Gündem
12 Nis 2012 20:03 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:32

ÇEVİK BİR ANKARA'YA BÖYLE GÖTÜRÜLDÜ!

28 Şubat soruşturmasında gözaltına alınan emekli Orgeneral Çevik Bir uçakla Ankara'ya gönderildi

28 Şubat sürecinde Genelkurmay 2. Başkanlığı görevinde bulunan emekli Orgeneral Çevik Bir evinin aranmasının ardından gözaltına alındı. Gözaltına alınan Çevik Bir'in de aralarında bulunduğu 6 kişi, İstanbul Adalet Sarayı'ndaki adli tabiplikte sağlık kontrolünden geçirildi. Gözaltına alınanlar sağlık kontrollerinin ardından Ankara'ya gönderilecek.

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında İstanbul, Ankara, Çananakale, Niğde ve Eskişehir'de 31 adreste arama yapıldı. Arama yapılan tüm evler asker kökenli isimlere ait.

BASKINLARIN GEREKÇESİ AÇIKLANDI

Baskınların gerekçesi ise, Refah-yol hükümetine darbe girişimi iddiası...Operasyonun Batı Çalışma Grubu'na yönelik olduğu belirtiliyor.

HSYK BAŞKANVEKİLİ İLK VERİLERİ AÇIKLADI

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Ahmet Hamsici, 28 Şubat sürecine ilişkin soruşturma kapsamında İstanbul’da 11, Ankara’da 17, Niğde’de 1, Çanakkale’de de 1 kişi hakkında gözaltı kararı olduğunu bildirdi. Baskınların çoğu 28 Şubat döneminin asker kanadını oluşturuyor.

ÇOK SAYIDA GÖZALTI VAR

Arama yapılan isimlerden 'Batı Çalışma Grubu'nun başında olduğu ifade edilen 28 Şubat sürecinde Genelkurmay 2. Başkanlığı görevinde bulunan Emekli Orgeneral Çevik Bir İstanbul ve Ankara'daki evlerinde yapılan aramadan sonra gözaltına kararı çıkartıldı. Haklarında gözaltı kararı çıkartılan diğer komutanların ise Emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, Emekli Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan, Emekli Tuğgeneral İdris Koralp ve Emekli Tuğgeneral Ünal Karabulut olduğu öğrenildi. Bu isimlerin evlerinde de arama yapıldı.

Çevik Bir dahil 6 kişi sağlık kontrolünden geçirildi.

Dönemin Devlet Güvenlik Mahkemesi(DGM) Başsavcısı Nuh Mete Yüksel, Cengiz Çetinkaya ve Necdet Batıran'ın evinde de arama yapıldı.

BAŞSAVCI VEKİLİ AÇIKLAMA YAPTI

Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği, 28 Şubat soruşturmaları ve gözaltılar ile ilgili basın toplantısı düzenledi. 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek' suçundan yürüttüğü bildirildi.

31 kişilik gözaltı listesindeki 28 kişiye ulaşıldığını belirten Başsavcılık Vekilliği, 3 kişiye ise yurtdışında oldukları için ulaşılamadığını belirtti.

Açıklamada ayrıca askeri mahaldeki aramaları savcı nezaretinde askerlerin yaptığı da belirtildi.

Savcılık, gözaltındakilerin cumartesi günü adliyeye getirilebileceğini de açıkladı.

KILIÇARSLAN'IN EVİNE AMBULANS GELDİ

Evinde arama yapılan Emekli Tuğgeneral Kılıçarslan'ın evinin önüne ambulans geldi. Yarım saat içeride kalan doktor daha sonra evden ayrıldı.

Emekli albaylar Ünal Akbulut, Yüksel Sönmez, Mustafa Babacan, Necdet Batıran, Orhan Nalcıoğlu, Aydın Karaşahin gözaltı kararı çıkarılan isimlerden.

Çevik Bir, emekli tuğgeneraller İdris Koralp ve Ünal Akbulut'un da aralarında bulunduğu bu kişiler, aramaların sürdüğü ikametleri ve bürolarında tutuluyor. Gözaltına alınanlar, aramalar tamamlandıktan sonra sağlık kontrolünden geçirilecek ve uçakla Ankara'ya gönderilecek.

