Dünya
22 Eyl 2022 07:12 Son Güncelleme: 22 Eyl 2022 07:13

Cumhurbaşkanı Erdoğan aracı olmuştu! Rusya ve Ukrayna arasında önemli gelişme…

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın girişimiyle Rusya-Ukrayna arasında 200 savaş esirinin değişimi yapıldı. Erdoğan, Türkiye'nin arabuluculuğunda gerçekleşen esir mübadelesinin savaşın sonlandırılması yolunda önemli bir adım olduğunu belirterek, Putin ve Zelenskiy'e teşekkür etti. Ukrayna'dan yapılan açıklamada ise, takas edilen esirler arasında Azov Taburu’ndan askerlerin olduğu da ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yürüttüğü diplomasi trafiği sonucunda Rusya ve Ukrayna arasında 200 savaş esirinin mübadelesinin bugün yapıldığını açıkladı.

PUTIN VE ZELENSKIY'E TEŞEKKÜR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York'taki Türkevi'nde gazetecilere ABD ziyaretini değerlendirdiği söyleşide, Türkiye'nin arabuluculuğunda gerçekleşen esir mübadelesinin savaşın sonlandırılması yolunda önemli bir adım olduğunu belirterek, Rusya ve Ukrayna arasında barışın tesisine yönelik çabalarının devam ettiğini söyledi.

 

Esir mübadelesine imkan verdikleri için Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'e teşekkür eden Erdoğan, "Bu süreçte gayret gösteren bütün arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum." dedi.

 

UKRAYNA'DAN AÇIKLAMA

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofis Başkanı Andriy Yermak ise yaptığı açıklamada, “Başkan Vladimir Zelenskiy net bir görev belirledi. Kahramanlarımızı eve geri getirmek. Sonuç, kahramanlarımız özgür" dedi.

 

Büyük bir mahkum takası olduğunu belirten Yermak, esir takasının birkaç aşamadan oluştuğunu ve farklı yerlerde gerçekleştiğini belirtti. Rus esaretinden kurtarılanlar arasında askerlerin, sınır muhafızların, polislerin, ulusal muhafızların, gümrük memurların ve sivillerin bulunduğunu aktaran Yermak, esirler arasında farklı rütbede askerlerin ve Azov Taburu’ndan askerlerin olduğunu ifade etti.

 

MEDVEDCHUK, ESİR TAKASINDA KULLANILDI

Serbest bırakılanlar arasında Ukrayna için savaşan ve idam cezası ile karşı karşıya olan 10 yabancı uyruklu savaşçının da olduğunu aktaran Yermak, savaş esrilerinin geçtiğimiz nisan ayında özel bir operasyonla yakalanan Putin'in müttefiki Yaşam İçin Muhalefet Partisi’nin Başkanı Viktor Medvedchuk ile takas edildiğini açıkladı.

 

Medvedchuk, Ukrayna’da vatana ihanetten yargılanıyordu.

 

RUSYA 5'İ İNGİLİZ 10 SAVAŞ ESİRİNİ DE SERBEST BIRAKTI

Diğer yandan ise Ukrayna saflarında Rusya’ya karşı savaşırken esir düşen 5’in İngiliz 10 savaş esiri Suudi Arabistan’ın arabuluculuğu ile serbest bırakıldı. Serbest bırakılan İngilizler arasında Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde çıkarıldıkları mahkemece idama mahkum edilen Sean Pinner ve Aiden Aslin de bulunuyor.

 

İngiltere Başbakanı Liz Truss 5 İngiliz’in serbest bırakıldığını doğrularken, serbest bırakılan esirler uçakla Suudi Arabistan’a getirildi.