Medya
08 Eki 2020 11:17 Son Güncelleme: 08 Eki 2020 17:51

COVID-19'a yakalanan Trump'a hangi ilaçlar verildi?

Hürriyet yazarı Osman Müftüoğlu, Covid-19'a yakalanan ABD Başkanı Donald Trump'a hangi ilaçların verildiğini ve nasıl tedavi edildiğini yazdı.

Hürriyet gazetesi yazarı Osman Müftüoğlu, bugünkü köşesinde "Trump çabuk mu iyileşti" başlıklı bir yazı kaleme alarak, Covid-19'a yakalanan ABD Başkanı Donald Trump'a hangi ilaçların verildiğini ve nasıl tedavi edildiğini yazdı.

TEDAVİ KISA SÜRDÜ

Trump'ın tedavisinin kısa sürdüğüne dikkat çeken Müftüoğlu, Başkan'a uygulanan tedaviler konusunda ABD'li uzmanların hala tartıştığını söyledi.

VIP SENDROMU

Müftüoğlu, "Çoğu uzman ortada bir “VIP sendromu” durumu olduğunu ve başkana gereksiz yere çok ağır tedaviler uygulandığını ileri sürüyor" derken, "Bazı uzmanlar da tam tersine ortada ciddi bir durumun olmadığı, sürecin siyasi nedenlerle bilerek büyütüldüğü düşüncesindeler" dedi.

Müftüğlu şöyle devam etti:

TRUMP'IN DURUMU NEDEN TEHLİKELİYDİ?

Peki kim haklı? Yapılan tedavilerde gerçekten bir aşırılık (over terapi) söz konusu olabilir mi? Bana göre, hayır! Zira başkan Trump ,“70’i geçen yaşı, kilo fazlalığı, ılımlı düzeyde de olsa yaşadığı hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi sorunlar” nedeniyle otomatik olarak risk grubuna alınabilir. Ve doğal olarak da risk grubundaki hastalara neler yapılıyorsa ona da aynı tedaviler uygulanabilir.

TRUMP'A HANGİ İLAÇLAR VERİLDİ?

“İSTİRAHAT” tedavinin ayrılmaz bir parçası ama yatak istirahati yanında “oksijen desteği”nin de verildiği anlaşılıyor. Ayrıca henüz deneme aşamasında olsa da ABD’li bir firmanın geliştirdiği (Regeneron) yeni bir yapay “antikor kokteyli” de tedavi sürecine eklenmiş. Antiviral ilaç olarak ise yine ABD’li bir ilaç firmasının geliştirdiği (Gilead) “Remdesivir” isimli antiviral kullanılmış. Bununla da yetinilmemiş, daha sürecin en başında tedavi planına “Deksametazon” isimli kortizon grubu bir ilaç da eklenmiş. Tartışma da zaten tam da buradan, “Deksametazon”dan çıkıyor. Çoğu uzman Deksametazon’un bu kadar erken kullanımını gereksiz ve aşırı buluyor. Peki haklılar mı?