Gündem
15 Nis 2014 07:58 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:05

Cömert'in katil zanlısı polise 25 yıl hapis istendi

Gezi eylemleri sırasında başına gaz fişeği isabet etmesi sonucu ölen Abdullah Cömert'in katil zanlısı polis memurunun 25 yıl hapsi istendi.

Hatay’daki Gezi Parkı eylemleri sırasında başından yaralanan 22 yaşındaki Abdullah Cömert kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.Başlatılan soruşturma kapsamında Cömert’in gaz fişeğinin başına çarpması sonucunda öldüğü Adli Tıp 1. İhtisas Kurulu’nun raporuyla kesinleşti. Bunun üzerine Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı, Abdullah Cömert’in vurulduğu sokakta görev yapan polis aracında araç içerisinde gaz fişeği atmakla sorumlu polis memuru Ahmet Kuş hakkında Abdullah Cömert’in ölümüne neden olduğu gerekçesiyle, olası kastla öldürme suçundan 20 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Savcı Murat Üzüm tarafından hazırlanan iddianame, Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Öldürücü olduğunu bilmiyordum

Hakkında dava açılan polis memuru Ahmet Kuş’un iddianamede yer alan ifadesinde 3 Haziran 2013 saat 23 sularında olaylara müdahale ettiklerini, kontrollü bir şekilde gaz bombası attığını, bu işin eğitimin aldığını ve dolayısıyla kalabalıkların üzerine değil, arkalarına doğru fırlattığını söylediği öğrenildi. İfadesinde olay gecesi toplam 25-30 gaz fişeği attığını anlatan Kuş, “Gaz fişeğinin bir kişiyi hedef alması durumunda öldürücü olup olmadığını biliyorum. Böyle bir olaya da şahit olmadım. Gaz fişeği mesafesi atılan silaha göre 100-150 metre arasında” dedi.

Tanıklar olayı anlattı

İddianamede ayrıca tanık ifadelerine de yer verildi. Tanıklardan Devren Demircioğlu o akşam Abdullah Cömert’le birlikte olduklarını, bir sokağa kaçtıklarını, koyu renkli bir aracın sokak başına geldiğini ve gaz fişeği attığını, birinin kendi önüne düştüğünü belirterek, “Kafamı çevirdiğimde Abdullah’ın yere düştüğünü gördüm. Atış yapan araç 25-30 metre mesafeden ateş etti” dedi. Cömert’e kendi aracıyla hastaneye götüren Ahmet Karaçaylı da cadde başında ‘Akrep’ tabir edilen bir polis aracı gördüğünü, Cömert vurulduktan sonra aracın hareket ettiğini söyledi. Yıldız Sokak’ta olan sekiz tanık da, Cömert’in polisler tarafından atılan gaz fişeğiyle yaralandığını anlattı.

İki polis aracı vardı
İddianamede, dosyadaki görüntülere ve tanık anlatımlarına göre o saatte Gündüz Caddesi’nde biri koyu, diğeri beyaz renkli olmak üzere iki polis aracının görev aldığı anlatıldı. Bu araçlardan beyaz olandan olayın olduğu Elektrik Mahallesi Yıldız Sokak’a doğru iki defa gaz bombası atışı yapıldığı, aracın daha sonra Gündüz Caddesi’ne yönünü çevirip Uğur Mumcu istikametine gittiği, bu şekilde ölüme sebebiyet veren söz konusu fişeğin şüphelinin içinde bulunduğu araçtan atıldığı vurgulandı. İddianamede gaz fişeğinin atıldığı nokta ile Cömert’in vurulduğu nokta arasında 36 metre bulunduğu kaydedilerek, gaz fişeğinin toplam ağırlığının 150 gram, azami menzilinin 90/150 metre olduğu vurgulanarak, şöyle denildi: “Gaz fişeğinin özellikleri ve menzili ile gaz fişeğinin atıldığı mesafe birlikte değerlendirildiğinde şüphelinin gaz fişeğinin birilerine isabet etmesi halinde yaralayıcı ve öldürücü zarar vereceğini öngörmesine rağmen kalabalığa doğru gaz fişeğini ateşleyerek olası kast ile maktulün ölümüne sebebiyet vermiştir.”
Olaya adı karışan 4 polis ile Hatay Emniyet Müdürlüğü yetkilileri hakkında da takipsizlik kararı verildi.