Gündem
13 Tem 2023 07:12 Son Güncelleme: 13 Tem 2023 09:26

‘Çifte MTV’de yeni gelişme: Meclis'ten geçti! Bu yıl iki katı alınacak…

Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin (MTV) bu yıl ikinci kez alınmasını düzenleyen madde AK Parti ve MHP’li milletvekillerinin oyları ile kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu'nda AK Parti'nin 17 madde olarak sunduğu, ancak Plan ve Bütçe Komisyonu'nda eklenen maddeler ile 29 maddeye çıkan, 6 Şubat 2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi görüşülüyor.

İKİ KATI ALINACAK

Teklifin ilk maddesine göre MTV “bir kereliğe mahsus olmak üzere” bu yıl iki katı olarak alınacak.

AK Parti'nin gerekçesi ise depremin yarattığı yıkımın telafi edilmesi için kaynak oluşturulmasıyken, muhalefet bu yıkımın depremin ardından toplanan yardımlarla neden sağlanmadığı eleştirisini sunuyordu.

30 MİLYAR LİRALIK KAYNAK SAĞLANACAK

MTV’nin bu yıl bir kez daha alınmasıyla 30 milyar liralık bir kaynak oluşturulması bekleniyor.

“ANAYASA’YA AYKIRI”

Muhalefet, MTV'nin ikinci kez alınmasının Anayasa'ya da aykırı olduğunu ileri sürerek, benzer konuda Anayasa Mahkemesi'nin kararını hatırlattı. Yüksek Mahkeme'nin söz konusu kararında verginin ikinci kez alınmasının Anayasa'ya aykırı olduğu “Dava konusu düzenleme ile malî güç nazara alınmaksızın ve olağanüstü bir durum da olmaksızın ikinci kez vergi tahakkuk ve tahsil edilmek suretiyle vergi yükü araç sahipleri aleyhine ağırlaştırıldığından, 21. maddenin birinci fıkrası Anayasa’nın 2., 10. ve 73. maddelerine aykırıdır, iptali gerekir” diye açıklanmıştı

ETİKETLER
#mtv #meclis #tbmm