Radar Hattı
08 Mar 2010 01:07 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 14:06

CNN'DEN TÜRKİYE'YE BİR BÜYÜK AYIP DAHA!

Amerikan CNN televizyonunun yayınladığı ve yakın tarihteki soykırımların ele alındığı bir programda, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına da değinirken Türkiye'yi bakın hangi ülkelerin sınıfına koydu...

CNN televizyonu, gazeteci Christian Amanpour tarafından sunulan ve ilk olarak 4 Aralık 2008'de yayınlanan "Scream Bloody Murder" (Kanlı Cinayet Diye Haykır) adlı programı dün gece tekrar ekrana getirdi.

Yahudi soykırımı, Kamboçya, Iraklı Kürtlere Saddam Hüseyin rejimi tarafından düzenlenen kimyasal saldırı, Bosna, Ruanda ve Darfur'da yaşananların kapsamlı olarak ele alındığı programın başında, kısaca 1915 olaylarına da değinilerek, o dönemde, ''Hristiyan Ermeni vatandaşların, sekiz yıl boyunca katledildiği ve göçe zorlandığı, bunun sonucunda 1 milyon Ermeni kadın, erkek ve çocuğun öldüğü'' iddiasında bulunuldu.

"Türk hükümetinin, olanları soykırım olarak nitelemeyi ve sorumluları adalete teslim etmeyi reddettiği" görüşü de programda savunuldu.

Polonyalı Musevi hukukçu Raphael Lemkin'in, "soykırım" kelimesini ilk kullanan kişi olduğuna değinilen programda, "Lemkin'in, haberlerden Hristiyan Ermeni vatandaşların katledildiğini öğrendiği" ifade edildi ve bu sırada görüntüde dönemin İngilizce gazetelerinden konuyla ilgili bazı başlıklar gösterildi.

Programın 1915 olaylarını ele alan kısmındaki görüntülerde, ayrıca, asılmış, öldürülmüş kadın, erkek ve çocuklar ile kurukafa resimleri gösterildi, bunların arasında Osmanlı üniformalı bazı askerlerin elinde silah, önlerinde öldürülmüş insanların kafalarının bulunduğu bir fotoğrafa yer verildi.

TÜRK ÇATI KURULUŞUNUN TEPKİSİ

Programla ilgili bir açıklama yayımlayan ATAA Başkan Yardımcısı Ali Çınar, sözkonusu yayınla ilgili olarak CNN'in acilen protesto edilmesi gerektiğini belirtti.

Programın, ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesindeki Ermeni tasarısı oylamasının hemen sonrasında gösterildiğine dikkati çeken Çınar, yayının, Türk-Amerikan ilişkilerine zarar vereceğini ve kamuoyunda Türkiye'yi zorda bırakacağını kaydetti.