Gündem
13 Oca 2016 12:38 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:17

CHP'nin 'yayın yasağı' sorusuna skandal yanıt!

Türkiye'yi derinde sarsan her olaydan sonra, yetkililer hızla yayın yasağı kararı aldı.

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, 2002 ile 2015 yılları arasında kaç olay hakkında yayın yasağı uygulandığını Adalet Bakanlığı’na sordu.

Reyhanlı, Diyarbakır, Ankara, Suruç ve son olarak İstanbul’daki IŞİD saldırısının hemen ardından konulan yayın yasakları kamuoyunda tepki yarattı. CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Adalet Bakanlığı’na başvurarak, “10 Kasım 2002 ile 10 Kasım 2015 tarihleri arasında kaç olaya yayın yasağı getirildiğini, kaç soruşturmaya ve davaya gizlilik kararı uygulandığı” sordu.

 BAKANLIK: BİLGİ YOK

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü Aytekin Sakarya, 12 Aralık 2015 tarihli cevabi yazısında “Dilekçenizde belirttiğiniz hususlara ilişkin olarak kayıtlarımızın tetkikinde Genel Müdürlüğümüz nezdinde herhangi bir somut bilgi ve belge bulunmamaktadır” dedi.

SAYISINI BİLE BİLMİYORLAR

CHP’li Hakverdi yaptığı yazılı açıklamada, yayın yasakları konusunda Bakanlığın verdiği yanıtı “Kolaylıkla istediği her olaya yayın yasağı veya gizlilik kararı aldıranlar, o kadar çok yasak kararı aldırmışlardır ki sayısını bilmemektedirler” sözleriyle eleştirdi. Hakverdi, 2014 yılında eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın aynı soruya 2010 ile 2014 Haziran ayına kadar 149 habere yayın yasağı getirildiğini bildirdiğini ifade ederek, “Bir yıl önce hükümetin elinde olan veriler bir yıl sonra yok mu olmuştur” dedi.

UYGULANAN YAYIN YASAKLARI

Türkiye’de son yıllarda yayın yasağı ve gizlilik kararı uygulanan bazı olaylar şöyle: 301 kişinin öldüğü Soma Faciası, MİT Tırları, IŞİD'in Musul Başkonsolosluğu baskını, dört bakan hakkında soruşturma, 17-25 Aralık operasyonları, Reza Zarrab'la ilgili eleştiriler, Suriye toplantısı haberleri, Suruç Katliamı, Bingöl Suikastı, Reyhanlı Katliamı, Uludere Olayı, Aktütün saldırısı, Suriye tarafından düşürülen Türk uçağı haberleri, Diyarbakır saldırısı, Ankara Katliamı.