Gündem
07 Mar 2012 13:51 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:25

ÇETİN EMEÇ VE ŞOFÖRÜ SİNAN ERCAN'A HÜZÜNLÜ ANMA!

Uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Çetin Emeç anıldı.

7 Mart 1990 yılında uğradıkları silahlı saldırı sonucu ölen Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Çetin Emeç ile şoförü Sinan Ercan mezarları başında düzenlenen törenlerle anıldı.

Saat 10.00'da Çetin Emeç'in Zincirlikuyu'daki kabri başında düzenlenen törene Çetin Emeç'in eşi Bilge Emeç, kızı Mehveş Emeç Birol, oğlu Mehmet Emeç, damadı Özal ve torunu Selin Birol, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, gazeteciler Uğur Dündar ve Tufan Türenç de katıldı.

'SÖYLEYECEĞİM DUYGU AYNI: ÇARESİZLİK'

Törende konuşan Enis Berberoğlu, "Ustamızı anmak üzere burada toplanmak için Bilge Hanım'ı aradığımda benim açımdan çok önemli bir detayı hatırlattı bana. 22 yıl önce Çetin Bey'i kaybettiğimiz gün yine böyle bir gündü, Çarşamba günüydü. Birdenbire zaman tünelinde adeta geriye doğru gittim ve yine aynı duyguyu hissettim. Eğer Allah ömür verir ve bu görevde devam edersem de, gelecek sene de söyleyeceğim duygu aynı olacak; çaresizlik.

22 yıldır rahmetlinin mezarına gelip, hep aynı cümleleri kurmak failiyle ilgili, suikast nedeniyle ilgili bir belirsizlik, bir cehalet içinde olduğumuzu itiraf etmek açıkçası insanı rahat ettirmiyor. Belki de bu eli kanlı canilerin yapmak istediğine karşı isyanımız da bu yüzden. Onlar bizi korkutmak istiyorlar, onlar bizi, yani meslektaşlarımızı, özgür, eleştiren basını ya öldürmek ya hücreye atmak istiyorlar. Ama biz biraz da durumdan vazife çıkararak, çaresizliğimizi hatırlıyoruz. O çaresizlik bugün beni buraya getirdi ve eminim ki, Hürriyet Gazetesi'nde Çetin Bey'in değer ve onur kattığı o koltukta oturduğum her gün benim yaptığım gibi, benden sonraki her genel yayın müdürü buraya gelecek, bu çaresizliği hissedecek, bu çaresizlik içinde gazetesine dönüp, gazetesini yapacak, unutmayacak, unutturmayacak" dedi.

Berberoğlu'nun konuşmasının ardından Emeç'in kabri başında dua okundu.

DÜNYAYA BARIŞ BULUTU DÖŞEMEK

Duanın ardından ise Emeç'in torunu Selin Birol, yazdığı bir yazıyı dedesinin mezarı başında okudu. Birol şunları söyledi: "Değerli büyüklerim hepinizi saygıyla selamlıyorum. Biliyorsunuz ki, ben daha bir çocuğum. Peki, çocuklar en çok ne isterler? Sadece oyunun olduğu bir dünyada yaşamayı ya da her köşesi şekerle ve oyuncaklarla kaplı bir dünyayı. Görünmez olmayı veya uçabilmeyi mi isterler? Ben aslında zaman zaman bunların hepsini istiyorum. Ama inanın bana son zamanlarda en çok istediğim şey dünyaya kocaman bir barış bulutu döşemek. Rengi de açık pembe olabilir. Barış demek, huzur demek, sevgi ve saygı demek. Benim barış bulutlarım yağmur olup, yağacak ve bütün dünyaya sevgi, saygı ve hoşgörü dağıtacaklar. Herkes huzur içinde yaşayacak ve kimse sevdiklerinden ayrılmak zorunda kalmayacak. Benim en çok istediğim şey işte bu. Öğrenmiş oldunuz. Barış, barış ve tekrar barış. Bugün Çetin dedeme buradan kucak dolusu sevgilerimi ve dualarımı gönderiyorum."

OĞLUMUZ 29 YAŞINA GELDİ

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu ile Doğan Hızlan, Emeç'in mezarı başındaki törenin ardından aynı saldırıda yaşamını yitiren Emeç'in şoförü Sinan Ercan'ın Karacaahmet Mezarlığı'ndaki anma törenine katıldı. Buradaki törende Sinan Ercan'ın eşi Ayşe, oğlu Müfit Ercan, ağabeyi Murat Ercan, ablası İlknur Yardım hazır bulundu. Ercan'ın ablası "Acımız aynı şekilde taze" derken, eşi Ayşe Ercan "Aynı acı hiç geçmedi. Söyleyecek hiç bir şey bulamıyorum. Oğlumuz 29 yaşına geldi. Beraberce hayatı bugüne getirdik" diye konuştu. Ercan'ın oğlu Müfit Ercan ise "Acımız hala taze söylenecek fazla bir şey yok" dedi. Daha sonra Ercan'ın mezarı başında dua okundu.