Gündem
06 Haz 2023 18:13 Son Güncelleme: 06 Haz 2023 21:45

CHP'nin TBMM Başkan adayı Tekin Bingöl oldu

CHP Grup Başkanı Özgür Özel Meclis Başkanı Adayı olarak Ankara Milletvekili Tekin Bingöl'ü gösterdiklerini açıkladı. Tutuklu bulunan TİP Milletvekili Can Atalay'ın Meclis'te yapılacak Başkanlık oylamasına katılamayacak olmasının kabul edilemez olduğunu da dile getiren Özgür Özel, "Bir yargı darbesiyle karşı karşıyayız" dedi. Özel CHP'nin yapacağı ilk grup toplantısının tarihini de açıkladı.

CHP Grup Başkanı Özgür Özel, TBMM Başkanı Adayı olarak Ankara Milletvekili Tekin Bingöl'ü gösterdiklerini duyurdu.

Öte yandan Özgür Özel, AK Parti ve MHP'nin adayı adayı olan Numan Kurtulmuş'un tarafsız olması durumunda ikinci turda kendisni destekleyeceklerini dile getirmişti.

TBMM Genel Kurulunda yarın yapılacak seçim öncesinde, CHP Ankara Milletvekili Bingöl, partisinin milletvekillerinin ortak imzasıyla Meclis Başkanı adayı gösterildi.

CHP Grup Başkanı Özgür Özel, Grup Başkanvekilleri Burcu Köksal ve Ali Mahir Başarır ile Bingöl'ün Meclis Başkanlığı adaylığına ilişkin başvuru dilekçesini TBMM Genel Sekreteri Mehmet Ali Kumbuzoğlu'na teslim etti.

Özel, başvurunun ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Meclis Başkanlığı için yarışacak tüm adaylara başarılar diledi.

CAN ATALAY'IN BURADA OLMAMASINI KABUL EDİLEBİLİR BULMUYORUZ

CHP Grubu olarak Meclisin seçilmiş bir milletvekilinin, milli iradenin tecelligahı olan TBMM çatısı altına taşınması noktasında "bir yargı darbesiyle karşı karşıya olduklarını" dile getiren Özel, şunları kaydetti:

"TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın yarın burada olmaması, oy kullanamaması ve dahası Meclis Başkan adayı olarak yarışamamasını kabul edilebilir bulmuyoruz. Hatay'da oy kullanan seçmenlere saygısızlıktır. Depremzede Hatay halkı çok yüksek oy vererek bir vekil seçmiştir. Türkiye İşçi Partisinden seçilen milletvekilinin yarın burada olmaması Meclise saygısızlıktır. Can Atalay'ın burada olmaması yapılacak seçimi sakatlamaktadır. Yarına kadar bu konuda Yargıtayın beklenen kararı derhal vermesini ve yargılamanın durdurulmasını, kendisinin milletvekilliği görevini yapmak üzere salıverilmesini bekliyoruz."

Özel, "Milletvekili yemini etmediği için yarışa girebilir mi?" sorusuna, "Yarına kadar Başkanlık Divanı tutumunu belirleyecek. Biz yarışa girmesi gerektiğini düşünüyoruz. Girmediği takdirde partisinin milletvekilleri tarafından bir usul tartışması mutlaka açılacaktır. Usul tartışması açıldığında da yarışa girmesi için lehinde görüşümüzü bildirip usul tartışmasına katılacağız." yanıtını verdi.

İLK GRUP TAOPLANTISI 13 HAZİRAN'DA

Özel, CHP TBMM Grup Toplantısı'nın 13 Haziran Salı günü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılımıyla gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi.

Diğer siyasi partilerin TBMM Başkan adayları şöyle:

AK Parti ve MHP - Numan Kurtulmuş

İYİ Parti - Cihan Paçacı

Yeşil Sol Parti - Tülay Hatimoğulları Oruç

Türkiye İşçi Partisi - Can Atalay