Gündem
13 Tem 2017 13:20 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:59

CHP'den Bozdağ'a soru önergesi: "Kim o iki gazeteci"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Adalet Bakanı Bozdağ'a Erdoğan'ın sözlerini hatırlatarak "Cezaevindeki iki gazeteci kim" diye sordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Veli Ağbaba, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Cezaevlerinde gazeteci yok, şu anda gerçek manada gazeteci sıfatıyla içeride iki kişi var.” sözleriyle ilgili Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın cevaplaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

"KARA BİR LEKE OLARAK DURURKEN..."

Ağbaba soru önergesinde tutuklu gazetecilerle ilgili verileri paylaşarak şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından  2017 yılı Haziran ayı itibariyle Türkiye’de 159 gazetecinin cezaevinde bulunduğu açıklanmıştır.

İnsan hakları kuruluşu Freedom House’un “Basın Özgürlüğü 2017” raporuna göre Türkiye, dünyada 163’üncü, Avrupa’da ise 42’nci ve son sırada yer almaktadır.Türkiye “özgür olmayan” ülkeler kategorisinde yer almaktadır.

Sınır Tanımayan Gazeteciler’in yayımladığı 2017 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre Türkiye 180 ülke arasında 155’inci sırada yer almaktadır.Türkiye’nin “kara liste” olarak isimlendirilen en kötü durumdaki ülkelerin arasına girmesine dört sıra kaldığı belirtilmektedir.

Basın özgürlüğü noktasındaki bu kara tablo Türkiye’nin önünde kara bir leke olarak dururken, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan BBC televizyonuna verdiği demeçte; ‘Şu anda içeride olanların gazetecilik sıfatı yok. Bunlar ya terör örgütüyle beraber hareket etmişlerdir, ya silah bulundurmaktan içeri girmişlerdir, ya da birçok yerlerde bankamatikleri kırmışlar, buraları soymuşlardır. Ama ceplerinde bir sarı basın kartı değil, gazeteci kartı vardır. Bununla beraber de kendilerinin gazeteci olduğunu iddia etmişlerdir. Şu anda gerçek manada gazeteci sıfatıyla içeride iki kişi var’ ifadelerini kullanmıştır.”

"CEZAEVİNDEKİ 2 GAZETECİ KİMDİR"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, Bozdağ’a şu soruları yöneltti.:

"1- Cezaevlerinde kaç tutuklu ve hükümlünün sarı basın kartı bulunmaktadır?

2- Cumhurbaşkanının ifade ettiği bankamatik soyan gazeteci var mıdır? Nerede hangi bankamatiği soymuştur? Bu kişi yada kişilerin gazetecilik sıfatı var mıdır?

3- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cezaevlerinde sadece 2 gazeteci olduğuna dair açıklama hangi kaynağa dayandırılmaktadır? Açıklamanın bilgileri Bakanlığınız tarafından mı verilmiştir? 159 gazeteci bir anda nasıl 2 ye düşmüştür?

4- AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın ifadelerinden hareketle cezaevindeki 2 gazeteci kimdir?

5- Aralarında karikatürist, yayın danışmanı, gazete vakıf yöneticilerinin de olduğu 159 kişiyi terörist olarak damgalamak için hangi deliller ortaya konulmuştur. Pek çoğunun yargılamaları hala devam ederken bu kişilere ‘terörist’ denilmesi, ‘sözde’ bağımsız yargıya açık bir şekilde mesaj ve yargılamayı etkilemek değil midir? Tüm yurttaşların gördüğü bu müdahale Adalet Bakanlığı tarafından görülmemekte midir?

6- Yıllarca sarı basın kartı taşıyan, uluslararası kuruluşlardan ödüller alan, tek geçim kaynakları gazetecilik olan, ellerine kalemden başka bir şey almayan onlarca kişiyi ısrarla görmezden gelmenin, bu kişilere ‘gazeteci değil’ demenin sebebi nedir? Tüm dünyanın bildiği ve gördüğü gerçekleri yok saymak, inkar etmek kime nasıl bir fayda sağlayacaktır?

7- Basın özgürlüğü sıralamasında Avrupa’nın sonuncu ülkesi olan Türkiye’yi bu olumsuz noktadan değiştirmek için ne zaman harekete geçilmesi düşünülmektedir?”