Gündem
15 Mayıs 2015 17:28 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:33

CHP'nin seçimin son 3 gününe sakladığı sürprizi ne?

Kılıçdaroğlu'nun 'sürpriz' projesinin detayları belli oldu. CHP, emeklilere vaad ettiği 2 ikramiyeyi çalışan kesime de verecek.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “sürpriz” projesini açıklamayı seçim yarışının son 3 gününe bıraktı. Sır gibi saklanan proje ile emeklilere 2 ikramiye vaadine kamu da çalışan memurlar ve işçiler de dahil edildi.

Yeniçağ gazetesinin haberine  göre, CHP ekonomi kurmayları Kılıçdaroğlu’nun verdiği talimatın ardından proje üzerinde titizlikle çalışmaya başladı. Özellikle kaynağa ilişkin sorun yaşanmaması için ince eleyip sık dokuyan ekonomi kurmayları projeyi tamamladıktan sonra Kılıçdaroğlu’na sunacak. Çalışmada kamu çalışanlarının farklı farklı aldıkları maaşları da dikkate alındı. Bu nedenle de kamuda çalışan işçi ve memurlara iki maaş ikramiye yerine Ramazan ve Kurban bayramlarında 700 veya bin 500 lira arasında değişen ikramiye verilmesi düşüncesi ağırlık kazandı. Bu arada Kılıçdaroğlu’nun öğretmenlere de sürpriz yapacağı ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi ile ilgili proje üzerinde de çalıştığı öğrenildi.

Kaynakta sorun yok

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak son dönemde günlük hayata yönelik ve vatandaşın sorunlarını temel alan projelerinin Gündemi belirlediğini söyledi. CHP’nin tüm projelerinin kaynak hesabı yapılarak toplumun önüne sunulduğunu kaydeden Öztrak, şöyle konuştu: “Projelerimizle gündemi belirliyoruz. Vatandaşın gerçek gündemine yoğunlaşıyoruz. Başkanlık sistemi içinde boğulup gidecek olan gündem, vatandaşın gerçek sorunlarının tartışıldığı bir zemine geldi. Kaynak tartışması başta ateşliydi. Kaynağın bütçede olduğunu söyledik. İlk bakışta 125 milyar kaynağı müteahhitlik ve müşavirlik kaynağından çıkarmak mümkündür. 57 milyarlık kaynak ihtiyacı olduğu anlaşılıyor. Bu kaynağın da hiçbir vergi artırımına gitmeden, israfın önüne geçerek sağlanabileceğini ortaya koyduk.”

İş adamları korkutuluyor

Kaynağın açıkça ortaya konmasının ardından hükümetin iş vereni etkilemeye çalıştığını kaydeden CHP’li Öztrak, dolaylı mesajlarla işadamlarının tehdit edildiğine dikkat çekti. En düşük ücretin bin 500 lira olmasının işverene ek yük getirmeyeceğini, sadece asgari ücretten vergi alınmasından vazgeçileceğini anımsatan Öztrak, “İşverenin sırtına yük kalmıyor. Bu, projede açık. İki proje aynı anda yürüyor. Asgari ücretten vergi almıyoruz, vergisini ve prim borcunu ödeyen KOBİ’lere, esnafa ve iş sahibine sıfır faizli kredi veriyoruz. İkisini birleştirince sorun kalmıyor” diye konuştu.