Dünya
10 Eyl 2022 12:47 Son Güncelleme: 10 Eyl 2022 12:54

Charles resmen Kral ilan edildi!

Kral III. Charles bugün Saint James Sarayı'nda düzenlenen tarihi bir törenle resmi olarak Kral ilan edildi.

Kral II. Elizabeth'in 8 Eylül'deki ölümünün ardından, bugün Charles'ın Saint James Sarayı'nda düzenlenecek tarihi bir törenle resmen Kral ilan edildiği açıklandı. Bir hükümdarın ölümü üzerine Londra'daki Saintt James Sarayı'nda, halefin tahta çıkışının resmi ilanını yapmak üzere toplanan törensel bir organ olan Katılım Konseyi ilk kez televizyondan yayınlanıyor.

KRAL İLAN EDİLDİ

Mordaunt, "Lordlarım, Majesteleri Kraliçe II. Elizabeth'in 8 Eylül 2022 Perşembe günü Balmoral Şatosu'nda vefat ettiğini bildirmek benim için üzücü bir görevdir" diyerek sözlerine başladı.

Mordaunt sözlerine şu şekilde devam etti:

"Yüce Tanrı'nın, kutsanmış ve görkemli anısı olan merhum hükümdar hanımefendi Kraliçe İkinci Elizabeth'i huzuruna almasıyla Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda tacının tek ve haklı olarak Prens Charles, Philip Arthur George'a geçtiğini ilan ederiz.

Bu krallığın ruhani ve geçici lordları, Avam Kamarası üyeleri, majestelerinin özel konseyinin diğer üyeleri, ülkelerin ve bölgelerin temsilcileri, belediye meclisi üyeleri, Londra vatandaşları ve diğerleri, tek bir sesle, dil ve kalp rızasıyla, Prens Charles Philip Arthur George'un, mutlu bir hayat yaşamış son hükümdarımızın ölümüyle, şimdi tek yasal ve kutlu efendimiz olduğunu kabul ve ilan ediyoruz..

III. Charles'ın, Tanrı'nın lütfuyla Büyük Britanya Birleşik Krallığı, Kuzey İrlanda ve diğer krallıkları ve topraklarının Kral'ı, ortaklığın lideri, inancın savunucusu olduğunu mütevazı bir sevgi ve tüm inancımızla kabul ediyor, Tanrı'ya majestelerini uzun ve mutlu yıllar boyunca üzerimizde hüküm sürmesini kutsaması için yalvarıyoruz."

Lord Başkanı sözlerini, "Tanrı Kralı Korusun" diyerek bitirdi ve hazır bulunan üyeler hep bir ağızdan bu sözü tekrarladı.

Platform üyeleri, başta Galler Prensi ve Konsort Kraliçe olmak üzere okunan bildiriyi imzaladı.

KATILIM KONSEYİ BAŞLADI

Platformda Galler Prensi William, Konsort Kraliçe Camilla, Başbakan Liz Truss, Canterbury Başpiskoposu Justin Welby ve etkinliğe başkanlık eden Birleşik Krallık Özel Konseyi Lord Başkanı Penny Mordaunt yer alıyor.

Gordon Brown, David Cameron, Boris Johnson ve Theresa May'in de aralarında bulunduğu eski Birleşik Krallık başbakanlarının yeni kralın ilanı okunurken alanda bekledikleri görüldü.

TOP ATIŞLARI YAPILACAK

Katılım Konseyi'nin ardından, Britanya saatine göre saat 11.00'de ana bildiri okunarak yeni hükümdar ilk kez halka duyurulacak. Bu bildiri geleneksel olarak Jartiyer Baş Silah Kralı tarafından St James's'deki Friary Court balkonundan, trompet sesleri eşliğinde açık havada okunuyor ve Hyde Park ile Londra Kulesi'nden top atışları yapılıyor.

Ülkenin başkenti Royal Exchange'den ikinci bir bildiri bir saat sonra, öğlen saatlerinde okunacak. Pazar günü öğle saatlerinde İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'da da ayrı bildiriler okunacak.

BAYRAKLAR TAM DİREK DALGALANACAK

Yeni hükümdarın tasdiklenmesi amacıyla bayrakları, ilk ilan anından diğer ülkelerdeki ilanlardan bir saat sonrasına kadar tam direk dalgalanacak ve ardından tekrar yarıya indirilecek.