Gündem
19 Ağu 2021 19:35 Son Güncelleme: 19 Ağu 2021 22:23

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! Aşı olmayanlarla ilgili karar verildi...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Kabine toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan kritik toplantı sonrası açıklamalarda bulundu.

Yangın ve sel felaketleri nedeniyle ertelenen Kabine toplantısı saat 13.50'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde başlamıştı. Kabine toplantısı 5 saat 20 dakika sürdü.

 Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Bir aylık bir aranın ardından tekrardan Kabinemizi topladık. Ülkemizde 2021 yılında 54 farklı ilde çıkan yangınlar yaklaşık 150 bin hektarı etkilemiştir. Yangınlara karşı devletimiz ilk andan itibaren tüm imkanlarıyla mücadele vermiştir. Sadece 28 Temmuz'dan sonra başlayan yangınlarda 72 bin dekar dikili alan zarar görmüştür. Yangınların en yoğun olduğu dönemde Türkiye'ye yardım gönderen ülkelere şükranlarımı sunuyorum.

 Yangınlar sırasında hayatını kaybedenlerin acısı yüreğimizi yakıyor. Evleri kullanılamaz hale gelen vatandaşlarımıza en geç bir yıl içinde yeni konutları teslim edilecektir. Yanan ormanlarımız tekrar canlandırılacak, kesinlikle başka bir amaç için kullanılmayacaktır.

Afet bölgesi ilan edilen yerlerdeki vatandaşlarımıza birçok erteleme sağladık. Böylesi afetlere karşı daha hazırlıklı olunmasını sağlayacağız.

 SEL FELAKETİ

Sel felaketinin ardından tüm kurumlarımız harekete geçmiştir. Sel suları altında kalan yerlerdeki vatandaşlarımız hava ve kara araçlarıyla güvenli bölgelere taşınmıştır. Bir yandan arama tarama bir yandan hasar tespit çalışmaları tüm hızıyla sürmektedir. Sel felaketinden sonra yeniden yapılacak evlerin projeleri hazırdır. Yakında inşasına başlıyoruz.

En büyük üzüntümüz can kaybımızın çok olmasıdır. Şu ana kadar 78 vatandaşımızın cenazesine ulaşılmıştır. Sellerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum. Vatandaşlarımızı sel baskınlarına karşı dikkatli olmaya kurumlarımızı tedbirleri artırmaya davet ediyorum.

 Sel felaketinin izlerinin silinmesi için AFAD bünyesinde bir yardım kampanyası başlattık. Biz de bakanlarımız ve diğer çalışma arkadaşlarımızla birlikte 7 milyon 430 bin liralık bir katkıyla bu kampanyaya iştirak etme kararı aldık.

Afetler konusundaki ihtisas kurumumuz AFAD'ı daha da güçlendireceğiz.

 Milletimizi, nasıl terör örgütlerinin, darbe heveslerinin, istiklalimize ve istikbalimize e göz diken alçakların, ekonomimize tuzak kuranların tasallutuna bırakmadıysak, tabii felaketler karşısında da yalnız bırakmayacağız.

SOSYAL MEDYA AÇIKLAMASI

Sosyal medya düzenlemesi ile bu alandaki kirliliği önlemeye kararlıyız. Meclis'in açılmasıyla birlikte Avrupa’dakine benzer bir sosyal medya düzenlemesini süratle gündeme getirerek, bu alandaki kirliliğin de önüne geçmekte kararlıyız. 

KORONAVİRÜSLE MÜCADELE

Toplam aşı sayısında 87 milyonu geçerek ülkemizin nüfusunu çoktan geride bıraktık. Aşıya tereddütle yaklaşanları görüyoruz. Aşı meselesi gönüllülük hususuyla devam ediyoruz öyle de devam edeceğiz. Aşı dışında başka bir korunma yöntemi bulunmuyor. Vatandaşlarımızı aşı olmaya davet ediyoruz.

AŞI OLMAMIŞ ÖĞRETMENLER HAFTADA 2 KERE TEST YAPTIRACAK

Okullarda 6 Eylül'de yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte, henüz aşı olmamış öğretmen ve personelin haftada en az 2 defa PCR testi yaptırmasını istiyeceğiz.

Aşı olmayan üniversite öğrencisi ve çalışanlardan da düzenli PCR testi isteyeceğiz.

 Uçak ve şehirlerarası yolculuk, konser, sinema gibi toplu faaliyetler için de zorunlu PCR testi uygulamalarını devreye alacağız.

 Türkiye salgınla mücadele olduğu gibi aşı konusunda da dünyada ilk sıralarda yer alma başarısını göstermeyi sürdürecektir. Maske, mesafe ve hijyen konusunda; bu kurallara riayet bizim sağlığımızın esasıdır.

GÖÇMEN MESELESİ

 Biz; binlerce yıldır geniş bir coğrafyada devletler sahibi olarak yaşamış bir toplumuz. Anadolu'da da Selçuklu Osmanlı ve Cumhuriyet silsilesinde devletimizin sınırları içerisinde varlığımızı sürdürdük. Pekçok yerden Andolu'ya milyonlarca insanımız göç etmiştir.

Aldığımız tedbirlerle 455 bin olan düzensiz göçmen sayısını 122 bine indirdik. Muhalefetin iddia ettiği gibi 1,5 milyon Afganlı ülkemizde kesinlikle yok. Bunların hepsi yalan. Düzensiz göçmenlerin ülkemizde yol açtığı huzursuzluğun farkındayız. Muhalefetin bu konudaki nefret söylemlerini de tehlikeli ve art niyetli buluyoruz. Ülkemizde hukuk herkes içindir. Misafirlerimiz de bunun dışında değildir. Türkiye'nin Avrupa'nın mülteci ambarı olmak gibi bir görevi yoktur.