Gündem
28 Eki 2014 15:05 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:52

CHP'nin 'Kalemi Kırılan Gazeteciler' raporuna itiraz

Medya İşçileri Sendikası (Medya-İş) Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)'nin basın mensuplarıyla ilgili raporuna itiraz etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile Cezaevi Komisyonu Üyesi milletvekilleri Özgür Özel, Nurettin Demir ve Muharrem Işık'ın hazırladığı 'Kalemi Kırılan Gazeteciler' raporu, CHP Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısı ile dün kamuoyuna açıklandı.

İşten atılan gazetecilere ithaf edilen 'Kalemi Kırılan Gazeteciler' isimli kitapta Türkiye basınının sorunları yer alıyor.

CHP'nin kamuoyu ile paylaştığı 'Kalemi Kırılan Gazeteciler' raporuna bugün Medya İşçileri Sendikası Genel Başkanı Gürsel Eser'den itiraz geldi.

Raporun 'fiyasko' olduğunu ileri süren Eser, CHP'nin Medya-İş'e karşı olan tutumunu eleştirdi ve partiyi 'emek düşmanı' olmakla suçladı.

Medya-İş'ten konuyla ilgili şu açıklama yapıldı:

CHP Milletvekilleri tarafından hazırlanan ‘’Kalemi Kırılan Gazeteciler’’ raporunu, yanlı ve taraflı hazırlanmasından dolayı RED ediyoruz. Ayrıca her fırsatta sendikamız Medya-İş’e karşı sergiledikleri bu tavır, ‘’Emek Düşmanlığıdır’’.

Hazırlanan bu raporda, bir çok konuya değinilmemiş ve hatta medya patronlarına çanak tutmuştur. Her fırsatta dile getirdiğimiz ‘Medya patronlarının çok düşük ücretlerle ve sigortasız personel çalıştırdıkları, aylarca maaş dahi alamayan basın emekçilerinden’ raporunuzda bahsetmemeniz düşündürücüdür.

Çok degil, daha geçtiğimiz günlerde Doğan Medya Grubu tarafından 10 basın emekçisi işten atılırken, Zaman Gazetesi ve Cihan Haber Ajansı’nda çalışanlarından yaklaşık 15 kişiden, hükümet aleyhine yazı yazmaları, karikatür çizmeleri ve tweet atmaları istemiş, yerine getirilmediği için de kendilerine mobbing uygulanmış ve işten atılmışlardır. Malesef hazırlanan bu raporda, her nedense bunlardan bahsedilmemiştir.

Ama raporunuzda, sendikamız Medya-İş ve toplu iş sözleşmesi yaptığımız Anadolu Ajansı’na ideolojik tavrınız devam etmiştir. Bugün Medya-İş olarak A.A.’da 900 personeli kapsayan Toplu İş Sözleşmesi yapmaktayız. Geçtiğimiz günlerde yaptığımız sözleşme, son 10 yılın en iyi iş sözleşmesiydi.  Şuanda ise 2. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerimiz devam etmektedir.  Söz konusu raporda, sendikamızın Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent Arınç’ın eliyle kurulduğuna dair söylemleriniz iftiradan öteye gitmemektedir. Sendikacılığa ve sendikamıza olan bu tavrınız, ‘’Emek Düşmanlığıdır’’.

Bize bu iftira ve karalamaları yaparken, yanı başınızda olanları görmezden gelmektesiniz. Basın-İş Sendikası’nın şuan ki başkanı Yakup Akkaya, aynı zamanda CHP Genel Başkan Yardımcısıdır. Bu durumda bize dil uzatmak sizin haddiniz değildir.

Diğer bahsedilmeyen veya üstü kapatılmak istenen, hatta CHP tarafından koruma altına alınan gazetelerden de bahsedelim isterseniz. Cumhuriyet Gazetesinde yaklaşık 8 yıldır devam eden ‘GREV’, malesef görmezden gelinmiştir. Raporunuzda bu konudan bahsetmemeniz, ‘Raporunuzun ne denli dogru olduğunu (!)’ ortaya koymuştur. 

2011 yılında Halk TV çalışanlarının sendika üyesi olmaları nedeniyle işten çıkarılmalarına ne demeliyiz? Partinize bağlı olan Halk TV’de sırf sendikalı oldukları için işten çıkarılan basın emekçileri, sizin ne denli ‘Basın dostu (!)’ olduğunuzu bilmektedirler.

Biz Medya-İş olarak, hazırladığınız bu raporu RED ediyor ve sendikamıza yaptığınız iftiralar nedeniyle sizleri kınıyoruz.