Bu arada, haklarında gözaltı kararı bulunan ve emekli albay oldukları bildirilen 2 kişiye İstanbul'daki evlerinde olmadıkları için ulaşılamadığı öğrenildi.

EMEKLİ TÜMGENERAL ÖZKASNAK, YAZLIĞINDA

ÖZEL yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğinin yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında adreslerinde arama yapılanlar arasında adı geçen, dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri Emekli Tümgeneral Erol Özkasnak’ın, Bodrum’un Yalıkavak Beldesi’ndeki yazlığında olduğu ortaya çıktı.

Site içindeki yazlığında boya ve bahçe düzenlemesi yapılan emekli Tümgeneral Özkasnak’ın bahçıvan ve ustalara yardım ettiği görüldü. Emekli Tümgeneral Özkasnak’ın bir ara cep telefonundan Bodrum İlçe Jandarma Komutanlığı’nı aradığı duyuldu. Telefondaki askere Emekli Tümgeneral Erol Özkasnak’ın, "Sabah kapımın önünde askerler duruyordu. Şu an o askerler burada yok. Evimin önünde gazeteciler bekliyor. Bu görüntüler yayınlanırsa güvenliğim tehlikeye girer. Bu olacak iş değil. Kötü amaçları olmayabilir ama sabah evimin önünde güvenlik varken şimdi niye yok" dediği duyuldu. Kısa bir sessizlikten sonra Emekli Tümgeneral Özkasnak’ın, "Öyle mi? Yapacağın bir şey yok mu? Bu konuda yetkili yok yani. Sen gereğini yap oğlum. Bak güvenliğim tehlikede diyorum. İkamet koruması istiyorum, gereğini yap" dedi.

Konuşmadan yaklaşık 15 dakika sonra iki jandarma, Emekli Tümgeneral Erol Özkasnak’ın yazlığının önüne gelip, gazetecileri uzaklaştırdı. Saat 14.20’de, bir askeri helikopterin Emekli Tümgeneral Erol Özkasnak’ın denize sıfır olan evinin üzerinden geçmesi dikkati çekti.

28 ŞUBAT SORUŞTURMASINDA NİĞDE’DE EMEKLİ ALBAY GÖZALTINA ALINDI

Niğde’de de emekli Albay Ümit Şahintürk gözaltına alındı.

Soruşturma kapsamında sabah saatlerinde Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’nin talimatıyla harekete geçen polis, Niğde’nin Altunhisar İlçesi’nin İstiklal Caddesi’nde oturan emekli Piyade Albay Ümit Şahintürk’ün evine geldi. Evde arama yapan polis, Şahintürk’ü de gözaltına aldı. Emekli Albay Şahintürk, ifadesi için Ankara’ya götürüldü.

ESKİŞEHİR’DE EMEKLİ ALBAY’IN EVİNDE DE 28 ŞUBAT ARAMASI

Eskişehir’de emekli Albay Alican Türk’ün evinde polis tarafından arama yapıldı.

Soruşturma kapsamında sabah saatlerinde Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’nin talimatıyla, Ankara’dan gelen polisler, Eskişehir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleriyle birlikte savcı gözetiminde emekli Albay Alican Türk’ün Batıkent Mahallesi Çay Sokak Çamlıevler Sitesi’ndeki evinde arama başlattı. Sabah saatlerinde başlatılan aramanın öğyeden sonra da sürdü.

EMEKLİ TUĞGENERAL İDRİS KORALP’IN EVİNDEKİ ARAMA SONA ERDİ

28 Şubat soruşturması kapsamında Emekli Tuğgeneral İdris Koralp’ın Yeşilyurt’taki evinde arama sona erdi. Polis ekipleri saat 14.15 sıralarında aramalarını tamamladı. El konulan belgeler çuvallarla polis aracına konuldu. Daha sonra içinde Koralp’in olduğu belirtilen polis aracı garajdan çıkarak uzaklaştı.

