Televizyon
22 Nis 2016 12:36 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:28

Cemaat'e Küçük Gelin şoku! Dizinin yayın haklarını kaybetti!

Gülen Cemaati'ne ait olduğu bilinen Ser Film, bir dönem izlenme rekorları kıran Küçük Gelin dizinin yayın haklarını kaybetti.

Televizyon dünyasının en iddialı dizilerinden olan Küçük Gelin’in yayın hakları, üç yıl süren dava sonunda uygulayıcı yapımcı firma Makro Mikro’ya geçti.

Samanyolu Yayın Grubu’nun iştiraklerinden Ser Film’in yapımcılığında, Makro Mikro’nun uygulayıcı yapımcılığını üstlendiği Küçük Gelin dizisi, 9 Eylül 2013’de yayın hayatına başlamıştı.

Yüksek reytingiyle geniş kitlelere hitap eden dizi, 27 Haziran 2014’de birinci yılın sezon finalini yapmıştı.

Fikri ve maddi uyuşmazlıklar kanalla uygulayıcı yapımcıyı ayırdı. Finalle birlikte, Ser Film ile, uygulayıcı yapımcı Makro Mikro arasında oluşan fikri ve maddi uyuşmazlıklar nedeniyle Makro Mikro, kanalla çalışmayacağını ve sözleşmede var olan reyting farkı bedellerini talep ettiğini belirterek sözleşmeyi feshetti. Kanal, reyting farkı bedelini ödemeyeceğini belirterek, 15.08.2014’de kesilen 350 bin artı KDV (413 bin TL) bedelli faturayı iade etmişti.

SER FİLM'İN İÇİ BOŞALTILDI İCRA YAPILAMADI

Bunun üzerine uygulayıcı yapımcı firma, 25.09.2014 tarihinde İstanbul Anadolu 9. İcra Müdürlüğü’ne başvurarak alacağını icra yoluyla talep etti. Kanalın itirazı üzerine, uygulayıcı yapımcının İstanbul Anadolu 2. Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde açtığı dava neticesinde itirazın iptaline karar verildi. Davayı kazanan Makro Mikro, Ser Film’den olan alacağını tahsil etmek için icra yolun başvurdu. Ancak Ser Film’in içi boşaltıldığı için icra gerçekleştirilemedi.

BELGELERİN TÜMÜNE HACİZ KONULDU

Ser Film’in bugüne kadar yaptığı bütün film ve dizilerin Kültür Bakanlığı’nda bulunan eser işletme belgelerine, İstanbul Anadolu 2. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nin 2015/22 esas no’lu ara kararıyla ihtiyati haciz konuldu. 29.03.2016 tarihli 2015/22 esas sayılı davayla hak kazanılan 413 bin TL asıl alacak ve % 20 icra inkar tazminatı ve yasal faizlerle birlikte 678 bin 731 TL’ye varan meblağ bu yollarla da tahsil edilemedi. 20 yıldır yaptığı bütün yapımların eser işletme belgelerine ihtiyati haciz konulması üzerine, borcu olan meblağı ödeyemeyeceğini belirten Ser Film, Küçük Gelin dizisinin yayın haklarını Makro Mikro’ya vermeyi teklif etti. Durumu değerlendiren uygulayıcı yapımcı firma, içi boşaltılmış bir firmadan alacağını nakden tahsil edemeyeceği için kanalın teklifini kabul etti. Böylece Küçük Gelin dizisinin yeni sahibi, 2013 yılındaki ilk uygulayıcı yapımcısı oldu.