Güncel
28 Ara 2021 11:25 Son Güncelleme: 28 Ara 2021 11:28

Coğrafi işaretli ‘Kilis Zeytinyağı’ İstanbul’da tanıtıldı!

Dünya çapında yapılan yarışmalardan madalyalarla dönen coğrafi işaretli ‘Kilis Zeytinyağı’nın markalaşma stratejisi, İstanbul’da düzenlenen ‘Hasadı Tadıyoruz, Kilis Zeytinyağı’ tanıtım toplantısında anlatıldı.

İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) desteğiyle Kilis Valiliği’nin düzenlediği “Hasadı Tadıyoruz, Kilis Zeytinyağı” tanıtım toplantısı İstanbul Galeyan Restaurant’ta gerçekleşti. Dünya çapında yapılan yarışmalarda üstün kalite ödülü alan coğrafi işaretli Kilis Zeytinyağının tanıtıldığı, markalaşma stratejisinin aktarıldığı etkinliğe; Kilis Valisi ve İpekyolu Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Recep Soytürk, Kilis Belediye Başkanı Servet Ramazan, İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Burhan Akyılmaz, Kilis İlTarım Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu katıldı.

Kilis Zeytinyağ üreticilerini Kilizi markasıyla Kilis Organik Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Polat,  Hızma markasıyla Mustafa Servet, Altun Huzma markasıyla Prof. Dr. Nazım Şekeroğlu ve Ali Hayta Masmana markası ile temsil ettiler ve yeni hasadı konuklara tattırdılar.

Konuklar, “Hasadı Tadıyoruz, Kilis Zeytinyağı” tanıtım toplantısında bölgenin başarılı zeytinyağı üreticileri tarafından sofralara taşınan Kilis zeytinyağını tatma ve duyusal analizini yaptı. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim görevlisi Dr. Mücahit Taha Özkaya’dan Kilis Zeytinyağının fark yaratan özelliklerini katılımcılara anlattı.

7 MİLYONLUK YATIRIM

İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Burhan Akyılmaz, bugüne kadar zeytinyağına yönelik 12 projeyle 7 milyonluk yatırım hacmi oluşturduklarını belirterek, “Kilisli kadınlar tarafından Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurarak asırlık zeytin ağaçlarından geleneksel yöntemlerle hasat ve sıkma işlemi yapıp Türkiye'nin en iyi zeytinyağlarını üretmeye başladılar” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı  İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın 2010’dan beri Kilis, Gaziantep ve Adıyaman’da faaliyet gösterdiğini belirten Akyılmaz, Kilis’in zeytinyağını önce Türkiye’ye sonra dünyaya tanıtmayı hedeflediklerini söyledi. Kilis zeytinin 400 yıllık gen özelliğine sahip olduğunu belirten Akyılmaz, “Ajans olarak bu eko sistemin güçlenmesi için yatırınlar yaptık. Kilisli zeytin üreticilerini örgütlendirdik. Kilis mutfağını da tüm Türkiye’ye tanıyacağız” dedi.

Kilis doğumlu Şef ve Yazar Yunus Emre Akkor yeni açtığı İstanbul Galeyan Restaurant’ta konuklara Kilis Zeytinyağları ile hazırlanan Lebeniye Çorbası, Zahter, Altı Cacıklı Arap Köfte, Koruk Sulu Domates Salatası, Firik Cacığı, Zeytin Piyazı, Taze Kekikli Kilis Salçası, Kilis Zeytinyağlı Peynir Ezmesi, Zahterli Ekmek, Öcce, Zeytinyağlı Lahana Sarması, Semsek, Şeyh-ül Mahşi, Oruk, Teşrube, Cennet Çamuru ve Zeytinyağlı Kerebiç’den oluşan tadım menüsü sundu.

Gastronomi dünyasına yön veren 150 kişinin katılımı ile gerçekleşen toplantıya otel ve restoranların ünlü şefleri, restoran markalarının sahipleri ve satın alma sorumluları, gıda dağıtım ve ihracatçıları, kanaat önderleri ve medya mensupları katıldı.

ÜNÜ BEREKETLİ HİLAL’DEN ÇIKIP SINIRLARI AŞTI

Tarih öncesi dönemlerden bu yana bolluk ve bereketle özdeşleşen zeytin, Akdeniz medeniyetlerinde kültürel bir kimlik; tarım ekonomisi ve ticaretinde önemli yer tutan ürünlerden biri oldu. Uluslararası Zeytinyağı Konseyi’nin yayınladığı “Dünya Zeytin Ansiklopedisi”ne göre binlerce yıl Akdeniz havzasına hayat veren zeytin yetiştiriciliği 6000 yıl önce Anadolu’da başlıyor. Bereketli Hilal’in kuzeybatı yakasındaki Kilis Oylum Höyük’te bulunan 4500 yıllık zeytin çekirdekleri de doğa ananın bize sunduğu bu kutsal hediyenin köklerini işaret ediyor.

Zeytinin anavatanı olan Doğu Akdeniz’de yer alan Kilis, toplam 266 bin dekarlık alanda zeytin üretimi yapıyor. Yıllık üretim miktarı 9 bin 146 ton olarak gerçekleşen Kilis Yağlık Zeytini, ince kabuğu, baharatlı aroması, yüzde 40 gibi oldukça yüksek yağ oranı ve köklü tarihsel serüveninin büyüsüyle bugün Bereketli Hilal’den çıkıp dünya sınırlarını aştı. Ekonomik değeriyle ön plana çıkan ve sahip olduğu kendine has özellikleriyle coğrafi işaret tescili alan Kilis Zeytinyağı, Berlin Global Olive Oil Awards 2020 ile San Remo Masters of Olive Oil 2020 Uluslararası Zeytinyağı Yarışması’ndan da altın madalyalarla döndü.

ERKEN HASAT BAŞLADI

Erken hasat ile soğuk sıkım yöntemi uygulandığında yoğun aroması, baharatlı tadı ve kokusuyla eşsiz bir lezzete ulaşan Kilis Yağlık Zeytini, modern tesislerde bilimin ışığında profesyonel ellerde işlendiğinde ödüllü bir zeytinyağına dönüşüyor. Kilis Valiliği öncülüğünde zeytinyağının daha kaliteli üretilmesi için başlatılan çalışmalar çerçevesinde zeytin üreticileri, zeytinlerini artık erken toplamaya başladı.

ETİKETLER
#Kilis Zeytinyağı