Gündem
21 Eki 2011 14:28 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:55

ÇGD'DEN MEDYA TOPLANTISINA TEPKİ!

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Başbakan Erdoğan'ın medya sahipleri ve yöneticileriyle yaptığı toplantıyı eleştirdi.

ÇGD Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklama şöyle:

GAZETECİ SAVAŞIN VE SANSÜRÜN DEĞİL, BARIŞIN VE GERÇEĞİN DİLİNİ KULLANMALIDIR

Ülkemizin yeniden şiddet ortamına teslim olduğu, tarifsiz acıların yaşandığı bir ortamda, Başbakan ile medya kuruluşu sahip ve yöneticilerinin katıldığı bir toplantı düzenlenmiştir. 1990’lı yıllardan bu yana çokça örneğine rastlandığı gibi, bu toplantıda da, kamu otoritelerinin çizdiği bir yayın çerçevesi içinde habercilik yapılması beklentisi dile getirilmiştir.

ÇGD, bütün basın-yayın kuruluşlarını, bu hassas süreçte, oto-sansür uygulamadan ve savaş dilini kullanmadan evrensel gazetecilik ilkelerine uygun davranmaya davet eder. Bu noktada, ÇGD tüzüğünde de yer verilen bu ilkeleri hatırlatmak tarihsel bir sorumluluktur.

Gazetecilik kamu görevidir; gazetecinin temel amacı halkı ve kamuoyunu bilgilendirmektir. Gazetecinin halka ve kamuoyuna karşı mesleki sorumluluğu, kamu otoritelerine karşı sorumluluğundan önce gelir. “Haberde dürüstlük-nesnellik, yorumda özgürlük-serbestlik” kuralı titizlikle uygulanmalıdır.

Gazeteci, hükümetin ve resmi-özel kişi ve kuruluşların sözcüsü ve elemanı; gizli servis ajanı, polis, asker, bürokrat, politikacı, parti militanı gibi davranamaz, yayın yapamaz; yalnızca gazetecilik yapar.

Gazeteci, devletin belirlediği politikaların karar ve uygulama süreçlerinin öznesi değil, nesnel gözlemcisi ve habercisidir; bu konularda resmi-gayri resmi önyargıları değil, halkın haber alma hakkını gözetir.

Gazeteci, düşünce ve basın özgürlüğünün tam olarak gerçekleşmesi, kamuoyunun serbestçe oluşması ve halkın haber alma hakkının hiçbir kısıtlama olmaksızın kullanılabilmesi için her türlü sansür ve otosansürle mücadele eder, kamuoyunu bu yönde bilgilendirir.

Gazeteci, şiddet, zorbalık ve savaş kışkırtıcılığına araç olamaz. Barışı, ulusların ve halkların kardeşliğini, eşitliğini savunur; insanlar, topluluklar ve uluslar arasında nefreti, düşmanlığı körükleyici yayından kaçınır. Ulusal bağımsızlık ve demokrasiyi vazgeçilmez ilke olarak kabul eder. Yayınlarda hiç kimse ırk, renk, dil, dinsel inanç ya da inançsızlık, sınıf, düşünce ve eğilimleri nedeniyle hor görülemez, kınanamaz, aşağılanamaz. Haber ve yorumda, kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan sözcükler kullanılamaz.

Bu ilkelere uymayan her yayın, demokrasi ve toplumsal barışa vurulmuş bir darbe olacaktır. 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.