlaması üzerine Bülent Arınç, Cemil Çiçek ve Mehmet Ali Şahin gibi AKP’de ağırlığı bulunan isimleri Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu’na alarak karşı hamlede bulunmuştu. Erdoğan’ın aynı hamleyi parti yönetiminde de gerçekleştirerek, geçmişte AKP iktidarında önemli görevlerde bulunmuş ve kamuoyunun da yakından tanıdığı bazı isimleri bu kapsamda değerlendirmeyi düşündüğü öne sürüldü. Bu kapsamda Melih Gökçek’i genel başkan yardımcılığına getirileceği iddia edilirken, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin ise koltuğunu koruyacağı, Gökçek’e farklı bir görev verileceği belirtildi.

İLK REVİZYON KABİNEDE OLACAK

AKP kulislerinde revizyonun öncelikli olarak kabinede olacağı görüşü hakim. Özellikle "teknokrat" ya da "sektörden gelenler" diye isimlendirilen, siyasetçi kökenli olmayan bakanların milletvekili ya da parti yönetimiyle diyalog kurmaması, talepleri karşılayamamasından şikayet edilirken, İstanbul seçimi kaybeden Binali Yıldırım’ın Cumhurbaşkanı başyardımcılığı ya da Cumhurbaşkanı vekilliğine getirileceği, Erdoğan’ın da bu pozisyonların alt yapısının hazırlanması için talimat verdiği geçtiğimiz günlerde iddia edilmişti. Erdoğan'ın kabine ile ilgili yapılan eleştiriler karşısında parlamentodan kabineye iki ya da üç ismi alabileceği ifade ediliyor.