Gündem
16 Mayıs 2023 23:27 Son Güncelleme: 16 Mayıs 2023 23:53

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 28 Mayıs çağrısı: Tüm vatandaşlardan bir ricam var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanal D-CNN Türk ortak yayınında Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan ve Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat'ın sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin TBMM geçici başkanı olacağını duyurdu. Seçim sonuçlarını değerlendiren Erdoğan, yüksek oy aldığı deprem bölgesine ziyarette bulunacağını duyurdu. Erdoğan "İlk turda elde ettiğimiz başarıda gençlerin büyük payı var" değerlendirmesi yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanal D-CNN Türk ortak yayınında 28. dönem milletvekili, ikinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve gündeme ilişkin Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan ve Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat'ın sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Rekor katılım için vatandaşlarıma teşekkür ediyorum. Türkiyemize yakışır büyük bir demokrasi şöleni yaşadık. Belki dünyada eşi benzeri yok. Yüzde 90'a varan bir katılım oldu. Siyasal katılımı artırmak için tüm siyasi partilere, adaylara, basın yayın kuruluşlarına, güvenlik güçlerine ayrıca teşekkür ediyorum. Yeni dönemde milletvekili seçilenlere teşekkür ediyorum. 27 milyondan fazla oy ile teveccüh gösterdi. Yüzde 49 buçuk oy oranına ulaştık. Meclis'i de milletimiz 322 vekil ile Cumhur ittifakına verdi.

REHAVETE KAPILMAYACAĞIZ

Çalışmaya başladık. Tüm liderler görüştük. Önümüzdeki günleri iyi değerlendireceğiz asla rehavete katılmayacağız. Miting düşünmüyorum ancak deprem bölgesinde halk ile bütünleşme noktasında miting benzeri toplantılar yapabiliriz. Onlara çok hakaretler ettiler. Çok çok yanlış. Cumartesi pazar bölgede olacağız. Belki Fatih Bey de gelecek. Birlikte bölgeyi dolaşacağız. Şöyle halkımızla oralarda kucaklaşmak suretiyle onları moralize etmenin gayreti içerisinde olacağız. Hatay'da Defne'de malum hastane yapamazlar deniliyordu. Devlet hastanesi orada bitme noktasına geldi. Orayı da belki açma durumumuz olacak.

HAYAL SATMADIK

Bekledikleri oyları alamadıkları için bir daha buralara destek yok yardım yok gibi ifadeler kullandılar. Milletimize karşı daima samimi olduk. Hayal satmadık. Milletimizin aklını hiçbir zaman hafife almadık. Seçim meydanlarında verdiğimiz tüm sözlerin arkasındayız. Milletten yetki aldıktan sonra hepsini hayata geçireceğiz. Yaptığımız eleştiriler teyit edildi. Milletimiz ayrıca kumpas ve kaset siyasetini de reddettiğini göstermiş oldu. Muhalefet artık terör örgütleri ile seçim kazanamayacağını anlaması gerekiyor. Bu millet kendisine hizmet edeceklere oy veriyor. Terör örgütlerine değil. Kılıçaroğlu'nun en azından 12 gün boyunca temiz siyaset yapmasını bekliyoruz.

Özellikle benim halkım, kucaklayıcı, nefret kokan değil dışlayan değil özellikle samimiyet içinde. Bu finalin de böyle tamamlanmasını bekliyor. Benim milletim terör örgütleri ile birlikte bir seçim görmek istemiyor. Onlarda sadece kan kin ve ölüm var. Böyle bir şeyi Türk milletinin beklemesi olabilir mi? Düşünün deprem bölgesine tehdit savuruyorlar. Böyle bir şey olabilir mi? Kendilerine oy vermeyenlere hakaret ediyorlar. Devlet kurumlarını yıpratmayı sürdürüyorlar. Bu jakobenler CHP'nin başında olduğu sürece millet ne mesajı verirse versin yeterli olmayacaktır.

Biz oranın bize olan oy noktasında yaklaşımını biliyoruz ama bizim için Defne'de ölen insanlar önemli. Devletsen bu hizmeti en yüksek seviyede yapmanız gerekiyor. Ben bugüne kadar gerek başbakanlığım gerek cumhurbaşkanlığım döneminde böyle bir ayrımı hiçbir yerde yapmadım. Van depremini hatırlayın. Van bizim yüksek oy aldığımız bir il değil. Daha ikinci akşam orada oldum ve tüm arkadaşlarımı seferber ettim. Belediye başkanı muhalif bir partidendi. Büyükşehirlerde su olayını çözmek belediyenindir. Adam müdahale etmiyor. Veysel Bey'e dedim ki DSİ'yi buraya sok ve buranın su sorununu çöz. Adeta Van gölünün etrafında yalılar yapar gibi konutlar yaptık. Biz oradaki süreci devam ettirdik. Şu an bile Van'da ikinci parti konumundayız bu kadar hizmete rağmen. Ama bu ben Van'ı ihmal edebilirim demek değildir. Sen bu sorumluluğu üzerine aldığına göre bu ülkenin tamamı bu hizmete layıktır. Milletimizin her bir ferdine hizmet için varımızı yoğumuzu ortaya koyduk. Deprem bölgesinde 50 bin vefatımız var. Hangi partiye oy verirse versin kucaklayacaksın. Bazıları hala annesinin babasının öldüğünü bilmiyor.

