Gündem
05 Haz 2015 15:20 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:37

Christopher Nolan 'Inception'ın sonunu açıkladı!

Christopher Nolan, en çok konuşulan ve tartışılan filmlerinden 'Inception'ın sonunda 'aslında ne olduğuna' dair bir konuşma yaptı.

Radikal'de yer alan habere göre; Türkiye’de ‘Başlangıç’ adıyla gösterilen ve başrollerinde Leonardo Di Caprio, Marion Cotillard ve Ellen Page’in yer aldığı 2010 yapımı film seyirciye, insanların rüyalarının ve bilinçaltının yönlendirildiği bir dünya sunmuştu. Sonu hâlâ farklı yorumlara açık olan, finaliyle ilgili “Rüya mıydı, gerçek mi?” tartışması dinmeyen filmle ilgili İngiliz yönetmen nihayet konuştu.

Lakin, Princeton Üniversitesi’nde bir konuşma yapan Nolan bu konuşmasında da filmin final sahnesinde masanın üzerinde dönen fırıldağın gizemine ve filmin sonuna dair net bir açıklama yapmadı. Nolan bir grup mezuniyet öğrencisinin dinlediği konuşmasına, “Bu tür konuşmalarda yapılanın aksine size ‘Hayallerinizin izinden gidin falan demeyeceğim, buna inanmıyorum. Ben sizin gerçeğin peşinden gitmenizi isterim. Zaman içinde gerçeğe adeta, hayallerimizin fakir kuzeni muamelesi yaptığımı hissetmeye başladım. Oysa bence hayallerimiz, sanal gerçekliklerimiz, eğlendiğimiz ve bizi saran soyut şeyler aslında gerçekliğin alt kümeleridir.”

Nolan çok merak edilen ‘Inception’ın sonuyla ilgili de ‘gerçeklik’ vurgusu yaptıysa da net bir açıklamada bulunmadı: “Leonardo DiCaprio’nun karakteri Cobb kendi subjektif gerçekliğinin içindeydi. Hiçbir şeyi umursamıyordu ve bu şu anlama geliyor: Belki de gerçekliğin tüm seviyeleri geçerlidir. Filmin gösteriminden sonra insanlara yakalanmamak için sinemanın arka kapısından çıkmıştım. Seyircilerden çok, çok güçlü bir tepki vardı, çoğu söyleniyordu. Filmin rüya mı gerçek mi olduğu meselesi hemen hemen tüm filmlerimde karşılaştığım bir soru. İnsanlar için gerçek olup olmadığı önem taşıyor çünkü gerçeklik önemlidir.”(The Independent)