Magazin
31 Ara 2009 12:27 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 14:02

CEM YILMAZ, YAHŞİ BATI İÇİN GAZETECİLERDEN NE İSTEDİ?

Yahşi Batı'nın vizyona girmesinin heyecanını yaşayan Cem Yılmaz, basın galasında gazetecilerden bakın ne istedi? Eleştirmenler filmi nasıl buldu?

'YAHŞİ Batı' filmi yarın gösterime giriyor. Cem Yılmaz'ın senaryo yazarlığını ve başrol  oyunculuğunu, Ömer Faruk Sorak'ın yönetmenliğini üstlendiği film, iki Osmanlı'nın 1881'de gittikleri Amerika'da başından geçenleri konu alıyor. Ozan Güven, Demet Evgar, Özkan Uğur ve Zafer Algöz'ün başrollerini paylaştığı 'Yahşi Batı'nın ilk gösterimi dün öğleden sonra Kanyon'da basın mensupları için gerçekleştirildi. Bu arada filme 7 yaş sınırı getirildi


'İÇİMİZDEN BİRİ YAZMAYIN BATARIZ'
Cem Yılmaz ile Ömer Faruk Sorak, 'Yahşi Batı'yı gazetecilerle birlikte izledi. Yılmaz, gösterimden önce bir konuşma yaptı. "Rica ederim, yazılarınızda 'çıta ' ve 'çığır' sözcüklerini özellikle kullanın. Ama lütfen 'Sıcacık bir film'diye yazmayın. Yine özellikle filmin kahramanı 'İçimizden biri ' hiç yazmayın. Öyle yazdığınız bütün filmler battı" şeklinde esprili bir konuşma yaptı.


ELEŞTİRMENLER UZUN BULDU
Peki sinema eleştirmenleri 'Yahşi Batı'yı nasıl değerlendirdi? Sinema tekniği açısından başarılı bulunan filmin eleştirilen noktası oldukça uzun olması.


Söze dayalı komedi yoruyor'


Mehmet AÇAR: "Güldürdüğü, eğlendirdiği kesin. Seyircinin kopup gideceği en az 3-4 sahne olacak. Ama çok uzun. Söze dayalı komedi, bir yerden sonra seyirciyi yormaya başlıyor. Daha da önemlisi, Cem Yılmaz'ın zekasının ve mizah duygusunun bu kez sinema sanatıyla çok iyi bütünleşemediğini, öykü ile senaryoya yedirilemediğini düşünüyorum."


'Alt metinleri çok iyi oluşturulmuş'


Ömür GEDİK: "Çok düzeyli bir film. Belden aşağı küfürlü sahneler var ama o sahneler de hiç sırıtmıyor. Alt metinleri çok iyi oluşturulmuş. Politik göndermeleri gayet yerli yerinde. Hem komedisi hem de sineması anlamında çok dengeli ve ahlaklı bir film. Her türlü ilgiyi hak ediyor. Tek eleştirim tipik  bir yönetmen ve senarist hatasından kaynaklanan gereksiz uzunlukta oluşu. Bazı yerler sarkıyor."


'Gişe kaygısı öne çıkmış'


Murat ERŞAHİN: "Filmden önce Cem Yılmaz şaka yollu, 'çıta', 'çığır ve 'sıcacık' kelimelerini duymak istemediğini söyledi. Ama söylemek zorundayım Hokkabaz'dan sonra çıta düşmüş. Çığır meselesi güdülmemiş. Salon dahil pek sıcaklık yoktu. Belden aşağı sıradan esprilerin çokluğu göze batıyordu. Ve gişe kaygısı.. Yılmaz'ın kıvrak zekasının, gözlem ve yaratıcılığının üstüne çıkıyordu malesef


'Çok iyi, özenli film ama yeterince güldürmüyor'


Atilla DORSAY: "Sinema olarak çok iyi film. Çok özenle çekilmiş, çok para harcanmış, vahşi batı iyi canlandırılmış. Oyuncular da süper. Ama temel bir kusuru var; yeterince güldürmüyor. İki saatlik uzunluğunu taşıyamıyor. Keşke daha kısa olsaydı."


Mehmet Çalışkan/Gazete Habertürk