Polemik & Kulis
19 Nis 2012 11:16 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:33

ÇİLLER ÇEVİK BİR'İ EMEKLİ EDECEKTİ, ERBAKAN KARŞI ÇIKTI!

Fikret Bila Milliyet'teki köşesinde 28 Şubat'ın bilinmeyen kavgalarını yazmaya devam ediyor...

Dün Fikret Bila'nın köşesinde Erbakan'ın kurmaylarından Recai Kutan'ın Çiller DYP'si için sarf ettiği "ortağımız çürük çıktı" sözleri gündeme bomba gibi düşerken, Bila bugün de DYP kurmaylarının sözlerini yazdı.

DYP'nin ağır topları 28 Şubat'la ilgili şu açıklamayı yaptı: "28 Şubat'a karşı Çiller RP'den dik durdu ve Erbakan'a 'Genelkurmay Başkanı Karadayı, kuvvet komutanları ve Çevik Bir'i emekliye sevk edelim' dedi. Ancak, Erbakan kabul etmedi."

İşte Bila'nın köşesinden 28 Şubat'ın az bilinen tartışmaları:

"Refahyol hükümetinde Devlet Bakanı olarak görev yapan Nevzat Ercan, dönemin DYP Genel Başkanvekili Hasan Ekinci ve Grup Başkanvekili Turhan Güven, Kutan'ın "çürük" nitelemesini kabul edilemez bulduklarını ifade ettiler.

Üç isim de 28 Şubat'a karşı Çiller'in, RP'den dik durduğunu ve Başbakan Erbakan'a ilk önerisinin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, kuvvet komutanları ve İkinci Başkan Çevik Bir'i emekliye sevk etmek olduğunu, ancak Başbakan'ın kabul etmediğini belirttiler.
"HEMEN EMEKLİ EDELİM"

Ekinci, Ercan ve Güven, Çiller'in Erbakan'a yaptığı öneriyi şöyle anlattılar: "28 Şubat, hükümeti devirmeye yönelik bir hareketti. Sayın Erbakan da Sayın Çiller de bunu gördüler. Sayın Çiller, Erbakan'a gitti. Yaptığı ilk öneri şudur: 28 Şubat hükümete, demokrasiye bir dayatmadır. Komutanları hemen emekliye sevk edelim ve seçime gidelim. Karadayı'yı da Çevik Bir'i de kuvvet komutanlarını de emekli etmeyi önerdi. Arkasından da seçime giderek 28 Şubat'ı boşa çıkarmayı düşünüyordu. Ama rahmetli Erbakan, Çiller'in bu önerisine karşı şu karşılığı verdi: Cumhurbaşkanı emeklilik işlemini onaylamaz. O zaman gerginlik daha da artar. Asker daha da gerilir. Ayrıca bu Meclis'ten seçim kararı da çıkaramayabiliriz."

Üç isim de bu öneriyi yapan Çiller'e ve DYP'ye, bu nedenle "çürük çıktılar" denemeyeceğini belirterek, "Asıl dik duran Çiller olmuştur, cesur adımlar atmak istedi ama Erbakan bunu kabul etmedi" vurgusunu yaptılar.

BELİMİZİ KIRDILAR BÜYÜK ZARAR VERDİLER

Ekinci, 28 Şubat döneminde Çiller'in dik durduğunu, çürük ortağın DYP olmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Biz, anlattığım gibi dik durduk. Çiller dik durdu. Çürük olan biz değil, RP kanadıydı ama bu gelişmeler sonrasında ikna odaları kurdular, şantajlar yapıldı ve DYP grubundan istifalar yaşandı. Esasen 28 Şubat'ta asıl mağdur olan Çiller ve DYP'dir. Çok büyük mağduriyet ise demokraside yaşanmıştır. DYP; Demokrat Parti, AP döneminden bu yana Türk demokrasisinin belini oluşturan bir akımdan geliyordu. Ama belimizi kırdılar. Merkez sağın omurgasını kırdılar. Türkiye'ye verilen en büyük zarar budur."

DARBE KORKUSU İLE SONUÇ ALDILAR

Turhan Güven de, Genelkurmay'ın darbe yapacağına inanmadığını ama darbe korkusu salarak sonuç almaya yöneldiklerini belirtti ve şöyle konuştu:

"Erbakan istifa etmese darbe yapacaklar mıydı? Erbakan hemen istifa etmedi ki, 4 ay daha görevde oldu. Ama darbe yapmadılar. Yapacak olsalar o 4 ayda yaparlardı. Bence darbe korkusu salarak sonuç almayı hedeflediler. Çünkü sonra milletvekilleri için ikna odaları kuruldu, vaatler yapıldı, baskı oluşturuldu, şantaj yapılanlar bile oldu."