Medya
13 Nis 2020 12:40 Son Güncelleme: 13 Nis 2020 13:45

Corona virüs ne zaman bitecek?

Corona virüs tüm hızıyla Türkiye'yi etkisi altına almaya devam ederken virüsün ne zaman pik yapacağı ve her şeyin ne zaman normale döneceği merak konusu oldu.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, "Coronavirüs ne zaman pik noktaya çıkacak?" ve "Normalleşme süreci ne zaman başlayacak?" sorularını bilim kurulu üyelerine yöneltti. Bilim kurulu üyeleri 20 Mayıs'a dikkat çekti.

Selvi'nin köşe yazısından ilgili kısım şu şekilde:
 
NORMALLEŞME NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
 
Bir süredir iki sorunun peşindeyim.
 
1- Koronavirüs ne zaman pik noktaya çıkacak?
 
2- Normalleşme süreci ne zaman başlayacak?
 
En sonda yazacağımı ilk başta yazayım. İki tarih üzerinde duruluyor. İleride bunların ne anlama geldiğini açacağım. Biri 13 Nisan. Yani bugün. Koronavirüsün yayılma seyrini belirleme açısından önemli. Diğeri ise 20 Mayıs. Peki 20 Mayıs ne anlamı taşıyor? Normalleşmenin başlayıp başlamadığını ölçme açısından da 20 Mayıs kritik bir tarih olacak.
 
Konuştuğum bakanlara, Bilim Kurulu üyelerine bu soruları soruyorum. Önce ilk sorudan başlayalım.
 
Bilim Kurulu üyesi Prof. Tevfik Özlü, “Henüz pik noktasına ulaşmadık. İki hafta içinde bu salgını pik noktasına getirip sonra yatay seyre girmemiz lazım” dedi.
 
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise son günlerde yoğun bakım ve entübe hasta sayısındaki gerilemeye dikkat çekiyor. Bakan, “Yoğun bakıma giren ve entübe olan hasta, sayısal olarak eksiye düştü” diyor. Ağır hastaların durumunda azalma olduğuna işaret ediyor. Türkiye’nin tedavide ciddi başarı gösterdiğinin altını çiziyor. Açıklamalarında sadece vaka sayılarını, ölümleri değil, aynı zamanda tedavi olanların sayısını veriyor. Hatta tedavi olanların sayısındaki artışı biraz daha ön plana çıkarıyor gibi. Peki bu durum umutlanmamızı gerektirir mi, Sağlık Bakanı’nın son günlerdeki mesajları ne anlama geliyor?  Bunu Bilim Kurulu üyesi Prof. Tevfik Özlü’ye sordum. “Genel olarak bu eğilim sürerse iyi. Son 10 gündür ağır hastaların durumunda bir azalma var. İyi tedavi ediyoruz. İyileşenlerin sayısı artıyor” dedi.
 
13 NİSAN VERİLERİ
 
Bu tünelin ucunda ışığın göründüğü anlamına geliyor mu? Bu soruyu sorduğumda 13 Nisan tarihinin önemli olduğu söyleniyor. Bu tarih Bakanlar Kurulu toplantısında da konuşulmuş. Neden önemli? Çünkü hem pandemi merkezi olan İstanbul, hem de İstanbul’dan Anadolu’ya taşınan virüsle ilgili veriler alınacak. Koronavirüsün kuluçka döneminin sona erip ermediği masaya yatırılacak. Elbette ki günlük hatta saatlik veriler alınıyordu ama virüsün yayılma seyrini görme açısından 13 Nisan tarihi belirlendi.
 
NORMALLEŞME 20 MAYIS’TA BAŞLAR MI?
 
İhtiyatlı bir bilim adamı olarak tanınan Bilim Kurulu üyesi Prof. Tevfik Özlü, “Önümüzdeki aylarda daha aydınlık, daha normal günlere dönebiliriz” dedi.
 
Sahadan gelecek veriler önemli olacak. Sağlık Bakanı Koca’nın dikkat çektiği, ağır hastaların sayısının azalması ve iyileşme oranları tek başına bir gösterge olarak kabul edilmiyor. Bulaşın yayılma hızında gerileme olup olmadığı tespit edilmeye çalışılıyor. Nisan ayının sonuna doğru pik noktasına geleceği, ondan sonra 2 hafta süreyle bir plato oluşabileceği konuşuluyor. Ben de bulduğum her fırsatta, “Eğer sahadan gelen veriler öngörüleri desteklerse, normalleşme süreci ne zaman başlar?” diye soruyorum. 20 Mayıs tarihi işte o zaman karşıma çıkıyor.
 
“İyi işaretler var. 13 Nisan bir kırılma çizgisiydi. 20 Mayıs’tan sonra ise normalleşme başlayacak diye düşünülüyor” yanıtını alıyorum. 
 
Bunu yazdım diye Bilim Kurulu üyesi hocalarım beni boğmaya kalkışmasın. Elbette ki sahadan gelecek veriler önemli. Sadece karar alıcılar nezdinde konuşulan takvimleri paylaşmak istedim.