Gündem
29 Eyl 2016 13:52 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:34

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Lozan çıkışı: Birileri zafer diye yutturmaya çalışıyor!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 1’inci Dünya Savaşı’nın ardından imzalanan Lozan Anlaşması için “Yıllarca bize zafer diye yutturmaya çalıştılar” dedi.

Lozan 24 Temmuz 1923’te Türkiye ile Britanya, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika ve Yugoslavya arasında İsviçre’nin Lozan şehrinde imzalanmıştı.

‘Bize Sevr’i gösterip Lozan’a razı ettiler’

Muhtarlar toplantısında “Bize Sevr’i gösterip Lozan’a razı ettiler” ifadesini kullanan Erdoğan, anlaşmayla Türkiye’nin toprak kaybettiğini ve bunun zafer olarak nitelenemeyeceğini söyledi.

‘O masaya oturanlar o anlaşmanın hakkını veremedi’

Erdoğan, Türkiye adına anlaşmayı imzalayan isimleri de, “İşte o anlaşmada masaya oturanlar sebebiyle. O masaya oturanlar o anlaşmanın hakkını veremediler. Veremedikleri için bunun sıkıntısını yaşıyoruz” diye eleştirdi.

Anlaşmayı Türkiye adına İsmet İnönü başkanlığındaki bir heyet imzalamıştı. Anlaşma, Lozan dönüşü İnönü’yü bizzat karşılayan Mustafa Kemal Atatürk tarafından da onaylanıp benimsenmişti.

‘Bağırsan sesimizin duyulacağı adaları verdik’

15 Temmuz darbe girişimini 2’nci Kurtuluş Savaşı olduğunu savunan Erdoğan, “Bağırsan sesimizin duyulacağı adaları verdik. Oralar bizimdi. Oralarda bizim hala camilerimiz var. Ama şu anda hala Ege’de kıta sahanlığı ne olacak diye konuşuyoruz. Hala bunun mücadelesini veriyoruz” dedi.