Gündem
21 Haz 2011 11:59 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:29

CEMİL KOÇAK'TAN STAR GAZETESİNDE OLAY YARATACAK YAZI!

Star'ın akademisyen yazarı gerçekten 'Bu da olmazsa, hep söylüyorum, Ergenekoncular haklıdır diye, benim de aklıma askeri bir darbeden başka bir çözüm gelmiyor.' diye yazdı mı?

Star gazetesinin pazar günü yayınlanan nüshasında yayınlanan, askeri darbeyi çözüm olarak öneren satırlar tepki çekiyor.


Tarihçi Cemil Koçak’ın AK Parti’nin seçim zaferi sonrasında muhalefetin ne yapması gerektiğini yorumladığı Hakim Parti Geldiysen Üç Kere Vur başlıklı yazısında yer alan "Hep söylüyorum Ergenekoncular haklıdır...", "benim de aklıma askeri darbeden başka bir çözüm gelmiyor...", "Çare kalmazsa evet yine..." gibi cümleler kafaları karıştırdı.

İşte Koçak’ın yazdığı satırlar...

MUHALEFET’İN İMKANLARI

Yine de muhalefetin bir çıkış yolu bulması gerekir. İmkânlar az olabilir; fakat önemli olan politikada ele geçen fırsatların değerlendirilebilmesidir. Fırsat değerlendirmek ise, öncelikle ele geçenin bir fırsat olduğunu kavramakla başlar.

Pek çok gelişme olabilir: Küresel ölçüde patlak veren ve etkilerinden kaçınılamayacak bir ekonomik kriz, ardından sosyal sıkıntılar ve ardından bütün bunların yaratacağı siyasal çatışmalar, iktidarın yıldızlarını kısa sürede söker, sökebilir. Hele bir de siyasal şiddet kendisini gündelik hayatta gösterirse. Sınır ötesindeki olası çatışmalar da buna eklenmelidir. İktidarın beceriksizliklerini beklemek; dahası skandal nitelikte olabilecek ve ortalama seçmenin gözünde fiyasko olarak belirebilecek gelişmelerden de yararlanmak gerekir. Ancak iktidarın yıpranması da yetmez; muhalefetin de onun yerini alabileceğini göstermesi gerekir. İşler kötüye de gitse, muhalefetin işleri daha da arapsaçına çevirebileceğine yönelik bilinçaltı güdülerin seçmen kitlesinden uzaklaştırılması kaçınılmaz bir zorunluluktur.

Bu da olmazsa, hep söylüyorum, Ergenekoncular haklıdır diye, benim de aklıma askeri bir darbeden başka bir çözüm gelmiyor. O halde, sokakların dilinin sertleşmesi ve bağırtısının yükselmesi öncelikli hedef olur; ardından sokak çatışmaları; sonra dinsel-mezhepsel çatışmalar ve onun paralelinde de etnik çatışmalar başlar; bütün bunlar nihayet bir kaos ortamı sağlayabilir; bir darbenin önü açılabilir. Daha seçimlerden önce bu yönde bazı hazırlıkların yapıldığı hissedildi bile. Şimdi bu oluşumların sonuç vermesi sağlanmaya çalışılacak. Yine mi diyecek olanlara sadece şunu hatırlatmak isterim: Çare kalmazsa, evet yine... Bu bakımdan gelecek dört yılın geçmişle kıyas edilebilecek derecede sert siyasal mücadelelere sahne olmayacağını söylemek sanırım aşırı iyimserlik olacaktır.

ORAY EĞİN KOÇAK’A SERT ÇIKTI
Akşam yazarı Oray Eğin, seçimlerden sonra üslubundaki dönüşümün ardından Star gazetesinin tarih yazarı Koçak’ı bu yazısı yüzünden darbecilik ile suçladı.

Darbeciye bak başlıklı yazısında Eğin, "Barış ortamına, diyaloğa, hoşgörüye çomak sokmaya çalışan odaklar yine harekete geçti diye boşuna demiyorum" girişinin ardından şöyle yazdı:

Ama Koçak’ın bir öngörüsü daha var... Telaffuz etmesi bile ayıp bu aşamadan sonra:
’Bu da olmazsa, hep söylüyorum, Ergenekoncular haklıdır diye, benim de aklıma askeri bir darbeden başka bir çözüm gelmiyor.’

(...) Hiç kimse, en radikal ve uçuk fikirlere sahip olanlar bile ’darbe’ demiyor. Güya demokrat bir akademisyen ise köşesinden darbe kışkırtıcılığı yapıyor. Bu çirkin ve ayıp bir yazıdır. Böylesi bir dönemde herkesin çok daha dikkatli olması gerekirken hem de...

Belli ki birileri darbe olursa rahatlayacak. Anladım ki bu isimler bugüne kadar ’darbeci’ diye damgalananlar değilmiş işte...