Çukur, ‘Çukur’a mı batıyor?

Medyaradar'ın televizyon dünyasını mercek altına alan yazarı Ekran Kedisi, Show TV'nin reyting rekortmeni dizisi Çukur'la ilgili gözlemlerini kaleme aldı.

Show TV'de ekrana gelen, Ay Yapım imzalı fenomen dizi Çukur'da senaryo çıkmaza girmiş görünüyor. Dün akşam yayımlanan 12. bölümün dizinin fanatikleri tarafından beğeniyle izlendiğini düşünmüyorum.

Neden mi?

Dizinin fanatikleri 2. sezonda ‘Karakuzularla’ tanıştı. Acımasız, gaddar bu grup sayesinde, Berkay Ateş’in Mahsun’u, Erkan Avcı’nın ise Çeto’sunu keşfettik ki, bence müthiş oldu bu. Bana göre Çukur ile birlikte sektör 2 müthiş oyuncu ile daha tanıştı. Cast Direktörlerini tebrik ederim.

Evet, gelelim 2. Sezon 12. Bölüme. Koçovalıların Çukur'u kurtarma çabası ne olacak derken, mevzular yine başka yerlere evrildi çevrildi. Bazı sahneler sakız gibi uzadıkça uzadı!

Şimdi gelelim Çukur’un handikaplarına… (12.bölüm)

Giriş sahnemiz geçen haftadan kalma ! Vartolu çocuğunu kucağına alır ve Sadiş-Saadet ile ‘damardan’ bir sahne… Seyfi Yerlikaya'dan 'Ayrılık Hasreti Kar Etti Cana' eşliğinde duygulandık…

Ardından, Yamaç, Cumali, Vartolu Salih kardeşler ile Medet ve Aliço’nun da kaldığı evin Celasun tarafından Karakuzulara ispiyonlanma sahnesi var. Her nedense Karakuzuların ‘can düşmanlarının’ sığınağı olan bu ev sabi sübyan yetmeler tarafında basılır. Önce, 7 kaplan gücündeki Yamaç’ı 3 gariban alt etmeye çalışır. Ellerinde silahları olmasına karşın Yamaç’ı vurmazlar! Niyeyse sessizce takip ederler ve ne acıdır ki bir alt geçitte derdest edilirler. Kalan diğer zavallılar da eve girerler. Sonuç, yataklarında mışıl mışıl uyurlarken abileri tarafından kurşunlanırlar. Evdeki TV ekranında da at yarışı açıktır!

Devam edelim…

Dizide devamlılık hatalarının en bariz olarak göze çarpan bu bölümünde, Cumali Koçovalı Medet’ten işkilleniyor. Cumali Koçovalı, ‘Neredeydin diye’ Medet’i sorgu suale çekiyor ve ardından , ‘hadi yürü gidiyoruz’ diyor. Ormanlık bir yolda görüyoruz ikiliyi. Yağışlı havada Cumali aracı bir sağa, bir sola savururken korkusuz Medet, korkuyor! Korkudan emniyet kemerine tutunurken Cumali ise keyiften adeta dört köşe. Bu arada araya ürün yerleştirme alınmış ya ona da vurgu yapılması lazım, çaktırmadan o da yapılıyor. Tv karşısında oturan bizler de bu sayede lastikleri kimden alacağımızı öğreniyoruz. Malumunuz önümüz kara kış!

Derken bir kapalı otoparka giriliyor. Cumali, üstü örtülü bir arabanın örtüsünü kaldırıyor ki, o da ne? Klasik arabasının lastikleri yok! Densizler arabayı takozlar üzerinde bırakmasınlar mı? Küfürü basan Cumali ve Medet arabaya lastik almak üzere yola koyuluyor. Aaa bir de bakıyoruz ki, Cumali efendi Sena’nın evinin kapısında. Ya baba ne oldu bizim ‘sağlam lastik’ işi? dediğimiz anda Cumali’nin yeğeni Akşın’ı göresi gelmesin mi! Lastik aşkı aniden yeğen aşkına dönüyor!  

Lastik işi bizi meraktan çatlata dursun Çukur’daki ‘insan kaynağı’ müthiş. Mübarekler ‘Kurtlar Vadisi’ne’ rahmet okutuyorlar adeta. Yahu, ‘Karakuzular’ 12 bölümdür bir tabur adam kaybettiler ama silahlı güçlerinden en ufak bir azalma söz konusu değil. Üstelik de bildiğiniz 2 katlı bir evde yaşıyorlar. Ne kuzuymuş bunlar diyesi geliyor insanın!

Adını vermeye gerek duymadığım toz üretimi kaç haftadır bizi meşgul ediyor. Ham maddeyi sağlayan bilardocu kardeşimizi Yamaç buluyor ve abisi Cumali’yi de alıp yola çıkıyor ki, durumdan vazife çıkartan Medet ışınlanarak adamın mekanına gidip hemen onu haklıyor. Amaç herif ötmesin de Vartolu Abisinin’ foyası ortaya çıkmasın. Kaçmaya da fırsat bulamıyor garibim Medet, bilardo masasının altına saklanıyor!

Bu arada ölümden dönen Karakuzuların Ersoy’u taburcu olduğu sırada, doktorun boş boğazlığı sayesinde arkasından çevrilen daha büyük bir oyunu ‘organ satışını’ öğreniyor ki sormayın gitsin. Bu arada, ‘Organ Satışı’ benim tahminim, bakalım altından daha neler çıkacak?

Bir de, ‘Bold Pilotumuz’ var. Çukur’un yapım şirketi Ay Yapım’ın, yeni filmi Şampiyon’da anlatılan gerçek bir hikayeye gönderme bu bölümde de devam etti. Hadi hayırlısı bakalım! Gişesi bol olsun…

Gelelim dizinin fenomenlerinden İdris Baba’ya… Belli ki İdris Baba bu sezon biraz geri plana itilmiş. Ona dair sahnelerin azlığı dikkatlerden kaçmıyor. Geçen bölümde bir annenin pavyona düşen kızı için yardım isteğine kayıtsız kalmayarak pavyona giden ve pavyon sahibini haşat eden İdris Baba meğer kızı tam kurtarmamış. Kızı kurtarmak bu bölümde gözden düşen oğlu Selim’e düştü. Sultan Ana Perihan Savaş’ta bu sezon geri planlarda kalanlardan…

Ve son söz;

Kurtlar Vadisi’ni andık ya bu yazımızda devam edelim. Türk Televizyonlarının fenomen yapımları arasındaki yerini haklı bir şekilde alan Kurtlar Vadisi’nde de nedense hiç polis görmezdik. Bu gelenek Çukur’da da devam ediyor. O kadar silahlı çatışma yaşanır onca cinayet olur ama her nedense polisimizin haberi olmaz. Bir tek 1. Sezonda komiser Emrah’ı gördük. O da öldü gitti garibim.

Evet, Çukur’da senaryonun tıkandığı aşikar. Ay Yapım gücünü Çarpışma’ya mı verdi bilinmez ama bindiği dalı kesiyor sanki! Bizden söylemesi…

EKRAN KEDİSİ