Covid-19 hastaları için “şaşılık” uyarısı

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve milyonlarca kişinin ölümüne neden olan Covid-19’un, sadece çocuklarda değil büyüklerde de şaşılığa neden olduğu ortaya çıktı.

Covid-19 hastaları için “şaşılık” uyarısı - Sayfa 1

Şaşılık üzerine bilimsel çalışmalar yürüten Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hüban Atilla, şaşılığın toplumda yüzde 1-2 oranında daha çok çocuklarda görüldüğünü söyledi.

112
Covid-19 hastaları için “şaşılık” uyarısı - Sayfa 2

Ancak Covid-19'un sadece çocuklarda değil, büyüklerde de şaşılığa neden olabildiğini ve şaşılığa sadece koronavirüsü ağır atlatanlarda değil, hafif geçirenlerde de rastlandığını açıkladı.

212
Covid-19 hastaları için “şaşılık” uyarısı - Sayfa 3

Şaşılığın uzun dönemde göz tembelliğine neden olduğunu dile getiren Prof. Dr. Atilla, "Şaşılık, iki gözün bir arada kullanılmasını engelliyor. O yüzden tarama programlarına önem veriyoruz. Türkiye'de Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Çocuk ve Ergen Sağlığı Dairesi Başkanlığı ile derneğimizin de katkılarıyla 5 yıldır tarama programı yürütülüyor." diye konuştu.

312
Covid-19 hastaları için “şaşılık” uyarısı - Sayfa 4

Prof. Dr. Atilla, taramalar sayesinde doğumsal problemler, sistemik hastalıklar, katarakt, göz tansiyonu gibi sorunların tespit edilebildiğini bildiren Prof. Dr. Atilla, üç yıldır da okul öncesine yönelik taramalar yaparak, miyobu erken belirleyebildiklerini aktardı.

412