Keskin Kalem
04 Eki 2016 10:24 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:34

CNN Türk, Habertürk ve NTV ekran yüzleri için erken karne!

Medyaradar'ın usta yazarı Keskin Kalem, yeni yayın dönemine giren TV kanallarının ekran yüzlerine 'erken karne'lerini verdi. Kim geçti, kimin kırığı var?

Selam Sevgili Dostlar;

Sayenizde ben bu işi bayağı sevdim. Ne güzel şey köşe yazmak!

Gazetelerimizde haftanın 7 günü yazanlara şaşırıyordum. Ama şimdi ben de aynını yapabiliyorum.

Baksanıza her gün yazabiliyorum. Yüce Rabbime ne kadar şükretsem azdır!

Gerçekten de, biz Türk gazetecileri özel yetenekleriz!

Öyle çok okumaya, analize, konferanslara falan katılıp konularında uzmanları, bilim insanlarını dinlemeye falan gerek yokmuş!

Biz gazeteci-yazar tayfası doğuştan özeliz! Her şeyi biz biliriz, biz memleket sorunlarını, insan hallerini falan herkesten daha iyi biliriz!

Böyle olmasa toplum içinde gazeteci olduğumuzu duyan “siz daha iyi bilirsiniz” diye başlayan cümlelerle egomuza hormon yükler mi?

Ünlü Türk düşünürlerimiz Ertuğrul Özkök, Ahmet Hakan Coşkun, Mehmet Barlas, Haşmet Babaoğlu, Hıncal Uluç, Güngör Mengi, Mehmet Tezkan, İsmet Berkan, Mehmet T. Yılmaz, Hikmet Çetinkaya, Güneri Civaoğlu, Umur Talu, Yavuz Donat, Emin Çölaşan, Yılmaz Özdil, Soner Yalçın ve daha birçokları hergün yazıp engin görüşleriyle halkımızı aydınlatmak için yaratılmışlar.

Bunlardan bazıları, matbaayla yarışıyor ve sürekli kitap da çıkartıyorlar. Benzeri yetenekler Avrupa’da, ABD’de olsa adları caddelere, sokaklara verilir!

Son cümle, Türk gazete yazarlarının bilgi birikimine, entelektüelliklerine, zekalarına, enerjilerine, araştırmacı ve soruşturmacı gazeteciliklerine hayran olmamak elde değil! Sadece şapka değil, her bi şey çıkartılır.

* * *

TV SPİKERLERİ İÇİN ERKEN KARNE!

Malum TV kanallarımız Eylül ortasından beri “yeni yayın dönemi” diye car car bağırıyor!

Grafik üreten yabancı sitelerden birkaç yüz dolara satın aldıklarını “yeni yayın dönemi” diye pazarlıyorlar.

Sevgili Dostlar; günler geceler boyu TV kanallarının karşısındayım. Gözlerim kan çanağı.

Haber ve program jeneriklerini allayıp pullamak, ekran yazılarını, KJ’lerin rengini ve harf karakterlerini değiştirmek, haber ve program jeneriklerini allayıp pullamak tek başına “yeni yayın dönemi” olmuyor.

İzleyebildiklerimi yazacağım.

Kızmaca, darılmaca, bi kenara çekilip e postalarınızdan beni mahrum bırakmaya rica ediyorum sakın kalkışmayın!
Hem bu “erken karne”!

Kırık notları dönem sonuna kadar çalışıp düzeltebilirsiniz güzel dostlar!

İlk olarak bugün 3 haber kanalını mercek altına alıyorum. Bunlar Keskin Kalem’in değerlendirmesidir. Olabildiğince objektif davrandım. Aksini düşünenler de olacak, biliyorum.

Herkes görüşünü dile getirmekte serbest. Ben, bana göre diyerek yazıyorum.

* * *

NTV
Sabahları güne başlanacak haber kanalı olmaya devam ediyor.

Erhan Ertürk, 10 numara iş yapıyor. Kontrollü, donanımlı, konuya hakim ve samimiyet içeren bir ciddiyeti var. Aklımda kalan tek defo, Berkin Elvan’ın ölümü üzerine dış basında çıkan haberleri okurken yaptığı otosansür. Yoksa Türkçeyi doğru kullanmadaki hassasiyeti, özeni ve titizliği İletişim okullarında ders örneği derecesinde takdire şayandır.

Oğuz Haksever, güven sembolü, ekranda bilgi-birikimin ve tecrübenin ne denli önemli olduğunu çok net biçimde ortaya koyuyor. Son Dakika haberlerinde ekranda o varsa paniklemeden izleyebiliyorsunuz. TRT’nin okul olduğu dönemin nadide mezunlarından. Ancak kanalın siyasal iktidara zarar vermeme çizgisindeki otosansürü çok sırıtıyor.  Sahada muhabirlik yaparken de ayrı bir keyif diyeyim de, üstadımız alınganlık etmesin.

