Politika
03 Şub 2023 23:45 Son Güncelleme: 04 Şub 2023 00:10

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kosova ile ilgili yeni hedefi açıkladı! Dayanışma mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kosova Başbakanı Albin Kurti ile ortak basın toplantısında konuştu. Ticaret hacmiyle ilgili açıklamalarda bulunan Erdoğan "Kosova'ya en çok ihracat yapan ülke konumundayız. İhracatımızı 1 milyar euroya yükseltmemiz gerekiyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kosova Başbakanı Albin Kurti ile ortak basın toplantısında konuştu. Erdoğan, Türkiye'nin Kosova'yı tanıyan ikinci olduğunu anımsatarak, "Her zaman Kosovalı kardeşlerimizin yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz" dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

-Her zaman Kosovalı kardeşlerimizin yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Sel felaketi için destek vermeye de hazırız.

-Türkiye'nin Kosova'yı tanıması çok manidar olmuştur, ABD'nin tanıdığını, ben Bakanlar Kurulu'ndayken söylediler, biz de tanıyan ikinci ülkeyiz dedik ve tanıdık. Ancak şu an beklenen rakamı yakalayamadık, şu an 117 rakamına ulaşılmış ve inşallah hedef rakamı yakalayacağız.

-17 Şubat'ta idrak edilecek Kosova'nın bağımsızlığının 15'inci yıldönümünü de şimdiden kutluyorum. Kosova'nın NATO ve AB üyeliği vizyonunu destekliyoruz.

KOSOVA VE SIRBİSTAN ARASINDAKİ DİYALOGU DESTEKLİYORUZ

-Kosova ile Sırbistan arasındaki diyaloğu destekliyor, tarafların barışçıl ve yapıcı yaklaşımlar sergilemesini bekliyoruz.

-FETÖ'nün Kosova'daki faaliyetlerine karşı iş birliğimizi artırmak konusunda değerli dostumdan çok daha fazla çaba istedim.

DIŞ TİCARET HACMİ HEDEFİMİZ 1 MİLYON EURO

-610 milyon euro olan dış ticaret hacmimizi inanıyorum ki çok daha farklı bir seviyeye yükseltmek ve Kosova'ya en çok ihracat yapan ülke konumundayız ve bunu 1 milyon euroya ulaştırmamız gerekiyor.

-Kosovalı kardeşlerimizin refahını artıracak projeleri el birliğiyle hayata kazandırmaya devam edeceğiz. Kosova makamlarının soydaşlarımıza yönelik izlediği tutumu takdirle karşılıyorum.

-Dost ve kardeş Kosova halkına şahsım ve milletim adına en kalbi selamlarımı iletiyorum.

Kurti'nin açıklamalarından satır başları:

-Bu tarihi şehirde İstanbul'da olduğum için çok mutluyum. İstanbul bizim halk için de bir çekim merkezidir. Şemsettin Sami bizim için ulusal rönesans döneminin kurucularındandır. Bizim milli uyanma sürecimizin önemli kısmı İstanbul'da başladı.

-İki ülke arasındaki dostluk ilişkilerini, ekonomik, ticaret ve güvenlik alanlarında iş birliği imkanlarını konuştuk, bölgedeki gelişmeleri de değerlendirdik.

-NATO'nun Kosova'ya müdahalesi konusunda Türkiye'nin yardımlarından dolayı her zaman minnettar olacağız. Bu hamle, Priştine'nin kurtuluşu olmuştur. Erdoğan'a desteği için teşekkür ediyorum, bizim NATO ve AB'de üyeliğimiz için destek istedi. Avrupa kıtasının geçirdiği bu dönem de bizi birleştirdi.

-En büyük hedefimiz yabancı yatırımları çekmek için bir ortam yaratmak, bizim önemli ortaklarımızdan birisi Türkiye ancak bunu daha ileriye taşımak için işbirliği yapmalıyız.

-Türk toplumu, bizim toplumsal ve kültürel mozaiğimizin bir parçasıdır. Kosova'nın refahı için katkıda bulunurlar.

-Kosova kökenli Türk vatandaşları, Türkiye tarihinde de önemli yer oynamıştır.

-Temelimiz iyi, bağlarımız güçlüdür, bundan daha fazla iş birliği için çalışmalıyız.