Kültür Sanat
19 Ara 2022 09:32 Son Güncelleme: 19 Ara 2022 09:40

Çocuk yaşta evlendirilen kızların yargılama süreci kitap oldu

Toplumun kanayan yarası “çocuk yaşta evlendirilen” kızların dramı avukat Beliz Özkan, adliye koridorlarından ‘Kızım Artık Evindesin’ isimli kitabına taşıdı.

Kitabında Türkiye’nin 7 bölgesinden çocuk yaşta 7 kızın yaşadıkları evliliklerin ardından uğradıkları şiddeti, katledilişlerini ve yargı süreçlerini anlatan Beliz Özkan, OHAL sürecinde çocuklar için çalışan sivil toplum örgütlerinin bazılarının kapatıldığını gördüğünü söyledi.

ÇOCUK EVLİLİKLERİNN SAYISI YASAL VERİLERİN ÜZERİNDE

Bir sivil toplum kuruluşunda gönüllü avukat olarak çalışan Beliz Özkan, kitabında yer alan hikayelerden birinin kahramanı ile tanışmasının ardından çocuk yaşta evlendirilen kız çocuklarının yaşadığı dramları araştırmaya başladı. Çok sayıda çocuk evlilikleri ile karşılaşan 18 yıllık İstanbul Barosu avukatı Beliz Özkan, bu evliliklerinin sayıları sanılanın ve yasal verilerin oldukça üstünde olduğunu fark etti.

Konuyla ilgili kitapları kaynakları, sağda direkt temasla oluşturulan raporlar okuyan Beliz Özkan, bu evliliklerin genellikle Doğu bölgelerinde görüldüğünün doğru bilgi olmadığını gördü.

OHALDE STK’LAR KAPATILDI

Beliz Özkan, çocuklar için çalışan sivil toplum örgütlerinin birkaçının 2017/2018 dönemi içerisinde ülkemizde olağanüstü hal hüküm sürerken Kanun hükmündeki kararnamelerle kapatıldığını gördü.

MAHKEMELER BU EVLİLİKLERE NASIL BAKIYOR

Beliz Özkan, “Rakamlara bakıldığında ülkemizdeki kadınların neredeyse üçte birinin çocuk yaşta evlendirildiği düşünüldüğünde bu konuya ilişkin farklı çalışmalar olabilir diye düşündüm” diyerek mahkemelerinin yargılanma mercilerinin çocuk yaşta evliliklere yaklaşımını araştırdı.

CEZASIZ KALAN DAVALAR

Dava dosyalarını inceleyen Beliz Özkan, okuduğu çok sayıda dosya karşısında, çocuğun cinsel istismarı suçu altında görülen ve TCK ya göre önemli yaptırma olması gereken davalar cezasızlıkla sonuçlandığını gördü.

7 BÖLGEYİ GEZDİ

Çocuğun doğum yapması neticesinde hastanelerin resmi makamlara bildirimi sonrası başlayan yargılamalarda, başka bir mahkemeden alınan yaş büyütme davası ile sonuçsuz kaldığı örnekleriyle karşılaşan Beliz Özkan, “Böyle kararları görünce ister istemez evlilik sonrası süreçte bu çocukların başına neler geliyordur diye merak ettim. Erken evlenmiş ve bu süreç sonrasında başkaca şiddete maruz kalmış çocukların vaka ve davalarında yönümü de İstanbul'dan yedi bölgeye çevirmeye karar verdim” dedi.

Çalışmalarında amacının bu tarz evliliklerin Türkiye'nin her yerinde yaşandığına dikkat çekmek ve yine bu çocukların çocuk sahip olmayı kendini koruma etkisine bile sahip olmadıklarını göstermek olduğunu belirten Beliz Özkan, farklı bölgelerden yedi kız çocuğunun hayatını ve korku süreçlerini kitabında yer aldı.

YOLUMU KARANLIKLARDA KAYBETTİM

Kitabında akıcı bir dil ile 7 çocuk kızın dramını anlatan Beliz Özkan, “Kitaptaki her bir yolculuk hayatımda daha önce hiç deneyimlemediğim heyecanlı bir yolculuktu benim için. Bazen kendim ve ülkem adına yeni pencereler açtım. Bazen ise yolumu karanlıklar içerisinde kaybettim. Bazen çok sarsıldım, bazen ise insanların hayatta dalga geçmesiyle cesaretlendim” dedi.