Röportaj
08 Eki 2010 12:02 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:42

CİNE5'İ ALMAKTAN VAZGEÇTİM! NİLÜFER BULUT İLE REKABET ETMİYORUZ!

Demet Sabancı Çetindoğan, TRT Haber'in Akılda Kalan programında Nuriye Akman'ın sorularını yanıtladı.

Demet Sabancı Çetindoğan, programda ulusal bir kanalı alacağı ile ilgili haberleri,  Sabancı ailesinin geçmişini ve bugününü değerlendirdi.  
 
“Nilüfer Bulut ile rekabet etmiyoruz”
Akılda Kalan’da Cine 5’i almaktan vazgeçtiğini açıklayan Demet Sabancı Çetindoğan,  yeni bir tematik kanal kurduğunu  ve yeni kanalın 01 Ocak 2011’de yayına başlayacağını söyledi. Yabancı tematik kanallara da açık olduğunu ve fırsatları değerlendirmek istediğini belirten Çetindoğan, tematik kanalların geleceğini daha parlak gördüğünü söyledi.  Cine 5’i almaya hazırlanan TİKAD başkanı Nilüfer Bulut ile rekabet etmediğini de belirten Çetindoğan, Nilüfer Bulut’a “Hayırlı olur inşallah” mesajı iletti.  Çetindoğan, kurduğu tüm kanalların ticari amacının yanında, bir misyonu da olmasına özen gösterdiğini belirtti.
 
“En doğrusu yönetim kurulunda kalarak fiilen işin içinde olmamak”
Demet Sabancı Çetindoğan, Akılda Kalan’da aile şirketlerinin profesyonelleşmesi ile ilgili düşüncelerini de açıkladı. Sabancı ailesinin fertlerinin her zaman profesyonel gibi çalışmaya çalıştığını belirten Çetindoğan, ailede gençlerin, aile ferdiyim diye ayrıcalıklı olmamaları gerektiğinin bilinci ile yetiştirildiğini söyledi.  Çetindoğan, “En doğrusu yönetimden çekilip, daha üst seviyede yönetim kurulunda kalarak, fiilen işin içinde olmamak…  Çünkü o hem yönetim kurulunda, hem fiilen işin başında olunca şapkaları değiştirmek zorunda kalıyorsunuz. İş hayatında bunun verdiği zorluklar oluyor” dedi. Demet Sabancı Çetindoğan iş dünyasında ağabeyi Ömer Sabancı’yı model aldığını da sözlerine ekledi.

Programda, iletişim fakültesinde birinci sınıfta okuyan kızının ileride kendisi ile birlikte çalışmasını dilediğini belirten Çetindoğan, kararı özgürce kızına bırakacağını söyledi. Çetindoğan, Nuriye Akman’ın “Sabancı tarihinde böyle bir uygulama var mı? Kendi şirketlerinde değil de bir başka yerde çalışan birisi oldu mu?” sorusuna ise “ Hatırladığım kadarıyla olmadı” şeklinde yanıt verdi.
 Çetindoğan, programda ekonomik koşullar önemli ölçüde değişmediği sürece, Sabancı grubundaki hisselerini satmayı düşünmediğini de belirtti.
 
“Sabancı Ailesi olarak bir önceki nesile göre daha seyrek görüşüyoruz”
Demet Sabancı Çetindoğan, Akılda Kalan’da Sabancı ailesinin günümüzdeki akrabalık ilişkileri hakkında da açıklamalarda bulundu.  Çetindoğan “Her nesilde, bir sonraki nesilde biraz daha fazla zaman sıkıntısı yaşanıyor. Ben bunu babamların kuşağında ve kendi neslime baktığımda da görüyorum. İnsanların aile yapıları, ihtiyaçları, tercihleri gerçekten çok yoğun… Eskisi kadar sık bir araya gelmek zor oluyor. Bu bütün ailelerde böyle oluyor. Ama yinede mümkün olduğunca, özellikle özel günlerde bir araya gelmeye çalışıyoruz. Hem eşlerimiz, hem kuzenlerimiz, hem çocuklarımız... O aile birlikteliğini yakalamaya, devam ettirmeye çalışıyoruz. Ama bir önceki nesille mukayese ettiğimizde daha seyrek olduğunu söylemem gerekir.” dedi.

