Medya
02 Ara 2015 10:27 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:12

Cengiz Çandar'dan Rus uçağı krizi yorumu: Bu işte bir bit yeniği olmalı?

Gazeteci Cengiz Çandar, Rus uçağı krizini ele aldığı bugünkü yazısında kafasındaki 'bit yeniğini' paylaştı

Radikal yazarı Cengiz Çandar, Türkiye'nin "Batı sistemi" içinde kalması için Rusya ile krize itilmiş olabileceğini yazdı.

Hava sahasını ihlal ettiği için düşürülen Rus uçağı Türkiye için bir dönemin miladı olabilir. Türk-Rus ve Türkiye-Batı ilişkilerinde yeni bir sayfa mı açılıyor?

Dış politika yazarı Çandar, Rusya krizini ele aldığı "Bit yeniği..." başlıklı köşesinde Angajman kuralları gereği, Rus savaş uçağının düşürülmesinin inandırıcı olmadığı görüşünde.

Erdoğan’ın “Uçağın kimliğini bilmiyorduk”, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un “Rus uçağı olduğunu bilsek düşürmezdik” şeklindeki açıklamalarını paylaşan Çandar, Rus uçağını düşürmeye gelene kadar uygulanacak bir sürü yol olduğunu söyleyen ünlü Batılı bir tarihçinin ayrıntılı açıklamalarına yer verdi.

OBAMA VE AB İLE ANLAŞMA

Obama'nın “Türkiye’nin kendini savunma hakkını destekliyoruz” açıklamasını gündeme getiren yazar, 3 milyar Euro karşılığı, Türkiye'ye Ortadoğulu mültecileri durdurmak görevini vermesini “bu işte bir bit yeniği olmalı” izlenimiyle baktığını yazdı.

Türkiye’nin Batılılaşma tarihinin çok büyük ölçüde, Rusya ile ilişkilerle ilgili olarak şekillendiğini hatırlatan Çandar, tarihten bazı olayları örnek verdikten sonra Rusya'nın her hamlesiyle Türkiye'nin daha fazla Batı'ya sımsıkı bağlandığını belirtiyor. Yazar, yazısını böyle tamamlıyor:

"BİT YENİĞİ" OLABİLİR Mİ?

"Hakkında “Suriye’de Daiş’le ve çeşitli Selefi unsurlarla flört ettiği” kanaati giderek Batı’da yaygınlaşmış olan ve dış politikada yine giderek “özerk” bir yol tutturduğu izlenimini vermiş olan “İslâmcı” bir iktidarın, “Batı Sistemi” içinde tutulabilmesi için acaba “tarihî ve jeopolitik nedenler”den ötürü Rusya ile bir “kriz”e itilmesi mi gerekiyordu acaba?

Tayyip Erdoğan iktidarı, hiçbir dönemde olmadığı kadar ABD ve AB’ye “muhtaç”, Batı’nın “eteklerine yapışmış” bir görüntü vermeye başladı.

Rus savaş uçağının düşürülmesinde böyle bir “bit yeniği” olabilir mi?

Bir soru. Sadece, soru..."

Yazının tamamı için tıklayın