Gündem
24 Haz 2011 18:38 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:30

CEZAEVİNDEKİ BALBAY VE DİCLE'DEN MEKTUP VAR!

Mustafa Balbay ve YSK tarafından vekilliği düşürülen Hatip Dicle cezaevinden mektup gönderdi. Mektupta neler var?

CHP’den aday olup milletvekili seçilen ancak tahliye talebi reddedilen Mustafa Balbay ve BDP’nin desteğiyle Diyarbakır’dan bağımsız milletvekili seçilen ve YSK tarafından vekilliği düşürülen Hatip Dicle cezaevinden mektup gönderdi

Mahkeme heyeti dün CHP’den aday olup milletvekili seçilen tutuklu isimler Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay’ın tahliye talebini reddetmişti. Avukatları Mehmet İpek ve Aydın Metin bugün Silivri Cezaevi’ne gelerek, Balbay ile görüştü. Avukatları ile görüşen Mustafa Balbay basın mensuplarına mektup gönderdi.

"DUYGULARIMI KENARA BIRAKARAK MAHKEMENİN KARARINI OKUDUM"

Balbay gazetecilere gönderdiği mektubunda şunları söyledi: "Mahkemenin kararını bütün duygularımı bir kenara koyarak dinledim, okudum. Bu karar, Millet iradesini hiçe sayıyor. TBMM’nin yasama gücünü ve işlevini hiçe sayıyor. Siyasi partilerin "demokrasinin vazgeçilmez unsurları olduğu" ilkesini hiçe sayıyor. Başta masumiyet karinesi ve tutuksuz yargılama esastır ilkesi olmak üzere bütün temel hukuk kurallarını hiçe sayıyor. 

"TUTUKLULUĞUMUN DEVAMINA KARAR VEREN ÜYELER, BENİM TAHLİYE TALEBİMİ OKUMAMIŞ"

Tutukluluğumun devamına karar veren üyeler, benim tahliye talebimi okumamış. Ben, milletvekili seçildiğim için tahliye istemedim. Mahkemenin, "kaçma", "delilleri karartma" gibi gerekçelerinin gelinen noktada mahkeme açısından da ortadan kalktığını ifade ettim. Ben, CHP İzmir milletvekili ve yurtsever bir yazar olarak ülkeme hizmet etmek için özgürlüğümü istiyorum. Mahkeme heyeti buna yasak koyuyor. Türkiye’de ilk kez hakkında hiçbir mahkumiyet kararı olmayan bir milletvekili, kanıtlanmamış iddialar nedeniyle hapiste tutulmaktadır. Bu, olağanüstü bir durumdur. Bu, yargının demokrasiye, demokrasinin en önemli kurumu olan meclise müdahalesidir. Her şeye rağmen, demir parmaklıkların arkasında adaleti bekliyorum. Mustafa Ali Balbay"

DİCLE, CEZAEVİNDEN MESAJ GÖNDERDİ, ’BEN DEĞİL HALK KONUŞSUN’

BDP’nin desteğiyle Diyarbakır’dan bağımsız milletvekili seçilen ve YSK tarafından vekilliği düşürülen Hatip Dicle, cezaevinden arkadaşlarıyla çektirdiği fotoğrafla birlikte mesajda gönderdi. Dicle, "Benim yerime halkın konuşması daha doğru olur" dedi.

PKK’nın gizli sivil yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi (KCK/TM) ana davasından Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Hatip Dicle, BDP’nin desteğiyle 12 Haziran seçimlerinde Diyarbakır’dan bağımsız milletvekili seçildi. Ancak YSK, Dicle’nin vekilliğini ’terör rögütü propagandası’ yaptığı gerekçesiyle aldığı 1 yıl 8 aylık hapis cezasını Yargıtay’ın onaması üzerine düşürdü.

Dicle’nin cezaevinde aralarında Batman eski Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, kapatılan DTP eski Diyarbakır İl Başkanı ve eski merkez Yenişehir İlçesi Belediye Başkanı Fırat Anlı, İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Diyarbakır eski Şube Başkanı Muharrem Erbey’in de aralarında bulunduğu tutuklularla birlikte çektirdiği fotoğrafı gönderildi. Dicle’nin vekilliği düşürülmeden bir gün önce 21 Haziran günü çekilen fotoğrafta yüzünün güldüğü görülüyor. Dicle, vekilliğinin düşürülmesi üzerine de gönderdiği mesajda, "Benim yerime halkın konuşması daha doğru olur" dedi.

DHA