Gündem
17 Tem 2013 10:05 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:17

CHP KADIN GAZETECİLERİN ÇIPLAK OLARAK ARANMASINI MECLİS'E TAŞIDI

CHP'li Melda Onur, Aile Bakanı Fatma Şahin ve İçişleri Bakanı Muammer Güler'e soru önergesi verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Melda Onur Etkin Haber Ajansı’na (ETHA) yapılan polis baskınında ajansın editörü Arzu Demir ile haber müdürü Derya Okatan’ın haklarında gözaltı kararı olmamasına rağmen evlerinde alıkonulmaları ve çıplak aramaya maruz bırakılmaları ile ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile İçişleri Bakanı Muammer Güler'e soru önergesi verdi.

18 Haziran’daki baskında iki kadın gazetecinin hukuksuz bir şekilde fiili gözaltında kaldığını ifade eden Onur, 44 polisin gazetecilerin birlikte yaşadıkları evi bastığını, gazetecilere sözel şiddette bulunulduğunu belirtti.

"Çıplak arama hangi yetkiye dayanıyor?"

Onur Bakan Güler'e şu soruları yöneltti:
* Avukat talep edilmesine rağmen avukat gelmeden aramaya başlamak kanuna uygun bir arama şekli olmadığına göre, bu kanunu uygulamayan polisler hakkında bir soruşturma başlatılması düşünülmekte midir?

* Aramalarda savcı bulunmadığı gibi, uygulamada sıkça başvurulan komşu veya muhtar gözetimi de bu olayda görülmemiş, iki genç kadın 44 polisle saatlerce baş başa bırakılmıştır. Bakanlığınız bu hukuksuzluğu nasıl değerlendirecektir?

* Arama esnasında hangi kriterlere dayanarak kitaplara el koyulmaktadır?

* Eve yapılan aramada evde bulunan kişilere gözaltı muamelesi yapmak ve bu kişilerin vücutlarını aramaya çalışmak polisin hangi yetkisine dayanmaktadır? Kendi evinde tuvalete gitmek isteyen bir kişi neden polis tarafından çıplak aramaya maruz kalmaktadır?

* Polis evde bulunan kişilerin İETT kartı, meslek kimlik kartı, SSK bildirimleri gibi özel evraklarına hangi yasal dayanak dahilinde el koymaktadır? Bu özel evraklara el koyulmasıyla birlikte doğacak mağduriyetler nasıl giderilecektir?

* Türk Ceza Kanunu 94. Maddesinde çıplak arama “cinsel yönden taciz seklinde işkence” olarak tanımlanmaktadır. Buna göre Bakanlığın çıplak arama yöntemine karşı başlattığı bir çalışma var mıdır?