Gündem
29 Kas 2012 16:57 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:26

"ÇOK SEVİNDİRİCİ... " GÜL'DEN MUHTEŞEM YÜZYIL'A DESTEK!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Erdoğan ile Muhteşem Yüzyıl konusunda da ters düştü.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çankaya’da Köşkü’nde Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri töreninde yaptığı konuşmada tarihi içerikli film ve dizilere, “Muhteşem Yüzyıl” dizisini eleştiren Başbakan Tayyip Erdoğan’a göre daha farklı bir tutum gösterdi.

Gül’ün törende yaptığı konuşmada, “Başta Osmanlı tarihi olmak üzere geçmiş, merak ve ilgi konusu olmaya başladı. Artık sinemalarda, filmlerde, dizilerde, hikayelerde tarihin canlandırılmaya başlandığını ve tarihten çok büyük esin kaynağı olduğunu görüyoruz. Bu çok sevindirici, sevinilecek bir şey” sözleri dikkat çekti.

’’TARİH TEKERRÜRDEN İBARET’’

Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri, Çankaya Köşkü’nde Gül’ün ev sahipliğinde düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Gül, törende özetle şöyle konuştu:
“Tarih tekerrürden ibaret sözü vardır. Bugünlerde siyasi, sosyal bir çok önemli olayları yaşıyoruz. Bunların bir kısmı problemler şeklinde karşımıza çıkıyor. Bütün bunların başarılı bir çözümle aşılması, önümüzde sorun olmaktan çıkması için tarihten çok güzel bazı derslerin de alınması gerekiyor. Şükrü Hanioğlu’nun son dönemde önemli yazıları oluyor. Ben de çok dikkatli takip ediyorum. Ümit ederim devlet kademesindeki bütün yetkililer, siyasiler ve fikir adamları bunları çok iyi şekilde takip eder. Geçmişte de karşılaştığımız bir çok sorun bugün başka bir şekilde karşımıza çıkıyor. O zaman alınan tedbirlerin neticelerini nedir, bunların tahlil edilmesi açısından, tarih gerçekten bugün bize çok güzel rehberlik yapabilir, yapmalıdır da.”

ZEUGMA BİTTİĞİNDE AĞLADIM

Zeugma Antik Kenti ve Müzesi adına ödülü alan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay şöyle konuştu:
“Bu ödül bugüne kadar aldıklarımızdan son derece önemli, çok büyük bir onur. Milletimizin çalışmalarımıza gösterdiği ilgiyi en üst düzeyde taçlandırdınız. Zeugma özel bir çalışma oldu. Şu anda da 200’e kadar kazı çalışmamız var. Hiç bir inanç, tarih ve dini birbirinden ayırmadan Anadolu topraklarında ne varsa hepsine sahip çıkıyoruz. Zeugma bittiğinde müzede sevinçle oturdum ve ağladım. Dünyaya övünçle takdim edebiliriz.”

MUSİKİYE YER YOKTU

Ahmet Hatipoğlu, da geçmişte musikinin çok eleştirildiğini belirterek, “Ankara’da, cumhuriyetin ilk yıllarında açılan konservatuarda Türk musikisine yer yoktu. Türk musikisinin yeminli muhalifleri dediğimiz batılılar Ankara’da musikiyi engellediler” dedi.

İleri, tüm yazdıklarının iyilikten yana olmasını istediğini belirterek, “1960’larda edebiyatın dünyayı değiştireceğine inanıyordum. Haketmediğim onurlandırışınıza çok teşekkür ederim” diye konuştu.

Hanioğlu ise, “Bir ülkedeki demokrasi seviyesini ölçmekteki en kolay yollardan birisi de tarihe bakışına bakmaktır” dedi.

ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLENLER

Bu yılki Cumhurbaşkanlığı ödülleri, Türkiye’nin arkeoloji alanındaki zengin birikimini dünya mirasına sunulacak bir zenginlikte sergiledikleri için Zeugma Antik Kenti ve Müzesi’ne, edebiyat aşkını İstanbul tutkusuyla harmanlayıp kişisel anılarını şehrin geçmişiyle biraraya getirdiği eserlerinde, gelenekle yeni arasında köprü rolü üstlendiği için Selim İleri’ye, güncel olayları zengin tarih birikimiyle yoğurup özgün bir tarih söylemi geliştirerek Türk tarihini evrensel bir boyuta taşıması dolayısıyla Prof. Dr. Şükrü Hanioğlu’na ve klasik Türk ve Tasavvuf müziğini kendine özgü tarzıyla zenginleştirip geniş kitlelere ulaştırması dolayısıyla da Ahmet Hatiopoğlu’na verildi.