Gökay Otyam, her yönüyle haberi izleten-dinleten bir performansa sahip. Yılların deneyimi ve birikimi ekrandan taşıyor. Öğrencisi olmak isteyenlerin sayısı bir hayli fazla. Ekonomi haberlerinde de sabah sunduğunda da izlemeye doyamadıklarımdan. 

Ahmet Arpat, muhabirlikten gelmenin değerini ekrana yansıtan ve markalaşma yolunda emin adımlarla ilerleyen bir güzel adam. Tıpkı motosikletini azgın İstanbul trafiğinde sürdüğü gibi ilerliyor, güvenle ve risk almadan haber sunuyor. Program moderatörlüğünde henüz 10 numara değil ama yakındır!

Gülay Afşar, ekranların işini en iyi yapan ablalarından. İşini ve üslubunu öne çıkaran bir sunucu. Yıllandıkça zarafeti ve ustalığı daha bir çekici hale geliyor! Kültür-sanat ve hafta sonu programlarının markasıdır ama o sadece gün bitimine doğru ekranda. Sadece kültür-sanat haberlerini tatlı sohbetleriyle ekrana taşımayı tercih ediyor. Ya da mecbur bırakılıyor.

Seda Öğretir, haberi ilgiyle izleten, oynamadan doğallığıyla sunan sayılı isimlerden biri olduğunu her geçen yıl fazlasıyla hissettiriyor. O da tipik NTV sunucusu duruşlar sergilemekten kurtulamıyor. Boydan çekimlerde sol ayağı, sağ ayağa çaprazlaması, adeta manken disiplini duruşuna takıldığımı söylemek zorundayım.

Simge Fıstıkoğlu, Burcu Koç, Buket Aydın ve Sultan Arınır için ortak not; editör suflesi olmadan çok zorlanıyorsunuz arkadaşlar! Prompter Spikeri olmaktan kurtulabilenler kalıcı oluyor bu sektörde!

Melda Yüce Kocaalp, ekonomi dünyasının konularına süper bir hakimiyet. Kesinlikle dört dörtlük bir birikim. Ancak gelin izleyin ki; jet hızıyla kelimelerin bir iki harfini yutarak sunması saç baş yoldurtuyor! Bazen yoruluyorum, bitap düşüyorum izlerken. Bağıra çağıra ve jet hızında konuşmanın ne gereği var, pek kavrayamadım mevzuyu! Allah’tan kumanda var!

Mete Çubukçu, Batılı bir televizyon programcısı gibi donanımlı. Eskiden daha çok sahada ve sıcak gündemin içindeydi. Ancak programını keyifle izlettirmeyi bilen sayılı duayenlerden biri. BBC World’de, CNN International’da izlediğimiz gerçek habercilerden. Öyle olunca da sunduğunuz program gıpta ettiren içerikte oluyor.

CNN TÜRK

ABD markası bir şöhret kanal olmasına karşın yıllardır Türk CNN olmaktan öteye gidemedi.

Saynur Tezel Özgentürk, yılların deneyimi, bilgi birikimi ve soğukkanlı ekran yüzü olduğunu söylemeliyim. Tek rahatsız edici yönü ekranların siyasal tavrını da hissettirerek haber sunan yüzleri arasında yeralması. Onun gündeme not düşüşü, yılların muhabirlik ve spikerlik deneyimini hissettiren sunuşu, konuğuna soru yöneltişi kesinlikle örnek alınası özellikleri. Kendi hazırladığı metinleri okuduğunu bildiğimi de belirtmeliyim. 

Nevşin Mengü, kinayeli siyasal tavır vurgusu dışında rahatsız edici bulmadığım, izlettiren bir sunucu. Haberci geçmişi, birikimi ve kendine özgü mimikleriyle marka bir isim. Okuduğunu yorumlarken önüne konanı aktarmadığı çok bariz anlaşılabilecek sayılı isimlerden. Yani Promter Spikeri değil.

Hakan Çelik, her gittiği kanalın çizgisine göre sunuculuk yapabilme becerisinin ağır bastığı izlenimi vermekten kurtulamadı gibi. Diplomasinin cambazlığını ekrana bazen rahatsızlık verebilecek derecede taşıyan yılların tecrübesi. Etliye sütlüye karışmayayım havası en ağır basan sunuculardan. Ancak komik tarafı, POSTA gazetesi Ankara Temsilcisi olup, haftanın neredeyse 5, hatta bazen 7 gününü İstanbul’da geçirmesi!

