Gündem
31 Ara 2012 17:38 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:34

ÇGD'DEN TUTUKLU GAZETECİLERE YENİ YIL MESAJI; "GAZETECİLİĞİNİZİN TANIĞIYIZ"

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) cezaevlerinde bulunan 70 gazeteciye yeni yıl kartı gönderdi.

Kartta, "Neredeyse 3 gazeteciden birinin yargılandığı, büyük bölümünün tutuklandığı bir ortamda çalıştığımızı, yok sayılan sizlerle omuz omuza gazetecilik yaptığımızı biliyoruz. Gazeteciliğinizin tanığıyız" denildi.

ÇGD, cezaevlerinde bulunan 70 gazeteciye gönderdiği yeni yıl kartında, AK Parti iktidarının, "kendinden olmayan gazetelere, televizyonlara, radyolara ve buralarda çalışan gazetecilere, aydınlara düşünce ve ifade özgürlüğüne, düşünen insana düşman" olduğu vurgulandı. 2012 yılı boyunca, gazetecilerin cezaevlerine konulmasını engellemek, tahliye edilmelerini sağlamak, demokratik bir ülkede bu tip tutuklama ve mahkumiyetlerin görülemeyeceğini anlatmak için çabaladıkları belirtilen kartta, şu ifadelere yer verildi:

"İtiraf etmek gerekir ki, harcadığımızdan daha büyük bir çabayı, sadece ve sadece cezaevindeki tutuklu gazeteci sayısının onlarca olduğunu anlatabilmek için göstermek zorunda kaldık. Hükümet ve Adalet Bakanlığı, bir yıl önce cezaevlerindeki gazeteci sayısını 8 olarak açıkladığında, göğsünü gererek referans gösterdiği Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi'ni, geride bıraktığımız yıl sayıyı 76 olarak açıkladığında suçlamayı, yok saymayı tercih etti. Çünkü hükümete ve bakanlığa göre, ofisi için genel müdürlüğünden demirbaş istemek, bir basın açıklamasına gitmeden önce polisi bilgilendirmemek, bir açıklamayı haber yapmak, haber kaynaklarıyla konuşmak terör suçuydu ve terör suçundan yargılananlar zaten tutuklu gazeteci sayılamazdı. "Silahlı eylem' olduğu söylenen birkaç dava dosyasındaki hüküm, diğer terör suçundan yargılananların da gazeteci olmadığının kanıtıydı. Bu yüzden son olarak tutuklu gazeteci sayısını sadece 3 olarak açıkladılar yabancı heyetlere. Oysa biz neredeyse 3 gazeteciden birinin yargılandığı, büyük bölümünün tutuklandığı bir ortamda çalıştığımızı, yok sayılan sizlerle omuz omuza gazetecilik yaptığımızı biliyoruz. Gazeteciliğinizin tanığıyız. Özgür günlerde buluşmak umuduyla"