İKİ KELİME ÖNEMLİ: İSTİKRAR VE GÜVEN

Önce yerelden başlayayım. Şimdi İstanbul'da belediye başkanlığı malum CHP'de. Ama meclis bizde. Ankara'da durum yine aynı. Meclis bizde. Şimdi burada örneklemek istiyorum, sağlıklı bir yönetim isterseniz, bu yönetimi gerek yürütme, gerek yasama olarak uyumlu olursa orada neticede farklı olacaktır. Meclis'te böyle sağlıklı bir yapı ortaya çıkmazsa sıkıntılar olacağı bir gerçek. Yasama ve yürütmenin uyumlu olması ülkenin geleceği için çok ciddi neticeler doğuracaktır. Hükümet sistemini değiştirirken bu seçimlerin aynı zamanda yapılmasını bu yüzden yaptık. Burada iki kelime çok önemli: İstikrar ve güven. Yasama ve yürütmenin eş güdümlü olması çok önemli. 5 yılda biz bunu gösterdik. Geçmişteki o koalisyon dönemlerini düşünün. Ne çileler çektik. Cumhur İttifakı'nın Meclis'teki güçlü duruşu bizi de güçlü kılıyor.

28 MAYIS ÇOK FARKLI OLACAK

Erken seçime gitme durumu yok. Cumhur İttifakı 322 ile parlamentoda olduğu sürece böyle bir adım olmaz. 28 Mayıs çok çok farklı olacak. Bu bir sinyal olacak. 29 Mayıs'a çok farklı uyanacağız diye düşünüyorum. Çok oy alacağımıza inanıyorum. 1. turdaki yol haritasını aynen uygulayacağız diyemem. Onun benzerini deprem bölgesinde uygulayacağız. İstanbul ve Ankara'da teşkilatımız şehri ziyaretlerle geçecek. Hemşehri dernekleriyle iç içe olacağız. Gençlikle yapacağımız görüşmelerle bu süreci farklı bir şekilde işleyeceğiz. 2. turda 1. turda olduğu gibi sandıklara koşacağına inanıyorum. Mayıs ayındayız. Özellikle Karadeniz'de çaya gidenler, fındığa gidenler olabilir. Ne olur bunu erteleyelim. Önce oyunuzu kullanın sonra bu seyahatleri yapın. Bu zamanı iyi değerlendirin. Millet bize daha çok gönül alalım diye 2 hafta verdi.

NASIL BİR KABİNE OLUŞACAK?

Cumhurbaşkanı ve ya başkan kuracağı kabinede birçok özellik arar. Mevcut kabinemiz büyük bir sınav verdi. Yeni dönem biraz daha farklı olacak. Üzerinde çalışmalarımız var. Güçlü bir kabine ile inşallah yeni dönemde mevcut eksiklerimizi de gidererek Türkiye Yüzyılı'nda devam ettirmeyi düşünüyoruz. Ama bu bir ülkeyi yanıma çekeyim bir ülkeyi uzağa iteyim gibi bir şey bizde yok. CHP'nin yaptığı gibi Rusya'ya meydan okuyayım gibi bir şey söz konusu olamaz. Benim dargın küskün olduğum bir lider yok. Hepsi ile görüşmeleri yapıyorum. Siz bir ülkeyi bir kenara attığınız zaman kaybedersiniz. İplikle de olsa aranızdaki bağı koparmayın.

Seçim sonucuna göre Cumhur İttifakı olarak 322 vekile ulaştık. Muhalefette böyle bir çoğunluk söz konusu değil. Partimde maalesef bir düşüş var, az olsa bir eksiklik söz konusu. Dün yaptığımız toplantıdan sonra çalışıyorlar. Nerede ne tür eksiklerimiz oldu bunları gidermek üzere hazırlığımızı yapmamız lazım. İç muhasebemizi yapacağız ve gereken adımları atacağız.