Şirin Payzın, ekranların politik çizgisini bas bas bağıran yegâne sunucusuydu. Allah’tan artık haber sunmuyor! Mimikleri ve el kol hareketleriyle pek hiddetli sunucumuz, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası törpülendiğini çok açık hissettiriyor. İflah olmaz AK Parti karşıtlığına fren basmış ya da frene bastırtılmış izlenimi edindim.

Deniz Bayramoğlu, güne başlarken sabah izlemeliyim dediğim ekran yüzlerindendi. Ancak şimdi demesem de olur! Uykusunu alamadan ekrana çıktığı izleniminden kurtulmaya başlamış. 

Ahu Özyurt, “bir zorunluluk yoksa beni izlemeyin” havasında haber sunan sayılı isimlerden! 2010 yılında CHP'nin Wikileaks komisyonun başına getirilmiş, 2011 Şubat’ında da işten çıkarılmıştı. Sonrasında da CHP Bursa’dan aday adayı olmuştu. Ekranların CHP yandaşı gazetecilerinden oluşu aleni isimlerinden. Ninni söyler gibi haber okuduğunu düşünmeye devam ediyorum. Editörlük yaptığında, haber seslendirdiğinde daha başarılıydı. Kamera karşısındaysa zaman zaman ya keyifsiz bir gününde, ya da yayın öncesi yaşadığı bir tatsızlıktan olsa gerek “ben bu işi yıllardır yapıyorum” havasını vermekte de sıkıntı çekiyor. Yıllardır ekranlarda olmasına rağmen, bii kelimenin son harfini yutarak noktayı koymasını anlayabilmiş değilim. Belki de bir tarzdır, ne bileyim!

Başak Şengül, habercilik geçmişi ekranda rahatlıkla hissedilebilen bir sunucu. Zaman zaman siyasal bir tavır sergilediği izlenimi vermeme kaygısıyla cümlesini noktalamada güçlük yaşasa da son yıllardaki iyi sunuculardan birisi olduğunu söyleyebilirim. Başarı grafiğindeki tek sıkıntı, konuklarına müdahale sırasında titizlenmemesi. Sanırım eski gazeteci, birara CHP’den siyasete de soyunan Çiğdem Anat’ın haber sunuculuğundan etkilendiği yönleri var! 

Ebru Baki, ekonomi gazetecileri içerisinde sempatik, bilgili ve konusuna her yönüyle hakim bir ekran yüzü. Fenomenler arasındaydı diyebilirim. Ancak siyasal gündemi ve ekonomik verileri analiz noktasında açık politik tavır sergilediği izlenimi veriyor!

* * *

HABERTÜRK

Veyis Ateş, yılların ekran deneyimine sahip olduğunu, ekranı iyi bildiğini açık ara gösterdi. Birinci lig haber kanalına uzanan kariyerinde giderek parlayan, yıldızlaşan bir ekran yüzü. Kanalın ana haber bülteni için biraz ağır kaldı gibi. Tempo gerektiren bir sunum bekliyorum. Ancak konuklu programlar için adeta 10 numara bir ekran yüzü. Dersini hem çok iyi çalışarak ekrana çıkıyor hem de konuğa ilişkin dört dörtlük hazırlık gerçekleştiriyor.

Ece Üner, haber spikerliğinde ve program sunuculuğunda en başarılı ekran yüzleri arasında ilk onda diyeceğim bir isim. Kendi markasını yarattı. Her ne kadar "haber bitimi yorum yapmasından” rahatsızlık duysam da, dersini çalışıp ekrana çıkan az sayıdaki sunuculardan biri olduğunu teslim etmeliyim. Onun moderatörlüğünde tartışma programı izleme keyfinden uzun süre mahrum kalacağız. Ancak kutsal bir görev üstlendi; anne olacak. Rabbim yolunu her daim açık etsin. Medya dünyamızın karı-koca haber sunucuları arasında Seda Öğretir-Cem Öğretir ile Deniz Bayramoğlu-Ece Üner çifti özel bir yere sahiptir. İşlerinde de başarılılar.

Ceren Bektaş, kapatılan FETÖ kanalı BUGÜN TV’de gece sergilediği performansı sabah sunuculuğunda da gösteriyor. Ancak stüdyo içinde VJ edasıyla dolaşarak haberi sunmaktan kurtulması gerekiyor. “Haber bahane, beni seyredin” dercesine mimik ve vücut dili inanın rahatsız edici. Öyle olsaydı bugünü adını sanını hatırlamadığımız onlarca kızımız TV dünyasından silinip gitmezdi! Boy çekim görüntünün ekranda uzun uzun tutulmasının amacını bi türlü anlayabilmiş değilim. Bazı haber spikerleri sadece önlerine konanları okuyabildikleri için mi bu tarz dolaşarak haber sunmaya çalışıyorlar acaba?

