Televizyon
13 Mayıs 2010 19:56 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:17

''CHP BEYİN ÖLÜMÜ GEÇİRMİŞTİR!..'' BU OLAY SÖZLER HANGİ GAZETECİYE AİT?

Candaş Tolga Işık'ın hazırlayıp sunduğu Bunu Konuşalım'ın konukları Onur Öymen, Serdar Turgut ve Can Ataklı oldu&...

Programda Deniz Baykal’ın istifası tartışıldı…

Onur Öymen: Bu büyük bir komplodur. Sadece CHP’ye karşı değil, demokrasiye ve rejime karşı da büyük bir komplodur. Bunun gibi şeyleri daha önce de yaşadık.“Deniz Baykal’ın kızının İsviçre’de hesabı var.” denildi. Belgeler sahte çıktı. Bunu seçimlerden önce yaptılar. Kim hazırladı bunu? Belediye Başkanlarımızın odasına dinleme cihazı koydular. Bunu kim yaptı? Bunlar CHP’ye karşı bir dizi komplodur. Peki bunu niçin yapıyorlar? Bu yöntemle demokrasiye çok şey kaybettiriyorlar. Eğer iktidarın kendisine böyle bir komplo kurulsaydı durum böyle olmazdı. Suikast ihbarının emniyete intikali 21 gün sürmüş. Bu normal mi? İhbarın geçerliliği olup olmadığı önemli değil, önemli olan 21 günlük o süre.Van’da yaşadığımız olayla Samsun’daki ve diğer saldırılarda hükümetin tepkisi bir değildir.Baykal istifasında; “Partimizin önünü tıkamam. Çizgiyi korumak kaydıyla yeni çıkacak adaylara da destek veririm.” dedi. Ancak kimse aday olmadı henüz. Tüm kademelerimizin ’dön’ çağrısı yapıyor. Ben Baykal’ın bu çağrıya uyacağını düşünüyorum. Bu olaydan CHP güçlenerek çıkacak. 

Serdar Turgut: Böyle bir durumda tahmin yürütmek doğru değil. Şu anda parti içinde delege paylaşımı yapılıyordur bile. Her an bir aday çıkabilir. Bunun kim olduğunu tahmin edemeyiz.

Can Ataklı: Baykal’ın siyaset yöntemlerini beğenmeyebilirsiniz ama ahlakına laf söyleyemezsiniz. Böyle bir durumda koltuğu bırakması doğru değil. Birinin aday olacağını sanmıyorum çünkü Baykal net bir şekilde dönmeyeceğim demedi ya da bir aday gösterilmedi. CHP delegeleri Baykal ne derse onu yapar. O yüzden Baykal işaret etmedikçe yeni bir aday başkan olamaz. Kamuoyu desteğine bak CHP’de parti içi demokrasi yok.  12 Eylül sonrasında yaratılan sistem bunu getirdi. 1200 delege Baykal tarafından saptandı ve Baykal’ın söylemi dışında hareket etmeleri mümkün değil. 