DEPREM BÖLGESİ SONUÇLARI

6 Şubat tarihinde insanlık tarinin en büyük afetini yaşadık. 50 binin üzerinde canımız toprağa verdik. Afetin ardından devletimizin tüm imkanlarını seferber ettik. Muhalefet bir şeyler söylüyor da bugüne kadar yaptıklarına benim milletim bakıyor. Verdiği sözleri bugüne kadar tuttu mu? Büyükşehirlerden 10 tanesi bunlarda. Burada verdikleri sözleri tutmadılar ki. Ücretsiz otobüs dediler, traktör dediler olmadı. Süt dediler, verilmedi. Verdiklleri hiçbir sözü tutmadılar. İstanbul, Ankara İzmir bunlar Türkiye'nin özeti. Biz sözlerimizi tuttuk. Ben bunlara deprem turisti diyorum. Bunlar deprem yerlerine turist gibi gittiler, döndüler. Ben de aynı yerlere gittim. Orada vatandaş yaşlı bir amca 'benim bir traktörüm vardı, yandı halim ne olacak' dedi. Ben kendisine dedim ki senin traktörün bu hafta gelecek dedim gönderdim. Konutum ne olacak diyen bir vatandaşım vardı. CHP'liymiş. Dedim konutları süratla yapacağız sen de yerleşeceksin. Teslime gittim. Yanıma sokuldu dedi ki ben size inanmıyordum. Milletim diyor ki bunlar söz verdiği zaman yapar. Biz dedik ki köy evlerini size teslim edeceğiz, yaptık. Devlet Bey ile beraber teslim ettik. Yanlarında ahırı da var.

YAPARSA ERDOĞAN YAPAR

Bu sloganı duyuyorum. "Yaparsa reis yapar" diyorlar. Vatandaş bunu dediğine göre bunu teyit etmişiz. Bundan sonra da milletimize mahçup olmayacağız. Buradaki Defne Hastanesi bunun örneğidir. İnşaat mühendisi değil anlamıyorlar bu işlerden ama yalan üzerinden bazı iddialarda bulunuyorlar. Biz kovid döneminde hastane yaptık, 3 ayda bitirdik. Tüm mesela bunu yaparken radye temel ile yapıyoruz. Radye temel ile bu adımlar atılıyor. Bir de kalkıp sen 5 kat, 10 kat yapmıyorsun. Defne Hastanesi ortada. Gün gün gösterildi yapımı. Çok çok sağlam. Depreme dayanıklılık konusunda bir sıkıntı yok.

İLK TURDA ELDE ETTİĞİMİZ BAŞARIDA GENÇLERİN BÜYÜK PAYI VAR

İlk turda elde ettiğimiz başarıda gençlerin büyük payı var. 30 yaştan 18 yaşa oy kullanma, seçme ve seçilme için attığımız adımlarla onların önünü açmış bir siyasetçiyim. Şu an siyasette benim gibi gençlik kollarından buralara gelen bir siyasetçi yok. Gençlik kolları başkanımızı İzmir'de 1. sırada aday gösterdik. Kadir kıymet biliyoruz. Listelerde yine aynı şekilde gençlerimiz var. Gençlerin önünü açacağız ki parlamento dinamik olsun. Tahsil durumlarına baktığımızda da orada da bir başarı görüyoruz. Kılıçdaroğlu böyle bir adım atmadı, atamadı. Biz umut vaadediyoruz.

ÖNDE OLDUĞUMUZU BAL GİBİ BİLİYORLARDI

Bütün bunlar klasik CHP ve Bay Bay Kemal davranışı. Milleti aldatma çabalarına ara vermediler. Yalan söylemeden duramıyorlar. Yalanı huy edinmiş bir yapı olarak değerlendiriyorum. Önde olduğumuzu bal gibi bildikleri halde öndeyiz kazandık açıklaması yaptılar. Kendi seçmelenleri kandırmaktan utanmıyorlar, yüzleri kızarmıyor. Anadolu Ajansı da YSK'da görevini yerine getirmiştir. Milletimiz gereken cevabı 28 Mayıs'ta bir kez daha verecektir. Biz kazanınca bu ülkede kimse kaybetmeyecek.

MECLİS BAŞKANI KİM OLACAK?

Aklımda olanlar ben de kalsın ki bu arada göreve geçici olarak bir Meclis Başkanı gelecek. Devlet Bey ile bu süreci geçirmiş olacağız. Müsadesiyle oldu. Hak onun. İnşallah hayırlısıyla bu adımı atmış olacağız. Devlet Bey'in o devlet anlayışı içindeki sükuneti ile atlatır. Meclis Başkanlığı seçimlerini de geçirmiş gibi olur.

BU İŞ BİTMİŞTİR

(DEVA, Gelecek Partililer, eski AK partililer size geri gelebilir mi?) Bunların hiçbirini siyasi ahlak bakımından doğru bulmuyorum ve bu iş bitmiştir. Onlar tamamen CHP'nin iç meselesidir. Kılıçdaroğlu bu konuda CHP seçmenine elbette bir açıklama yapacaktır. Biz bunlarla ilgilenmiyoruz. Biz kendi işimize bakıyoruz. Cumhur ittifakındakilerle birlikte yol yürümeyi sürdürüyoruz.