Gündem
09 Mayıs 2012 11:21 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:37

ÇOK TARTIŞILDI SUÇ DENDİ, TARİHİ FOTOĞRAFA YARGI HANGİ KARARI VERDİ?(MEDYARADAR/ÖZEL)

Türkiye'nin aylardır konuştuğu şike davasında Habertürk'ün yayımladığı duruşma fotoğrafı hakkında başlatılan soruşturma tamamlandı.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı fotoğrafı çeken Hayati Arıgan’ın fotoğrafı mahkeme salonunda değil, mahkeme tarafından koridora konulan ekran üzerinden çektiğini bunun da aleni olduğu kanatine vardı. Hayati Arıgan’ın atlatma fotoğrafı hakkında savcılık ’ses ve görüntülerin kayda alınması’ suçunu işlemediği gerekçesiyle dosyayı kapattı. Hayati Arıgan’ın atlatma fotoğrafı, gazete yöneticilerini ikiye bölmüştü. Fatih Altaylı, Hasan Pulur, Fikret İlkiz gibi basının önemli isimleri fotoğrafın gazetecilik başarı olduğunu belirtmişti.

İstanbul Özel Yetkili 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde geçtiğimiz 21 Şubat’ta Futbol’da Şike adı verilen dosyanın duruşmasının yapıldığı mahkeme salonu görüntüleri Habertürk’te "Futbol Mahkemesi" ve "İşte Tarihi Duruşma" başlıklarıyla manşet olarak çıkmıştı. Habertürk Gazetesi’nde 3 sayfayı kapatan görüntüler Türk basınına bomba gibi düşmüştü. Çok sayıda gazeteci işin kolayına kaçarak atlatma fotoğraf için ’suç işlendi’ bahanesinin arkasına saklanmıştı.

Özel yetkili mahkeme ve savcılık haberin ardından hemen savcılığa TCK 286 Ses veya görüntülerin kayda alınması (Soruşturma ve kovuşturma işlemleri sırasındaki ses veya görüntüleri yetkisiz olarak kayda alan veya nakleden kişi, altı aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır.)suçu işlendiğini ileri sürerek şikayette bulunmuştu. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Muzaffer Yalçın tarafından yürütülen soruşturma önceki gün tamamlandı.

Fotoğrafı çeken Habertürk muhabiri Hayati Arıgan hakkında savcı kovuşturmaya yer olmadığı kararı vererek dosyayı kapadı. Savcılık yapılan savunmada fotoğrafın mahkeme salonunda değil, mahkeme tarafından koridora konulan ekrana verilen sesi olmayan görüntü üzerinden çekildiğinin belirtilmesi üzerine özel yetkili mahkemeye müzekkere yazdı. Özel Yetkili Mahkeme ise verdiği cevapta müzakere salonunun bulununduğu koridora kendi istekleri üzerine bilgi işlem tarafından görüntünün aktarıldığını belirtti. Savcılık ise ses ve görüntü kayda alma işleminin duruşma salonunda olmadığını belirterek, kovuşturmaya yer yok kararı verdi. Kararın gerekçesinde, "183.madde her türlü sesli ve görüntülü kayıt ve nakil olanağı sağlayan aletleri yasakladığından fotoğraf çekilmesine engel yoktur, ancak mahkeme başkanı veya hakim, duruşmanın amacını ihlal edebilecek surette abartılı biçimde fotoğraf cihazlarının kullanılmasını yargılamanın düzenini sağlamak hususundaki yetkisine dayanarak men edebilir" denilmektedir. diyerek mahkemenin verdiği cevap doğrultusunda suç unsurunun oluşmadığı gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Habertürk’te manşet ve spor ekinin manşetinde tam sayfa boyundaki fotoğrafta Olgun Peker savunmasını verirken arka planda Aziz Yıldırım ve Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz’ın yan yana oturduğu görülüyordu.

FATİH ALTAYLI: ÇALIŞIN SİZİN DE OLUR 

Fatih Altaylı "O fotoğrafın hikâyesi"ni köşesinde anlatarak fotoğrafın çok basit, çok sıradan ama "gazetecilikten" ibaret bir hikâyesi olduğunu belirtmişti.

"Bunun adı gazeteciliktir beyler. Nazar etmeyin ne olur. Çalışın sizin de olur:)))" diyen Altaylı Radikal Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmenliği’ni de yapmış olan İsmet Berkan, Twitter’dan "Bu fotoğraf da yayınlanır mı?" diyerek eleştirilerine de ilginç bir cevap vermişti. 
Altaylı "Yayınlanır İsmet’cim. Gazeteci olan bu fotoğrafı yayınlar. Yayınlamazsa senin gibi olur. Başına geçtiği gazetenin tirajı yerlerde sürünür. Bu fotoğraf Yassıada fotoğrafları gibi önemli bir tarihi belgedir. Biz öldükten sonra bile bu fotoğraf belge olarak kalacaktır" demişti. 

BUNUN ADI GAZETECİLİKTİR BEYLER!

Milliyet yazarı Hasan Pulur da Habertürk’ün şike davası fotoğrafını basma kararına destek çıkarak "Habercilik" başlıklı yazısında: "Fatih Altaylı olayı şöyle noktalıyor: Bunun adı gazeteciliktir beyler. Bize de sorarsanız öyle, hani ’buz gibi’ derler ya ’buz gibi’ gazetecilik" diye yazmıştı.
 Avukat Fikret İlkiz de Hayati Arıgan’ın çektiği fotoğrafın gazetecilik başarısı olduğunu belirterek, "Özel yetkili mahkemeleri ilk kez vatandaş görme imkanı buldu. Fotoğraf çok şey anlatıyor" demişti.

MEDYARADAR/ÖZEL