Gündem
18 Mayıs 2015 00:10 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:34

Charlie Hebdo yazarının yazıları ‘askıya alındı’

Köktendinciliğe karşı söylemleriyle radikal İslamcıların hedefi haline gelen El Rhazoui'nin yazıları askıya alındı.

Fransa’da 12 kişinin katledildiği El Kaide saldırısının hedefi olan hiciv dergisi Charlie Hebdo, radikal İslamcılığa karşı yazılarıyla tanınan Fas kökenli yazarı Zineb El Rhazoui’nin işini askıya aldı. Bu tasarruf, Fransız kamuoyunda basın özgürlüğünün temsili haline gelen derginin ‘ikiyüzlülük’le suçlanmasına neden oldu.

TEHDİT EDİLİRKEN ASKIYA ALINDI

Diken.com.tr'nin haberine göre; Şubat ayında köktendinciliğe karşı söylemleriyle radikal İslamcıların hedefi haline gelen El Rhazoui’nin eşi ve kendisinin IŞİD rehineleri gibi gösterildikleri photoshop görüntüler yayınlanmıştı.

Sosyolog yazar, dergiden aldığı bir mektupla yazılarının bir süre askıya alındığını öğrendi. Le Monde’a durumu değerlendiren Rhazoui, “Ocak saldırılarından sonra bu kadar çok destek alan bir yönetimin, takımdaki herkes gibi tehditlerle yüz yüze kalan ve baskı altındaki kendi çalışanlarından birine bu kadar az destek göstermesi karşısında şoka uğradım ve dehşete düştüm” diye konuştu.

‘BRAVO CHARLIE’

Eşinin işyerinin aşırı İslamcılar tarafından bulunduğunu, izlendiğini, bu nedenle Fas’a dönmek zorunda kaldığını aktaran Rhazoui, “Tehdit ediliyorum, arkadaşlarımın evinde ya da bir otelde kalıyorum ve yönetim beni kovmaya karar veriyor. Bravo Charlie” dedi.

Charlie Hebdo yönetiminin bu kararı, Fransız kamuoyunda hayret verici ve absürd bulunurken, derginin yazarlarından da yönetime tepki yağdı.

Yazar Patrick Pelloux, “Saldırıdan sonra hala hayatla başa çıkmaya çalışıyoruz. Hala inanılmaz derecede acı çeken bir çalışanını terbiye amaçlı bir toplantıya çağırmak çok çirkin ve adaletsiz. İfade özgürlüğü ödülleri alan derginin hayatı tehdit altında olan bir yazarını disipline etmesi paradoksal bir durum” dedi.

Bir başka yazar Oliver Farry ise Twitter’dan tepki göstererek,“Charlie Hebdo yöneticileri arasındaki özbilinç eksikliği şaşırtıcı” diye konuştu.

Kaynak: diken.com.tr