Onur Öymen: Bu iddiaları kabul etmiyorum. İl yönetimi seçimlerinde mevcut yönetimin çoğu kaybetti. Merkezden seçilenler kaybetti. Yani bu iddialar doğru değil. Örgütümüz emir komuta zinciri içinde yönetilmiyor.Ben komplonun yarattığı havayı Tüm kuruluşlar iktidara muhalefet ettiklerinde cezalandırılıyor. İlk defa bir başsavcı mahkum ediliyor. CHP ile neden uğraşılmasın?Esas üzerinde durulması gereken bu komployu kimin yaptığıdır? Bir cinayeti saç telinden çözen devlet bu kadar ciddi bir komployu da çözebilir. Biz suikasti gündeme getirmeseydik konu ile ilgilenilmeyecekti. Başkanlarımızın odasına dinleme cihazı konuldu. 1 sene oldu. Hala sorumlu bulunamıyor. Bunu Watergate’ten ne farkı var?  Hükümetin bu işlerde hiç mi sorumluluğu yok? Magazinsel boyutuyla ilgilenip asıl kısmı kaçırılıyor.İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı sessiz.Acaba niçin? İktidar eleştirilerimize dayanamıyor. Bizi bu yöntemlerle susturuyor. O zaman suçluyu bulsunlar, bizde o zaman samimiyetlerine inanırız. Yargıya, üniversitelere yaptığı susturma çabasını bize de uyguluyorlar. Biz pes etmeyeceğiz.
Sayın Cumhurbaşkanının hukuka ve kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı olan bir metni imzalaması bizi şaşırtmadı. Biz CHP olarak bu yüzden Gül’ü istemedik. Anayasa Mahkemesine gidiyoruz. Hükümetin yargı üzerindeki yetkisini artıran o 2 maddeyi Anayasa Mahkemesi zaten reddedecektir. Türkiye’ye anlatacağız il il gezerek. Umuyoruz ki referandumun sonucu iktidar için iyi olmayacak.Partiden olamayan insanlar bile beni arayıp isyan ediyorlar bu komploya. Baykal dönsün diyorlar.  

Serdar Turgut: Baykal’ın istifasının samimiyetine Baykal geri döndüğünde inanabilecek miyiz? Bunlar hep gördüğümüz ayak oyunları. Komployu yapanları biliyorum, dedi. Açıklasın o zaman. Pennsylvania’dakine de siz değilsiniz, dedi. Bunlar mantıksız.CHP beyin ölümü geçirmiştir. ABD’ye teşekkür etti, sonrada laiklikten uzaklaşmadım, dedi. Laiklikten uzaklaşma korkusuyla yaşanamaz.Türkiye’yi düşünmeyi bilmiyorlar.  

Can Ataklı: Baykal dönerse CHP dibe vurur. Baykal güçlü bir genel başkan ve parti içinde tartışma olmadan istifa etti. 

Serdar Turgut: Görüntü gerçek mi değil mi söylesin.

Can Ataklı: Örgütten kimse Baykal’dan vazgeçmediği için Baykal’ın istifası taktik gibi geliyor. Gittim diyip meydan meydan gezeceğim demesi çelişki.Olayın sorumluluğunun devlete ait olduğuna vurgu yapıyor. Kurultaya on gün var. Siyasette 1 gün bile çok önemli. Kurultaydan bir gün önce bile aday çıkabilir. Ben hep dışarıda halkı dinliyorum. 1 kişi bile Baykal dönsün demedi. Baykal var diye oy vermeyen bir sürü insan var. Büyük ihtimalle kongre kilitlenecek bir vekil seçilip daha sonra olağanüstü kongreye gidilecek.  

Serdar Turgut: Dönmesi büyük bir utanç olur. Komploysa gitmesine gerek yoktu. O yüzden dönmesi alkışlanamaz. Benimle ilgili böyle bir komplo çıksa ben korkmam. Adam gibi adamsa artık dönmez. 

Can Ataklı: Baykal mağduriyet kazanıp sempati elde etti.  

Serdar Turgut: CHP kongre öncesi çıldırmış durumda. Konuşmak için normal bir durum değil. Milletvekili olmak yerine düzgün insan ve düşünür olmalılar. Türkiye’de arada bir böyle insanlar görebiliyoruz. 

Can Ataklı: Bu yönetim yüzünden 2. -3. adam profili oluşamadı. O yüzden Baykal yerine gelebilecek bir isim söyleyemem. AKP’nin yöntemlerine karşı çıkabilen ama çözümde bulabilen bir lider bulabilmeliler. Böylece CHP oy kazanabilir. Bu durumda CHP’nin oyu artmış olabilir. Ama dönmesi ihtimali oyları azaltır.  

Serdar Turgut: Toplumun daha normal bir Türkiye için isteği var. CHP’de bunu gerçekleştirme potansiyeli var. Ancak CHP bunları tartışarak halkı soğutuyor.