Dünya
26 Ağu 2023 11:37 Son Güncelleme: 26 Ağu 2023 11:42

CNN International araştırdı: Wagner lideri Prigojin'in uçağı nasıl düştü?

Wagner lideri Prigojin'le birlikte dokuz kişinin ölümüne yol açtığı açıklanan uçağın nasıl düştüğünü araştıran CNN International, verilerin bir patlamaya işaret ettiğini aktardı.

Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu ve lideri Yevgeniy Prigojin ve beraberindeki dokuz kişinin içinde bulunduğu uçağın nasıl düşmüş olabileceğini araştıran CNN International, bir patlamanın uçağın düşmesine sebep olmuş olabileceğini ortaya koydu.

Uçuş verilerini ve uçağın düşüş anını gösteren videoları inceleyen, havacılık ve patlayıcı uzmanlarıyla görüşen CNN'e göre, Prigojin'in de içinde bulunduğu açıklanan özel uçakta 'felakete sebep olan en az bir uçak içi olay' meydana gelmişti. Rusya haber ajansları tarafından ve sosyal medyada paylaşılan görüntülerde ise bu 'olay' anı yoktu. 

KALKTIĞINDA SORUN YOKTU, BİRDEN İRTİFA KAYBETMEYE BAŞLADI
CNN International'ın görüşlerine başvurduğu uzmanlara göre, elde bulunan kanıtlar, uçağın düşmesinin mekanik bir arızadan kaynaklanmış olması olasılığının bulunmadığına işaret ediyor. Uzmanlara göre, uçağın 'dramatik düşüşü, havada parçalanma şekli ve enkaz alanının boyutu' bir patlama yaşanmış olduğunu ortaya koyuyor.

Uçuş takip verileri de Yevgeniy Prigojin'le bağlantılı olduğu ifade edilen "Embraer Legacy 600 (RA-02795)" model özel uçağın 23 Ağustos Çarşamba günü yerel saatle 18.00'den hemen önce başkent Moskova'dan hareket ettiğinde herhangi bir sorun emaresi göstermediğine işaret etti. "Flightradar24" verilerine göre, uçak, Moskova saatiyle 18.11'de 23 bin fit yükseklikte izliyor ve saatte 263 kilometre hızla ilerliyordu.

Bundan sekiz dakika sonra, yerel saatle 18.19'da ise uçak birden bire düşmeye başladı. Buna göre, uçak, 30 bin fit yükseklikteyken 30 saniye içinde 8 bin fit irtifa kaybetti.  

'VİDEOLAR VE ENKAZ ALANI GÜÇLÜ BİR PATLAMAYA İŞARET EDİYOR'
"Flightradar24" verileri, 'dramatik bir düşüşe' işaret ederken, CNN'e konuşan bir havacılık uzmanı, 'uçağın havada son dalgalanmalarının oldukça alışılmışın dışında olduğunu' aktardı. Uzmana göre, bu, pilotun uçağı yeniden kontrol altına almaya çalıştığına işaret ediyordu.

Daha önce NATO ve Avrupa Birliği (AB) için analizler yapmış füze uzmanı Markus Schiller de olayla ilgili mevcut videoların ve geniş bir bölgede birden fazla enkaz alanının olmasının 'güçlü bir patlama' olduğunu gösterdiğini söyledi. Schiller, "Uçağın kuyruğu ve kanadı yalnızca bir patlama durumunda uçaktan ayrılabilir" diyerek bu patlamanın uçaktaki bir bomba veya bir füzeden mi kaynaklandığının net olmadığını aktardı. 

NATO ve Birleşmiş Milletler'e (BM) danışmanlık yapan roket uzmanı Robert Schmucker de "Bunun gibi uçaklar gökyüzünden öylece düşmez. Ne kötü bir hizmetin ne de pilot hatasının gördüğümüz gibi bir etkisi olabilir" bilgisini paylaşarak uçağın kanadının ayrıldığına ve gökyüzünde bir patlama yaşandığına işaret eden emarelere atıfta bulundu. Schmucker, video görüntülerinin uçağın bir roket ya da hava savunma sistemlerinden fırlatılmış bir roket tarafından isabet aldığına işaret etmediği bilgisini de paylaştı.

'ÖNCE PATLAMA SESİ DUYDUM, SONRA UÇAĞI GÖRDÜM'
Olayın yaşandığı bölgede yaşayan kişiler de uçağın düştüğünü görmeden önce patlama sesleri duyduklarını anlattı. RIA Novosti'ye konuşan Kuzhenkino'lu bir kadın, "Bir çarpma, vurulma gibi bir ses geldi. Sonra birden bir patlama... Yukarı baktım ve üzerimde bir ses duydum. Sanki birden fazla patlama vardı" dedi. Görgü tanığı ayrıca "Uçak yalpalamaya başladı. Sonra bir duman yükseldi ve uçak alçalmaya, hızla düşmeye başladı" diye konuştu. 

Ne olmuştu?

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, 23 Ağustos Çarşamba akşamı ülkenin Tver bölgesinde özel jetin düşmesi sonucu 10 kişinin öldüğünü bildirmişti. Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsiya), düşen uçakta ölenlerin arasında Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in de bulunduğunu açıklamıştı. Wagner'e yakınlığıyla bilinen bazı Telegram kanallarında uçağın Rus ordusuna ait savunma sistemlerince düşürüldüğü öne sürülmüştü.

Prigojin, beraberindeki paralı savaşçılarla 24 Haziran'da Rus yönetimine karşı silahlı isyan başlatmıştı. İsyan, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun araya girmesiyle sona ermişti.