Gündem
07 Kas 2013 14:16 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:44

CNN INTERNATIONAL'DAN BOMBA İDDİA; HATAY'DA NELER OLUYOR?

Dünyanın en önde gelen haber kanallarından CNN International televizyonu, şok bir iddia ortaya attı.

Kanalın muhabiri Nick Paton Walsh imzalı videolu haberde Hatay'dan Suriye'ye El Kaide militanlarının akışının görüntülendiği iddia ediliyor.

El Kaide'ci olduğu iddia edilen kişileri taşıyan uçakların Hatay Havalimanı'na inişinden, Moritanya, Libya, İngiltere gibi yerlerden gelen erkeklerin Suriye sınırındaki tellerden geçişine kadar olan süreci görüntüleyen Walsh ayrıca bu kişilerin barındığı "güvenli evler"e de gitmiş.

Görüntülerde El Kaide militanları olduğu öne sürülen kişileri sınıra götüren kaçakçının ve savaşmak için Suriye'ye geldiğini belirten bir Iraklının çok çarpıcı açıklamaları da yer alıyor.

DIŞİŞLERİ: İDDİALAR GERÇEKLERİ YANSITMIYOR
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, Hürriyet'in sorusu üzerine, söz konusu haberin 2-3 gün önce yayınlandığını, haberin içinde de Türk yetkililerin radikal unsurların geçişlerine göz yumulduğuna ilişkin iddiaları yalanlayan ibareler olduğuna dikkat çekti.

Gümrükçü, daha önce Daily Telegraph gazetesinde de çok benzer bir haber yer aldığını, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Belarus Dışişleri Bakanı ile düzenlediği basın toplantısında bu haberin kendisine hatırlatılması üzerine, Türkiye'nin Suriye'de aşırı gruplara zemin hazırladığı yönündeki  haberlerin gerçekleri yansıtmadığını söylediğine dikkat çekti. Sözcü Gümrükçü, bu konuda Davutoğlu'nun şu sözlerine atıf yaptı:

"Suriyeli olmayan ve Suriye'de Suriyelilerin haklı mücadelesine gölge düşürecek şekilde faaliyet gösteren aşırı grupların hiçbirine destek vermedik. Hiçbiriyle ilgili bu anlamda herhangi bir imkan sağlamamız söz konusu olmamıştır. Bunu defaatlerce izah ettik, defaatlerce söyledik. Ama bilinçli şekilde üretilen ve çoğu da anonim kaynaklar, kimliği ifade edilmeyen meşkuk kaynaklara dayandırılan haberler, Türkiye'nin tutumunu karalamaya yönelik art niyetli haberlerdir. Bu  konuda, Türkiye'nin kesinlikle herhangi bir tolerans göstermesi, söz konusu değildir. Hem Suriye rejimine hem de Suriye'deki iç boşluktan istifade etmeye çalışan bu tür gruplara karşı tutumumuz, açık ve nettir."

Gümrükçü, bu tip haberlerde "gerçek ya da izlenebilir" bir kaynak gösterilmediğini, çoğunlukla anonim kaynaklara dayanılarak haber yapıldığını da vurguladı.