Gündem
23 Şub 2022 18:32 Son Güncelleme: 23 Şub 2022 18:42

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'dan 'müsilaj' açıklaması

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Bizim yapmış olduğumuz tespitlerde ne sahada ne uydu görüntülerinde yüzeye vurmuş herhangi bir müsilaj tabakası yoktur" dedi.

Marmara Denizi Eylem Planı İl Değerlendirme Toplantısı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un başkanlığında toplandı. Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde gerçekleşen toplantıya Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İlbank Genel Müdürü Yusuf Büyük, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yöneticileri ile İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı kuruluşların yöneticileri katıldı.  

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Bakan Kurum, "Marmara Denizi'nde izleme faaliyetlerini yapıyoruz. Bakanlık olarak izleme ağımızı müsilaj özelinde de aslında genişlettik ve 152 noktada izleme faaliyetlerimizi arttırmak suretiyle an be an yapıyoruz. Haziran ayında 234, Temmuz-Eylül aylarında 207, Ocak 2022'de de 107 noktada izleme çalışması yaptık. Yaptığımız izleme faaliyetleri çok çok olumlu. Haziran ayında yoğun şekilde denizlerimizde gördüğümüz, özellikle yaz başında 10-25 metre derinlikle sıkışan müsilaj tabakaları 26 Ocak 2022 tarihinde yaptığımız ölçümlerde gözlemlenmedi. Son haberde bahsi geçen bir bölge vardı 'Çanakkale'de müsilaj görüldü' diye. Bizim yapmış olduğumuz tespitlerde ne sahada ne uydu görüntülerinde yüzeye vurmuş herhangi bir müsilaj tabakası yoktur. Şunu da net ifade etmek isterim ki Marmara'da yaptığımız bilimsel araştırmalar, yine ODTÜ MARMOD kapsamında ve diğer üniversitelerimizle yaptığımız çalışmalar neticesinde de Marmara Denizi'nin yüzeyinde de değil, dibinde de şu an için müsilaj yoktur. Ancak bu müsilaj olmayacağı anlamına da gelmemektedir" dedi.

"İSTANBUL'DA YENİ PROJELER İÇİN İSTİŞARELER YAPACAĞIZ"

Kurum, "İSKİ özelinde İstanbul'da yeni nasıl projeler geliştirebilirizin toplantılarını, istişarelerini yapacağız. Biz arıtma tesislerimizi ileri biyolojik ve mebran teknolojisi diye bunun dışında çok daha farklı noktalarda bütün illerimizi kapsayan projeleri de yine burada yerelde istişare etmek ve tüm Marmara genelinde bu süreci yönetmek üzerine de bir karar aldık. Ve bu manada sürecimizi de yarından itibaren başlatıyor olacağız" ifadelerini kullandı. 

Bakan Kurum, şöyle devam etti:

"Atık su arıtma tesislerine ilişkin yatırım ihtiyaçları ortaya kondu. Bu klasik yöntemlerle dediğimiz çalışma çerçevesinde İstanbul'da İstanbul özelinde 23 tane arıtma tesisinin yenilenmesi ihtiyaçları söz konusu. Diğer tesislerle ilgili yeterlilik söz konusu, 75 tesis, 23 tanesinin de yenilenmesi söz konusu. Bu çerçevede de toplam proje maliyeti İstanbul özelinde yaklaşık 18 milyar lira olarak büyükşehir belediyemiz bize bunu sundu. Bu çerçevede büyükşehir belediyesinin finansman noktasında bizden talepleri oldu, biz de bakanlık olarak tüm ülke genelinde Dünya Bankası'ndan, uluslararası kuruluşlardan sağladığımız iklim değişikliği ile ilgili sağladığımız finansmanlardan İstanbul'a ayıracağımız hakkaniyet çerçevesindeki pay dışında büyükşehir belediyesi de kendi bütçesinden yine yatırım yapma noktasında süreci yöneteceğini ifade ettiler." 

'EKİPMAN VE ARAÇLARI GÜÇLENDİRİYORUZ'

Kurum, müsilaj ile mücadele ekipmanları konusunda şu ifadeleri kullandı:

"Bugün yok ama inşallah karşılaşmayız, olası müsilajla karşılaşma durumuna göre belediyelerimizin ekip ve ekipmanlarını artırması, yine bakanlık bünyesinde, valimiz bünyesinde olası bir müsilaj problemine karşı araç ve gereçlerin artırılması noktasındaki çalışmalarımızı yürütüyoruz ve bu çerçevede 16 olan denizin aracının 32'ye çıkarılması, yine karasal toplama faaliyetlerini yürütecek teknolojilerinde uygulanması amacıyla bu sürecimizi, ekip ve ekipmanlarımızı, araçlarımızı güçlendiriyoruz.

'137 MİLYON LİRA İDARİ PARA CEZASI KESİLDİ'

Marmara özelinde bulunan atık su arıtma tesislerinin gerçek zamanlı izlenmesine yönelik genelge yayımladık ve buna bin metreküp/gün ve üzerindeki kapasiteye sahip her tesis an be an izlenmektedir. Bu çerçevede bugüne kadar yaklaşık 3 bin 897 denetim gerçekleştirdik. Bu denetimler sadece İstanbul'da toplamda 14 bin çevre denetimi kapsamında 974 işletmeye ve 99 deniz aracına 137 milyon lira idari para cezası kesilmiştir. Bu denetimler aralıksız devam edecektir. Marmara'mızın bu noktada kirletilmesine müsaade etmeyeceğiz. Kirleten kim olursa olsun onunla ilgili her türlü yaptırımı yapma noktasında arkadaşlarımıza talimatlarımızı verdik. Bu çerçevede faaliyetlerimiz de devamlı sürecektir."