Gündem
15 Eyl 2015 08:38 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:53

Charlie Hebdo'nun Aylan Kurdi kapağı tartışma yarattı!

Charlie Hebdo, son sayısında Aylan Kurdi'nin karikatürüne yer verdi.

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo, son sayısında minik bedeni Bodrum sahiline vuran Aylan Kurdi kapağıyla okur karşısına çıktı.

Aylan'ın dünyayı yerinden oynatan fotoğrafının resmedildiği karikatürde, 'Mülteciler hoşgeldi' başlığının altında, 'Amacına çok yakın...'  yazısıyla birlikte McDonald's promosyonlarında kullanılan  palyaçonun yer aldığı reklam tabelası üzerinde 'Promosyon! 1 çocuk menusu fiyatına 2 menu' ilanını gösteren çizim yer alıyor.

Derginin iç sayfalarında yayınlanan başka bir karikatürde ise, boğulan çocuğun yanında Hazreti İsa suyun üzerinde yürüken gösteriliyor. Karikatür'ün altında ise: "Avrupa'nın Hristiyan olduğunun kanıtı. Hristiyanlar su üstine yürüyebilir, Müslüman çocuklar batar" yazısı yer alıyor.

Karikatürler, sosyal medyada kimi kullanıcılar tarafından,  'Aylan'ın yergisel bir karikatürde kullanılmasının kırıcı olduğu' gerekçesiyle eleştirilirken Ouilliam adlı düşünce kuruluşunun kurucusu Maajid Nawaz karikatürleri savundu.

Nawaz, karikatürlere gelen eleştirilere karşı, "Beğeniler her zaman kişiden kişiye değişir. Bu karikatürler, bizim mülteci karşıtlığımızı yargılıyor. McDonald's imajı ise; yaşadığımız bu zamanımızın en kötü insanlık trajedilerinden birinin ardından Avrupa'nın kalpsiz tüketim kültürüne yapılan bir eleştiridir. Müslümanlar boğulurken su üstünde yürüyen İsa karikatürü ise Hristiyanların 'sevgi' konusundaki ikiyüzlülüğünün eleştirisidir" yorumunu yaptı. Dost Müslümanlar, herkes, her şey, her zaman bize karşı değil. Fakat öyle olduklarını varsayarak böyle davranmaya devam edersek olacaklar" yorumunu yaptı.

Derginin son sayısında yer alan Aylan Kurdi karikatürlerini 8 ay önce Paris'te derginin bürosuna yapılan ve 12 kişinin öldüğü saldırıdan yaralı olarak kurtulan Laurent "Riss" Sourisseau çizdi. (The Indipendent)