Politika
31 Mayıs 2017 19:04 Son Güncelleme: 20 Kas 2018 00:31

CHP Genel Sekreteri Sındır:

- "Sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesine ilişkin kanun tasarısının 4. maddesinin geri çekilmesini istiyoruz"- "Zeytinlik sahaları içinde tesis yapılmasına izin verilmesi kabul edilemez. Bu maddenin, bu torba yasada var olması, zeytinlik alanların yok olmasının, onların talan...

ANKARA (AA) - CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, "Sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesine ilişkin kanun tasarısının 4. maddesinin geri çekilmesini istiyoruz. Zeytinlik sahaları içinde tesis yapılmasına izin verilmesi kabul edilemez. Bu maddenin, bu torba yasada var olması, zeytinlik alanların yok olmasının, onların talan edilmesinin önünü açacak." dedi.

Sındır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısının, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda görüşüldüğünü anımsattı.

Tasarının 4. maddesinde, "Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede, zeytinliklerin bitkisel gelişimini, çoğalmalarını engelleyecek kimyasal atık oluşturacak, toz ve duman çıkaran tesis yapılamayacak ve işletilemeyecek." ifadesinin yer aldığını belirten Sındır, "toz ve duman çıkaran tesis" ayrımı gözetmeksizin, tesislerin yapılmasına karşı olduklarını söyledi.

Tasarıyla, zeytinlik alanlara zarar verilmesinin önünün açılacağını savunan Sındır, şunları kaydetti:

"Tasarıya göre, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, alternatif alan bulunmaması ve kurulun uygun görmesi şartıyla zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına izin verecek. Bu düzenlemeyle, yarın, öbür gün 'Biz filtre taktık, ıslatıyoruz, toz, duman çıkarmıyoruz.' diyen işletmelere izin verilebilir. Bu konuda endişeliyiz. Biz, CHP olarak tasarının bu maddesine rıza göstermedik. Sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesine ilişkin kanun tasarısının 4. maddesinin geri çekilmesini istiyoruz. Zeytinlik sahaları içinde tesis yapılmasına izin verilmesi kabul edilemez. Bu maddenin, bu torba yasada var olması, zeytinlik alanların yok olmasının, onların talan edilmesinin önünü açacak."