Balçiçek İlter, kızmaya kızacak ama diyeceğim; haber sunma lütfen! “Söz Sende” ne güzel, onunla yetinsen olmaz mı? Haber sunmak gerçekten bambaşka bir şey. Senin gibi birikimli, donanımlı, okuyan, köşe yazan, siyasal analiz yapabilen kaç kişi var? Bırak şu haber sunmayı diyen sanırım sadece ben değilim! Lafı uzatmadan dümdüz söylemek zorunda kaldım, affola!

Afşin Yurdakul, her geçen gün ekranların farklı, eğitimli, işiyle öne çıkan bir yüzü oluverdi. Dış dünyaya hâkimiyeti daha bi öne çıkıyor. Ancak Prompter Spikeri olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Parlak bir eğitim geçmişine sahip olduğunu öğrendiğim ve ekranda sadece bilgisini aktaran sayılı isimlerden olacağına eminim. Her halinden belli oluyor çünkü.

Buket Güler, Işınsu Tezkan, Fulya Kalfa, Çiçek Çizmeci için de ortak not vermek zorundayım; editör suflesi olmadan çok zorlanıyorsunuz arkadaşlar! Prompter Spikeri olmaktan kurtulabilenlerin televizyon dünyasında kalıcı olduğunu artık bilmeyen kalmadı!

Didem Arslan Yılmaz, muhabirlikten haber spikerliğine gelen sonra da tartışma programı yöneten çok sayıdaki kıymetlerden. Editörleri de onun gibi olsa gerek. Adından söz ettirmeyi çok iyi başardı. Bu yolda ne oldum delisi bir yayın yönetmenine haddini bildirecek kadar cesur, onu koltuğundan ettirecek kadar güçlü ve kendinden emin bir TV yıldızı! Özellikle de 15 Temmuz darbe girişimi sonrası itirafçı FETÖ eskilerine, biraz aşırıya kaçan sorgucu polis edasıyla soru yöneltmesi gazetelerde haber bile oldu! Tek kelimeyle ifade etmek gerekirse, ekranlarda tartışma programları içinde en izlenilesi ekran yüzü. Hakkını teslim etmek gerekir, artık O’nu haber sunarken değil, tartışma programı yönetirken izlemek istiyor insan. Editör destekli özel bir başarının markası, belki de bu yüzden kıskananları çok.

Buse Biçer, istikrarlı bir ekran yüzü. Prompter Spikeri olmadığını, özellikle de 15 Temmuz darbe girişimi gecesi yaptığı saatler süren yayında başarılı biçimde ortaya koydu. Zerafet yüklü duruşunun yanı sıra Türkçe'nin nasıl dinlenilesi bir dil olduğunu çarpıcı biçimde sergileyen on numara sunuculardan. Doğallığı ve haberi el kol hareketleriyle, yapmacık yüz ifadeleriyle sunmaması da bir diğer özelliği. Her içerikten haberde kaşlarını çatmamaya özen gösterirse ekrandaki başarısını taçlandırmış olacak. Hangi kuşakta haber sunduysa izlettiriyor. Şimdi de ekonominin duayen ismi Abdurrahman Yıldırım ile zorlu ama önemli bir ekran sınavında. Daha ilk gün performansıyla, ekonomiye de, siyaset dünyasına da hâkim olabildiğini gösterdi.

Benan Kepsutlu, televizyon dünyamızın sanırım işini uluslararası standartlarda yapan çok az sayıdaki isimlerinden biri. Gerek yurt içinde gerek yurt dışında değerli bir saha deneyimine sahip. Yabancı dile ve gündeme hakimiyetini çok çarpıcı bicinde ekrana yansıtıyor. Pazar günleri sunduğu program için 10 üzerinden 10 puan dersem abartmış olmam. Gerçekten habercilik yapılan bir ülkede olsaymış dediğimi de hatırlıyorum. Çok başarılı dosya haberciliği yapıyor. Aşırıya kaçmayan vücut dili artısı olacak. Yaptığı işlerin etkisiyle anılan gazeteciler arasında yeralıyor. Habertürk’te gece yarısını tercih edişinin bir sebebi olmalıydı derken, kendi imzasını içeren bir programla karşımıza çıkışına sevindim. Haberi sahadan, işin mutfağından gelenlerin sunması anlayışının önemli isimlerinden.

Sağlık ve Mutluluk dolu bir gün dilerim.

YARIN: TV spikerlerinin “erken karne günü” devam edecek ve tabi, sürpriz konularımız da olacak!

E-Mail: medyaradar@gmail.com