EMEKLİ ASTSUBAY TARIK YELKENCİ'NİN EVİNDE Kİ ARAMA DA TAMAMLANDI

Gözaltı kararı çıkarılan emekli Astsubay Ahmet Tarık Yelkenci’nin Çanakkale’deki evinde yapılan arama tamamlandı.

Yelkenci’nin, Esenler Mahallesi Cumhuriyet Caddesi’nde bulunan apartmandaki evine gelen sivil polisler, yaklaşık 3,5 saat süren arama çalışmalarını tamamladı.

Ekipler, aramanın ardından Yelkenci’yi sağlık kontrolü için Çanakkale Devlet Hastanesi’ne, ardından Emniyet Müdürlüğü’ne götürdü.

SORUŞTURMAYI 'MAĞDURLAR' BAŞLATTI

Soruşturma 28 Şubat döneminin generallerini kapsıyor. Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, mağdur olanların '28 Şubat'la ilgili yaptığı suç duyuruları üzerine soruşturma başlatmıştı.

15 YIL SONRA OPERASYON

Operasyona adını veren 28 Şubat 1997'de MGK toplantısı yapılmış ve bir dizi karar açıklanmıştı. Kararların irtica ile mücadele için alındığı ifade edilmişti. O günden 15 yıl sonra dönemin generallerine baskın yapıldı.

BİR 'BALANS AYARI' DEMİŞTİ

28 Şubat sürecinde akıllara kazınan açıklamalardan biri Çevik Bir'e aitti. Bir, Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu’nun 'Bin yıl sürer” dediği 28 Şubat sürecinde tankların Sincan'dan geçmesini "Demokrasiye balans ayarı yaptık" sözleriyle değerlendirmişti.

ÜÇ YIL ÖNCE ÖZ'E İFADE VERMİŞTİ

Operasyonda gözaltı kararı çıkan Eski Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, 2009 yılında Ergenekon soruşturması kapsamında zamanın savcısı Zekeriya Öz'e ifade vermişti. Savcı Öz, emekli generalin 28 Şubat'la ilgili şüpheli sıfatıyla ifadesini aldığını açıklamıştı. Çevik Bir'in, 1 yıl sonra da 'Devrimci Karargah Örgütü' soruşturmasında mağdur sıfatıyla ifadesi alınmıştı.

HAKLARINDA GÖZALTI KARARI ÇIKAN ASKERLER

ANKARA
Abdullah Kılıçarslan- Emekli Tuğgeneral Hüsnü Dağ- Emekli Kurmay Albay Arslan Daştan- Emekli Kurmay Albay
Oğul Kalelioğlu - Emekli Kurmay Albay Sezai Kürşat Ökte- Emekli Kurmay Albay Ahmet Nazmi Solmaz- Emekli Kurmay Albay
Mustafa Kemal Savcı- Emekli Albay İbrahim Selman Yazıcı - Emekli Kıdemli Albay
Ziya Batur- Emekli Albay
Ruşen Bozkurt- Emekli Albay
Ahmet Aka- Emekli Binbaşı Mehmet Şinasi Çalış- Emekli Albay
Abdurrahman Yavuz Gürcüoğlu- Emekli Albay
İsrafil Aydın- Emekli Albay
Yahya Cem Özarslan- Emekli Albay
Serdar Çelebi- Emekli Kıdemli Albay Hamza Özaltun- Emekli Başçavuş

İSTANBUL
Çevik Bir- Emekli Orgeneral
İdris Koralp- Emekli Tuğgeneral
Ünal Akbulut- Emekli Tuğgeneral
Yüksel Sönmez- Emekli Albay
Eser Şahan- Emekli Albay
Cengiz Çetinkaya- Emekli Albay
Salih Eryiğit- Eemekli Binbaşı
Mustafa Babacan- Emekli Yüzbaşı
Necdet Batıran- Emekli Başçavuş
Orhan Nalcıoğlu- Emekli Yüzbaşı Aydın Karaşahin

ÇANAKKALE
Ahmet Tarık Yelkenci - Emekli Astsubay

NİĞDE
Ümit Şahintürk - Emekli Kıdemli Albay

ESKİŞEHİR
Alican Türk- Emekli Albay