Gündem
01 Ağu 2015 13:14 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:46

Clinton'ın paylaşılmamış e-postaları yayınlandı!

ABD Dışişleri Bakanlığı eski bakan Clinton’ın daha önce paylaşılmamış e-postalarını kamuoyuyla paylaştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, eski bakan Hillary Clinton’ın toplamda sayfa sayısı 2 bin 200’ü aşan daha önce paylaşılmamış e-postalarını kamuoyuyla paylaştı.

Clinton’ın özel elektronik posta hesabındaki 2 bin 206 sayfayı bulan bin 300’den fazla yazışma bakanlık tarafından kamuoyuna açıklandı.

Bakanlığın, daha çok haberler ile personelle yazışmaların yer aldığı elektronik postalarda bazı yerleri sansürlediği görülüyor. Bu kapsamda, ulusal güvenlik gerekçesiyle 37 yazışmada 64 bölüm gizlendi.

Hillary Clinton'ın, dışişleri bakanı olarak görev yaptığı dönemde, bakanlığın resmi elektronik posta adresini yerine, kişisel hesabını kullanması tartışmalara neden olmuştu. Clinton da tartışmaların ardından bakanlığa 55 bin sayfa içeren dokümanı teslim etmişti.

Clinton'ın geçtiğimiz mayısta, 2012 yılında ABD’nin Bingazi Konsolosluğuna yapılan kanlı saldırıya ilişkin 900 sayfayı bulan 296 adet yazışması, haziran sonunda da toplamda sayfa sayısı 3 bini bulan daha önce paylaşılmamış 2 bin adet e-postası kamuoyuna açıklanmıştı. Bugünkü rakamlarla birlikte Clinton’ın teslim ettiği dokümanların yüzde 10’dan fazlası halkla paylaşılmış oldu.

Türkiye'deki dini azınlıklara ilişkin doküman da var

Clinton’ın paylaşılan son yazışmalarının arasında Türkiye’deki dini azınlıklara ilişkin 2001-2009 yılları arasında haberleri kapsayan bir doküman da yer alıyor. Yaklaşık 30 sayfayı bulan bu dokümanda, İtalyan rahip Andrea Santoro'nun Trabzon’da öldürülmesi, Malatya’da Zirve yayın evinde 1’i Alman uyruklu 3 kişinin öldürülmesi ve Fener Rum Patriği Bartholomeos’a yönelik protestoların da aralarında bulunduğu olay ve gelişmelere dair farklı basın organlarında çıkan haberlerin derlendiği görülüyor.

Ayrıca, daha önce yayınlanan e-posta grubunda olduğu gibi Türkiye ile Ermenistan arasında normalleşme süreciyle ilgili Ekim 2009’da imzalanan protokoller öncesinde Clinton ve ekibinin bazı yazışmaları da yine son yayınlanan e-postalar arasında bulunuyor.

ABD'nin başkenti Washington'daki federal yargıç, Hillary Clinton'ın bakanlık yaptığı döneme ait e-posta yazışmalarını gruplar halinde her 30 günde bir kamuoyuna açıklaması gerektiğine hükmetmişti.

Bakanlık, belgeleri gözden geçirerek, mümkün olan en kısa sürede açıklanacağını duyurmuştu.

Hillary Clinton, gelecek yıl yapılacak başkanlık seçiminde Demokrat Parti'den aday adayı olduğunu açıklamıştı.