Türkiye’nin Zenginleri” listelerine takılmıyorum…
Demet Sabancı Çetindoğan, programda Forbes ve benzeri dergilerde yayınlanan “Türkiye’nin zenginleri” gibi listeleri dikkate almadığını, holding gelirlerinin aile içinde paylaştırıldığını ve listelerde bu gelirlerin etkili olduğunu belirtti. Çetindoğan, Nuriye Akman’ın “Siz bu alanlarda ilerlemeye devam edeceksiniz. Bu durumda aşağı yukarı bu listedeki yeriniz hep aynı mı kalır, yoksa çok büyük bir atak yapıp öne geçer misiniz?” sorusunu “Zaman gösterecek ” şeklinde yanıtladı. Çetindoğan, “ Sonuçta yaptığım işte mutlu oluyorsam, doğru yaptığıma inanıyorsam, o başarı benim için her şeyden daha önemli. Maddesel şeylere çok takılmıyorum" dedi.

Cemiyet hayatının içinde olabilirim. Ama sosyetik değilim…
Demet Sabancı Çetindoğan, programda cemiyet hayatı ve sosyeteyle ilgili düşüncelerini de açıkladı. Sosyetenin ve cemiyet hayatının birbirine bağlı olduğunu ancak sosyetenin negatif algılandığını belirten Çetindoğan, cemiyet kelimesinin çok daha geniş kapsamlı olması gerektiğini ancak medyanın cemiyete kısıtlı baktığını söyledi. Çetindoğan, “Cemiyet hayatının içinde olabilirim. Ama sosyetik değilim. Sosyeteden çok, cemiyet hayatından bir insan olduğumu düşünüyorum” dedi.

Müşterinin zamanını daha iyi kullanabilmesi için evlere servisimiz var…
Nuriye Akman, programda Türkiye’de lüks tüketim alanında zincir mağazaları açan Demet Sabancı Çetindoğan’a lüks tüketime bağımlı müşterilerin sayısını artırmak için neler yaptıklarını da sordu. Çetindoğan, “Müşteriyi gerekirse evinden alarak mağazaya kadar getirip ve yine aynı şekilde evlerine götürüyoruz.  Müşterinin zamanını daha iyi kullanabilmesi için evlere kıyafet servisimiz var. Bazı müşterilerimize gerçekten zamanları kısıtlı olduğu için evlerde kendi istedikleri şekilde deneyip, beğendiklerini alma gibi bir lükse sahip oluyorlar” şeklinde yanıt verdi.

Güler Sabancı rahat, Ümit Boyner yalın ve şık giyiniyor…Demet Sabancı Çetindoğan, programda bazı ünlü işkadınlarının giyim tarzlarını da değerlendirdi. Çetindoğan,  Güler Sabancı’ın rahat giyinmeyi seven biri olduğunu ve giydiklerini kendine yakıştırdığını, Ümit Boyner’in ise yalın ve şık,  kendine yakışan kıyafetler seçtiğini söyledi.

ZTV reklam ve sponsor almaya başladı
Nuriye Akman, programda Demet Sabancı Çetindoğan’a bir sosyal sorumluluk projesi olan Ztv’nin  Sabancı ailesinden bir destek alıp almadığını da sordu. Bir sosyal sorumluluk projesi de olsa, ZTV’nin kendi ayakları üzerinde durabilmesi için reklam ve sponsorluklara açık olduğunu söyleyen Çetindoğan, Sabancı grubu ile henüz reklam konusunda bir görüşme gerçekleştirmediğini, belki ileride bunun mümkün olabileceğini söyledi.

 AKILDA KALAN
Nuriye Akman’ın sunduğu Akılda Kalan, Perşembe günleri saat 20.10’da TRT Haber’de ekrana geliyor. Yapım ve yönetimini Aynur Çelebioğlu ve Mustafa Özkurt’un yaptığı programın danışmanlığı/konuk koordinatörlüğü İrem Şık ve Can Uludağ’a ait.