Gündem
30 Mayıs 2015 21:23 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'ABD'de New York Times diye paçavra var'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul-Yenikapı Meydanı'ndaki Fetih Şöleni'nde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'un Osmanlı Devleti tarafından alınışının 562. yıl dönümü dolayısıyla Yenikapı Etkinlik Alanı'nda düzenlenen programda yine New York Times gazetesini hedef aldı.

“New York Times diye bir paçavra var”
Erdoğan, "ABD'de New York Times diye paçavra var” dediği konuşmasında şunları söyledi:
“Bu gazete daha önce de defalarca yaptığı gibi geçtiğimiz günlerde bizimle ilgili bir yazı yayımladı. Neymiş? Türkiye'nin üzerinde kara bulutlar varmış. Ülkemizde şu anda her türlü fitnenin başını çeken iki yayın organı üzerinden bizi eleştirmeye kalkmışlar.
"Abdülhamit için de benzerlerini yazdılar"
"Bu gazete bugün bizim için söylediklerinin, yazdıklarının benzerlerini 1896'da Sultan Abdülhamit için yazıyordu. Bu gazete o gün Osmanlı Devleti'ne ve onun başındaki kişiye karşı kustuğu kini bugün Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne ve onu temsil eden şahsıma yöneltiyor. Gazetenin sahipleri hep aynı aile, çizgide değişiklik yok. Ermeni lobisine yakınlığıyla bilinen bu gazete, son zamanlarda Pennsylvania ile sıkı bir iş birliği içinde"
Ne olmuştu?
New York Times gazetesinin yazı işleri kurulu, 23 Mayıs baskısında Türkiye’de yaşanan son gelişmelerle ilgili “Türkiye üzerindeki kara bulutlar” başlıklı bir yazı yayımlamıştı.
NYT: Demokrasiye atılan tokat
Yazıda Erdoğan’ın Mursi’nin idam haberiyle ilgili Doğan Medya grubunu hedef alması “demokrasiye atılmış bir tokat” olarak nitelendirilmişti.
Yazı “Türkiye geçmişte de çetin siyasi kampanyalar görmüştü. Ama bu seferki özellikle tehlikeli ve atmosfer alışılmadık biçimde karanlık ve korku verici. Sayın Erdoğan doğruyu söyleyenlere karşı giderek hasmane bir tavır takınıyor gibi. ABD ve Türkiye'nin diğer NATO müttefikleri, onu bu yıkıcı yoldan geri döndürmeye çalışmalı” paragrafıyla sona ermişti.
Erdoğan: Kimsin sen, haddini bil!
Yazının yayımlanmasının ardından Erdoğan 25 Mayıs’ta Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA) düzenlediği paneldeki konuşmasında NY Times’a “Sen kimsin, haddini bil” diye cevap verdi.
NYT: Erdoğan baş basın eleştirmeni
NY Times da bunun üzerine Gazete "Türk Cumhurbaşkanı’na göre New York’tan eleştiri basıma uygun değil’’ başlıklı yazısında, "Başbakanlık ofisinden yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na taşınan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu hafta da yeni ve resmi olmayan bir rol üstlenmiş gibi görünüyor: Türkiye'nin baş basın eleştirmeni’’ diye yazdı.
(bianet)