Ekonomi
26 Eki 2021 08:49 Son Güncelleme: 26 Eki 2021 08:58

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ÖTV'yi 3 kat artırma yetkisi

Cumhurbaşkanı'na tütün mamulleri ve otomotivde ÖTV'leri 3 kat artırma yetkisi verildi. Arazi araçlarından yüzde 25, karavanlardan yüzde 45 ÖTV alınacak. Konaklama vergisi 2023'e ertelendi.

Vergi Paketi düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yasada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a tütün mamulleri ve otomotivde ÖTV'leri 3 kat artırma yetkisinin yanısıra küçük esnaf, çifçi ve sosyal medya üzerinden kazanç sağlayanlara yönelik vergi düzenlemeleri var.

Yeni düzenlemeyle yaklaşık 850 bin küçük esnaf ve çiftçi ödemeleri, gelir vergisinden muaf tutuldu. Sosyal medya fenomenleri ise 640 bin liraya kadar olan kazançları için yüzde 15 stopaj ödeyecek ve kesinti doğrudan bankalar tarafından yapılacak. 640 bin lira üzeri kazanç ise gelir vergisi kapsamına girecek.

ARAZİ ARAÇLARINDAN YÜZDE 25 ÖTV ALINACAK

Ayrıca;

Konaklama vergisinin yürürlülük tarihi 1 Ocak 2023'e ertelenecek.

ATV ve UTV olarak isimlendirilen dört tekerli arazi araçlarından yüzde 25 oranında ÖTV alınacak.

Mevcutta motor silindir hacmi ve matrahına göre vergilendirilen karavanlardan sabit yüzde 45 ÖTV alınacak.

Yıllık geçici vergi beyannamesi verme sayısı 4’ten 3’e indirilecek. Gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyanname tarihleri 1 ay öne çekilecek. Elektronik ortamda vergi daireleri kurulacak.

Varlık yönetim şirketlerine kuruldukları takvim yılı ve bu yılı izleyen 5 yıl süresince uygulanan damga vergisi, harç ve kaynak kullanımı destekleme fonu istisnası sürekli hale getirilecek. Söz konusu şirketlere tanınan banka ve sigorta muameleleri vergisine ilişkin istisna kaldırılacak.