Politika
23 Kas 2022 20:59 Son Güncelleme: 23 Kas 2022 21:23

Cumhurbaşkanı Erdoğan 'değerli dostum' dedi, 6 anlaşma imzalandı

En son 1996 yılında Küba’dan Türkiye’ye Cumhurbaşkanlığı düzeyinde ziyaret gerçekleşmişti, 27 yıl sonra ilk ziyareti Küba Devlet Başkanı Miguel Mario Diaz-Canel gerçekleştirdi. İki ülke arasında 6 anlaşmaya imza atılırken Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin tek taraflı yaptırımlar nedeniyle yetersiz kaldığını vurguladı.

1996’dan bu yana Küba’dan Türkiye’ye yapılan Cumhurbaşkanlığı düzeyinde ilk ziyaret bugün gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye ziyarette bulunan Küba Devlet Başkanı Miguel Mario Diaz-Canel resmi törenle karşıladı. Erdoğan, karşılamanın ardından Bermudez ile baş başa görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bermudez'in, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki baş başa ve heyetler arasındaki görüşmelerinin ardından çeşitli anlaşmalar imza altına alındı.

Görüşmelerin ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Küba ile Türkiye arasındaki ilişkilere vurgu yaparak, "İlişkilerimizin gerçek potansiyelinin altından kalmasında Küba'ya yıllardır uygulanan tek taraflı yaptırımların etkisinin bulunduğu aşikardır" ifadesini kullandı.

Erdoğan, davete icabetle resmi ziyarette bulunmak için Türkiye'ye gelen Küba Devlet Başkanı Miguel Mario Diaz-Canel Bermudez ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, “Küba'dan Türkiye'ye Devlet Başkanı düzeyindeki son ziyaret, Devim Lideri Fidel Castro tarafından Belediye Başkanlığım döneminde İstanbul'da düzenlenen 'Habitat Zirvesi' vesilesiyle 1996 yılında gerçekleşmişti.

“TEK TARAFLI YAPTIRIMLAR NEDENİYLE…”

Ben de 2015 yılında Küba'ya Türkiye'den Cumhurbaşkanlığı düzeyindeki ilk resmi ziyareti yapmıştım. Bu tarihi ziyaretin, Türkiye - Küba ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası teşkil edeceğine inanıyorum. İlişkilerimizin gerçek potansiyelinin altından kalmasında Küba'ya yıllardır uygulanan tek taraflı yaptırımların etkisinin bulunduğu aşikardır.

Latin Amerika ve Karayipler bölgesiyle ilişkilerimiz dış politikamızın temel sütununu oluşturuyor. Küba ile işbirliği ve dayanışmamızı artırmayı özellikle önemsiyorum. Küba'dan ülkemize yönelik üst düzey ziyaretlerin artmasından özellikle memnuniyet duyuyorum.

Devlet Başkanı ile görüşmelerimizde Türkiye-Küba ilişkilerini tüm cepheleriyle ele aldık. İşbirliğimizi kuvvetlendirmek yönünde güçlü iradeye sahip olmamızı görmek bizleri ayrıca memnun etti. Değerli dostumla ticaret hacmimizi 200 milyon dolara çıkarma kararlılığımızı teyit ettik. Enerji, turizm, inşaat, tarım, kalkınma, sağlık ve çevre gibi alanlarda mevcut işbirliğini geliştirme imkanlarını değerlendirdik.

Yaptırım zorluklarına rağmen firmalarımızın Küba'ya ilgisinin arttığını görüyoruz. Sayın Devlet Başkanı'nın İstanbul'da iş dünyamızla yapacağı temasların ziyadesiyle verimli geçeceğine inanıyorum. İstanbul ve Havana arasında haftada üç sefer düzenleyen THY, sosyal ve kültürel ilişkilerimize katkı yapıyor. İnşallah önümüzdeki dönemde Türk şirketlerinin Küba'daki yatırımları daha da artacaktır."

 İKİ ÜLKE ARASINDA 6 ANLAŞMA İMZALANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Küba Devlet Başkanı Miguel Mario Diaz-Canel Bermudez huzurunda iki ülke arasında 6 anlaşmaya imza atıldı. O anlaşmalar şöyle oldu:

Bu kapsamda iki ülke arasında, "TRT ile Küba Radyo Televizyon Enstitüsü Arasında İşbirliği Protokolü"nü, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı ile Küba'nın Ankara Büyükelçisi Alejandro Francisco Diaz Palacios imzaladı.

"Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İle Küba Cumhuriyeti Merkez Bankası Arasında İşbirliği Anlaşması", Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ve Küba Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi ve Planlama Bakanı Alejandro Gil Fernandez tarafından imza altına alındı.

"Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ile Küba Cumhuriyeti Ulusal Arşiv Kurumu Arasında İşbirliği Protokolü"ne, Devlet Arşivleri Başkanı Uğur Ünal ve Küba'nın Ankara Büyükelçisi Alejandro Francisco Diaz Palacios imza attı.

"Türkiye Cumhuriyeti Türk İşbirliği Ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Küba Cumhuriyeti Dış Ticaret ve Yabancı Yatırım Bakanlığı (MİNCEX) Arasında Mutabakat Zaptı"nı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Küba Dış Ticaret ve Yabancı Yatırım Bakanı Rodrigo Malmierca Diaz imzaladı.

"Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Küba Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Arasında Diplomatik Arşiv Alanında İşbirliği Konusunda Mutabakat Zaptı", Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez Parilla tarafından imzalandı.

"Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Küba Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Arasında Protokol Konularında Eğitim Verilmesi Maksadıyla Mutabakat Muhtırası"nı da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez Parilla imza attı.